Τι λένε τα στοιχεία για τον ρυθμό ΑΕΠ

Τι λένε τα στοιχεία για τον ρυθμό ΑΕΠ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρίζεται το ΔΝΤ ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ μέχρι το 2030 θα είναι χαμηλότερος από αυτόν που χρειάζεται η εξυπηρέτηση των δανείων μας, όπως έχουν μέχρι στιγμής ρυθμιστεί με τα τρία μνημόνια. Υπολογίζει ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης του πραγματικού εγχώριου προϊόντος θα είναι 1,5%: 2,1% μέχρι το 2020, 1,6% για την περίοδο 2021-2025 και μόλις 1% ακολούθως μέχρι το 2030. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει περίπου τις ίδιες, ελαφρώς καλύτερες είναι αλήθεια, προβλέψεις.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο όταν χρειαζόμαστε μια κάποια πιο μακροχρόνια πρόβλεψη. Παρόμοιος υπολογισμός, όσο ανασφαλής κι αν είναι, καθίσταται απαραίτητος όταν πρέπει να συζητηθεί η αναδιοργάνωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Εξίσου χρήσιμη είναι η σχετική εκτίμηση και στην αναλογιστική προσέγγιση για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο επιβαρύνει κατά κύριο λόγο τα δημοσιονομικά ανοίγματα.

Σε αυτόν τον μακρύ ορίζοντα, το Ταμείο υποθέτει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα μεγαλώνει κατά μόλις 1% κάθε χρόνο. Η εκτίμηση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση κυβερνητικών παραγόντων αλλά και πολλών Ευρωπαίων, χωρίς ωστόσο να έχει γραπτώς εμφανιστεί κάποια άλλη, διαφορετική προσέγγιση.

Είναι λοιπόν ενδιαφέρον να κοιτάξουμε τι έχει συμβεί, σε μια πολύ μακρά χρονική περίοδο, γεγονός που θα μας κάνει όλους προσεκτικότερους στη διατύπωση συμπερασμάτων.

Πράγματι λοιπόν, στην πολύ μακρά περίοδο 37 ετών (1981-2017) ο μέσος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ μετά τον πληθωρισμό ήταν 0,9%, αποτέλεσμα που δικαιολογεί πλήρως τις επιφυλάξεις του ΔΝΤ. Ειδικότερα, ο μέσος ρυθμός ήταν 0,7% στη δεκαετία του ’80, ανέβηκε στο 2,5% την επόμενη και έφθασε στο 3,6% τα πρώτα δέκα χρόνια της νομισματικής σταθεροποίησης που έφερε η υιοθέτηση του ευρώ (1999-2008). Από την άλλη, όμως, στα δέκα χρόνια που βρισκόμαστε σε κρίση (2008-2017) το ΑΕΠ υποχώρησε με μέσο ρυθμό -2,8%.

Αρα, το ερώτημα είναι αν στην προσεχή υπερτριακονταετία, στον ορίζοντα που μας ενδιαφέρει δηλαδή, θα επαναληφθούν τα ίδια. Η απάντηση πρέπει να είναι αρνητική εις βάρος όσων εκτιμά ο κ. Τόμσεν. Πρώτον και κύριο, η Ελλάδα θα συνεχίσει να απολαμβάνει το περιβάλλον σταθερότητας του ευρώ. Δεύτερον, έχουν ληφθεί πλέον αυστηρές πρόνοιες για την πρόληψη δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Τρίτον και θέλω να πιστεύω ότι είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας, η εμπειρία από τους κακούς πολιτικούς χειρισμούς θα φυλάξει τον λαό να επαναλάβει τα μεγαλύτερα από τα λάθη που μας έφεραν απροετοίμαστους στη διεθνή κρίση. Η οποία, πράγματι, αποτελεί ενδημική αδυναμία του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή