Αλλαγή σελίδας και για Ελλάδα-ΔΝΤ;

Αλλαγή σελίδας και για Ελλάδα-ΔΝΤ;

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η υποδοχή του Ελληνα πρωθυπουργού στην έδρα του στην Ουάσιγκτον, ήταν μια καλή στιγμή στην ταραχώδη σχέση του με την ελληνική κυβέρνηση. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ήταν ντυμένη στα γαλανόλευκα για την περίσταση, τον υποδέχθηκε η ίδια στον δρόμο παρά τις συστάσεις της ασφάλειας, ενώ οι κοινές δηλώσεις έγιναν με κάθε επισημότητα στο ειδικά διαμορφωμένο, επιβλητικό αίθριο του κτιρίου. Στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να πείσει ότι η Ελλάδα «αλλάζει σελίδα», αλλά σε επίπεδο συμβολισμού, τουλάχιστον, η κ. Λαγκάρντ επίσης προσπάθησε να αλλάξει σελίδα στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Βοηθά ότι ο διεθνής οργανισμός έχει υποχωρήσει σε κάποιες από τις πιο μαξιμαλιστικές του θέσεις για τις τράπεζες, ενώ οι δύσκολες αποφάσεις έχουν μετατεθεί για τον επόμενο χρόνο. Τότε αναμένεται να κριθεί αν και πόσα ακόμη κεφάλαια χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες, τότε επίσης θα φανεί αν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν νωρίτερα οι περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολογήτου, ανάλογα με την πορεία του προγράμματος. Για την ώρα, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος δηλώνει σίγουρος ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν και ότι τα μέτρα που προβλέπονται είναι «καλά και αρκετά». Ας μην ξεχνάμε ότι το ΔΝΤ δεν συμμετέχει ακόμη στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση, ενώ ο δικός του στόχος για το πλεόνασμα είναι πιο χαμηλός από των Ευρωπαίων. Και βέβαια, βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή μιας αξιολόγησης, όταν τα δύσκολα «τεχνικά» ζητήματα που επηρεάζουν χιλιάδες ανθρώπους δεν έχουν τεθεί στο τραπέζι.

Ακόμη και ο πρωθυπουργός σηματοδότησε την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ταμείο, όταν εκτίμησε ότι έχουν ξεπεραστεί οι διαφωνίες του παρελθόντος και γι’ αυτό πιστεύει ότι οι καθυστερήσεις του παρελθόντος είναι πίσω μας. Αυτές τις καθυστερήσεις βέβαια τις απέδωσε στις διαφωνίες των θεσμών, επιλέγοντας να ξεχάσει το πρώτο εξάμηνο του 2015 και το κόστος του για τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, αν και οι αρχικές προθέσεις της κυβέρνησης ήταν να πιέσει το ΔΝΤ να πάρει θέση για το αν θα παραμείνει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, αυτό δεν έγινε, τουλάχιστον δημοσίως. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μπορεί να λέει όπου βρεθεί ότι είναι δύσκολη η διαχείριση μιας κατάστασης όπου το ΔΝΤ είναι «με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω». Στις δημόσιες δηλώσεις του, όμως, ο κ. Τσίπρας έδειξε να κατανοεί τη θέση του Ταμείου ότι αυτή θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της αξιολόγησης και την ολοκλήρωσή της μέχρι το τέλος του έτους, ώστε μετά και τον σχηματισμό της κυβέρνησης στην Γερμανία να τεθεί στο τραπέζι το θέμα του χρέους.

Σε ένα πράγμα που συμφωνούν κυβέρνηση και ΔΝΤ είναι ότι η απόφαση για την αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους θα πρέπει να ληφθεί το συντομότερο, ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα και να υπάρχει επαρκές περιθώριο για την έξοδο στις αγορές. Ο πρωθυπουργός βλέπει ξανά το ΔΝΤ ως σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια, εκφράζοντας και δημοσίως την πεποίθηση ότι στις σημαντικές συζητήσεις για το χρέος το ΔΝΤ θα παίξει αποφασιστικό ρόλο. Μπορεί, λοιπόν, η περίσταση να μην ήταν τόσο καλή για τον Ελληνα πρωθυπουργό για να φύγει με το χρονοδιάγραμμα εξόδου του ΔΝΤ από την Ελλάδα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες έλαβε τη διαβεβαίωση της κ. Λαγκάρντ ότι για να συμμετάσχει ο διεθνής οργανισμός στο ελληνικό πρόγραμμα, η απόφαση για το χρέος θα πρέπει να έχει ληφθεί μέχρι τον Φεβρουάριο και ότι θα εργαστεί σ’ αυτή την κατεύθυνση. Κάτι είναι κι αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή