Ζημίες και «χουβαρνταλίκια»

Ζημίες και «χουβαρνταλίκια»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι γνωστό πως όσο πιο αριστερός νιώθει κάποιος, τόσο περισσότερο χουβαρντάς γίνεται· φυσικά, με τα λεφτά των άλλων. Αυτό συμβαίνει και με τον κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη ο οποίος έβαλε το τηγάνι στη φωτιά, ενώ τα ψάρια είναι ακόμη στον γιαλό. Πριν δηλαδή δούμε το πλεόνασμα εκείνος το μοίρασε: «Θα δοθούν περίπου 1.000 ευρώ σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους», είπε ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» (17.10.2017). Δήλωσε, επίσης, πως πρέπει να θεωρείται βέβαιη η συμφωνία των θεσμών.

Λίγες ώρες μετά, ήρθε η διάψευση της «σίγουρης συμφωνίας των θεσμών». Από τις Βρυξέλλες μάς διεμήνυσαν ότι «οι περυσινοί χειρισμοί (όταν ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει και τελικά μοιράσει ένα μπόνους 500 ευρώ σε κάθε συνταξιούχο) δεν πρέπει να επαναληφθούν». Σε περίπτωση που υπάρξει υπερπλεόνασμα, θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, δηλαδή να αποδοθεί σε πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε κοινωνικές πολιτικές και αναπτυξιακά μέτρα και όχι σε μπόνους συντάξεων, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε προηγούμενες μεταρρυθμίσεις. Αλλά το ζήτημα δεν είναι εκεί.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρέλαβε μια οικονομία σε ανάπτυξη. Το 2014 είχε παρουσιαστεί αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 0,7%. Ο εθνικός πλούτος αυξήθηκε κατά 1,2 δισ. ευρώ. Το 2015 (πρώτο έτος διακυβέρνησης της λαοσωτηρίου) ξανάρχισε η ύφεση με υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,3% και συνεχίστηκε το 2016 με -0,2%. Δηλαδή, στη διετία η χώρα έχασε συνολικά 6,1 δισ. αντί να είναι πιο πλούσια κατά 12,4 δισ., σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις των θεσμών που προέβλεπαν ανάπτυξη 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016. Κι αυτά δεν είναι τα μόνα λεφτά που χάσαμε όλοι. Το κράτος έχασε 6 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων που κρατούν οι εταίροι, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τον Σεπτέμβριο του 2015 όλοι οι φορολογούμενοι υπέστημεν ζημιά 18 δισ. ευρώ και πολλά άλλα που συνυπολογίζονται σε συνολικές απώλειες 80-100 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, χάσαμε δέκα χιλιάρικα κατά κεφαλήν για να μοιράζει ο κ. Αλέξης Τσίπρας χάντρες 500 ευρώ σε ένα εκατ. συνταξιούχους, ή να υπόσχεται σήμερα ο κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης ένα επιπλέον χιλιάρικο.

Το πρόβλημα με την Αριστερά δεν είναι το χουβαρνταλίκι της με τα λεφτά των άλλων. Ολοι σχεδόν οι πολιτικοί χτίζουν γεφύρια εκεί που δεν υπάρχουν ποτάμια. Το πρόβλημα είναι πως ενώ δεν νοιάζονται για τη διανομή του πλούτου, δεν νοιάζονται ούτε για την παραγωγή του. Δεν προβληματίζονται πώς βγαίνουν τα λεφτά και κυρίως πώς χάνονται. Αν προβληματίζονταν κατ’ ελάχιστον για το πώς βγαίνουν τα λεφτά, δεν θα είχαμε σήμερα υπουργούς που πολεμούν κάθε επένδυση στη χώρα. Και αν προβληματίζονταν για το πώς χάνονται, δεν θα είχαμε πρωθυπουργό που θα τους κρατούσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή