Δώστε λύσεις στον τουρισμό

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμμετείχα χθες, στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) στο πανέμορφο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, σε συζήτηση για τη χωροταξική διευκόλυνση ή παρεμπόδιση των τουριστικών επενδύσεων, δηλαδή για τον συνδυασμό περιβάλλοντος και τουριστικής ανάπτυξης. Οπως γνωρίζετε, περιμένουμε 30 εκατομμύρια επισκέπτες, από 25 εκατ. πέρυσι και 16 εκατ. το 2007. Εκτιμήσεις του σημαντικού οργανισμού TUI δείχνουν ότι το 30% των εργαζομένων θα απασχολείται στον τουρισμό το 2027.

Η τοποθέτηση του τουρισμού στην κεντρική θέση του νέου μοντέλου ανάπτυξης δεν χρειάστηκε ειδικές συζητήσεις, ατέρμονες πολιτικές συγκρούσεις, ούτε βοηθήθηκε από κάποιον στοιχειώδη κρατικό σχεδιασμό. Κατά κανόνα μάλιστα, το κράτος, υπό την ευρύτατη πραγματική του έννοια, κυβέρνηση – τοπικές κοινότητες – οργανωμένοι πολίτες και, βεβαίως, δικαστικό σύστημα και Βουλή, δεν βοήθησε ουσιαστικά ενώ-πολύ συχνά- εμπόδιζε την ανάπτυξη του τουρισμού. Ο νέος πλούτος που φέρνει η κινητικότητα των πολιτών όλων των κρατών επιβλήθηκε από τις παγκόσμιες εξελίξεις και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Γενικότερα άλλωστε, η κεφαλαιακή συγκέντρωση σε ό,τι αφορά τη διάθεση του ελεύθερου χρόνου μας είναι μικρή. Ο τουρισμός είναι, σε ολόκληρο τον κόσμο, ένα από τα καλύτερα καταφύγια της ατομικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και ξεχωρίζει για τους πολυποίκιλους συνδυασμούς δημιουργικότητας.

Θα περίμενε κανείς να είναι η χώρα μας μεταξύ αυτών που κατανόησαν τη σημασία του τουρισμού στη δημιουργία μακροχρόνιων επενδύσεων και νέου πλούτου. Τίποτε τέτοιο δεν έχει συμβεί. Το αποδεικνύει το γεγονός ότι οι μόνες ισχύουσες κατευθύνσεις για τη χωρική οργάνωση και ανάπτυξη του τουρισμού είναι εκείνες που περιλαμβάνονται σε περιφερειακά πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης που έγιναν προ 14 ετών. Ενώ έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρησή τους και τα νέα σχέδια είναι έτοιμα εδώ και 1-3 χρόνια (πλην του Ν. Αιγαίου), η έγκρισή τους καθυστερεί με κίνδυνο οι προβλέψεις τους να καταστούν ανεπίκαιρες και ανεδαφικές.

Οσο καθυστερεί η χωροταξία του τουρισμού, τόσο διευρύνονται οι δυνατότητες καθενός να προκαλεί ζημιά στην πρόοδο του συγκεκριμένου τομέα ή να δημιουργεί μη αναστρέψιμες καταστροφές είτε στο ίδιο το τουριστικό προϊόν είτε απευθείας στο περιβάλλον. Οι πολιτικοί που νοιάζονται πραγματικά για τον τουρισμό, την απασχόληση και το περιβάλλον θα έπρεπε να θέσουν το ζήτημα αυτό στις προτεραιότητές τους. Η επιλογή του ΣΕΤΕ να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση μόνο θετική μπορεί να είναι· μακάρι να είναι και αποδοτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή