Η επίσκεψη προκάλεσε «jet lag»

Η επίσκεψη προκάλεσε «jet lag»

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δ​​εν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει αμηχανία, αναταραχή, δυσαρέσκεια, μία μορφή «jet lag» στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, αν και σε άλλους χώρους της Αριστεράς και ιδιαίτερα στο ΚΚΕ οι ηγεσίες τρίβουν τα χέρια τους. Οποιος παρακολουθεί τις δηλώσεις που έγιναν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά και από άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, μετά τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, αντιλαμβάνεται πλήρως ότι πρόκειται για απεγνωσμένες προσπάθειες εκτόνωσης του εκνευρισμού που προκλήθηκε μέσα και γύρω από το κυβερνητικό κόμμα.

Ολα αυτά οφείλονται, βέβαια, στον ιδεοληπτικό αντιαμερικανισμό που χαρακτηρίζει μεγάλο μέρος της ελληνικής Αριστεράς επί πολλές δεκαετίες. Ταυτόχρονα, όμως, η «παράσταση» που έδωσε ο Αλ. Τσίπρας στις ΗΠΑ ήταν αποτυχημένη, σύμφωνα ακόμη και με την άποψη των πιστών του. Ασχέτως των επιχειρημάτων που χρησιμοποιούν –και τα οποία δεν πείθουν– για να συμμαζέψουν τα πράγματα και παρά την παρασκηνιακή προσπάθεια να πέσει το βάρος της ευθύνης στον υπουργό Αμυνας Παν. Καμμένο γιατί προχώρησε σε μία συγκεχυμένη έως περίπου ακατάληπτη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16.

Η πολιτική «ζημιά», που προσπαθούν τώρα να περιορίσουν, δεν έγινε επειδή ο πρωθυπουργός έκανε την επίσκεψη στις ΗΠΑ. Η συντριπτική πλειονότητα των ηγετών του πλανήτη θέλει μία πρόσκληση και μία συνάντηση με τον εκάστοτε πλανητάρχη, ειδικά αν η χώρα τους αντιμετωπίζει προβλήματα, είτε με τους γείτονές της είτε οικονομικά. Οπως ακριβώς η Ελλάδα σήμερα. Η «ζημιά» έγινε, πρώτον, γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αυτός που είναι και έσπευσε να διαφημίσει για τη δική του εσωτερική κατανάλωση και με τον δικό του ωμό τρόπο τη συμφωνία αναβάθμισης των F-16, δεύτερον, γιατί ο Αλ. Τσίπρας υπερέβαλε εαυτόν, όχι μόνο για να καταγράψει τη στροφή προς τον ατλαντισμό και το τέλος του αντιαμερικανισμού στη δική του παράταξη τουλάχιστον, αλλά κυρίως γιατί ξεπέρασε κάθε μέτρο στην «αγιοποίηση» του συγκεκριμένου προέδρου των ΗΠΑ. Ενοχλώντας ασφαλώς πολλούς Ευρωπαίους εταίρους και όσους ευρωπαϊστές υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ και εξοργίζοντας, παράλληλα, τους μισούς τουλάχιστον Αμερικανούς που απεχθάνονται τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τα πράγματα έγιναν χειρότερα, καθώς ο Τραμπ μίλησε για συμφωνία 2,4 δισ. δολαρίων, για την οποία είχε ήδη ζητηθεί έγκριση από το Κογκρέσο, ενώ στην Ελλάδα η Βουλή δεν είχε ιδέα, ο Π. Καμμένος αρχικά δήλωσε ότι θα υπήρχαν αντισταθμιστικά, αλλά είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός τον προσγείωσε κάπως ανώμαλα και τα αντισταθμιστικά εξαφανίστηκαν στη συνέχεια. Τώρα μένει να αποσαφηνιστεί αν το τελικό ποσό θα είναι 1 – 1,1 δισ, όπως ισχυρίζονται οι κυβερνητικοί παράγοντες, ο αριθμός των αεροπλάνων που θα αναβαθμιστούν τελικά και ο τρόπος αποπληρωμής του λογαριασμού.

Βασικό επιχείρημα του Αλ. Τσίπρα, του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου και των υπολοίπων συριζαίων «που κατεβάζουν τη γραμμή», είναι ότι ο πρώτος πήγε στις ΗΠΑ ως πρωθυπουργός και εκπρόσωπος όλων των Ελλήνων, για το καλό της χώρας και όχι ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το λένε ανοικτά, αλλά υπονοούν ότι αυτός είναι ο λόγος για τη στάση που κράτησε, για τις συμφωνίες που έκλεισε και ιδιαίτερα για την «αγιοποίηση» του Ντόναλντ Τραμπ. Αρα εμείς «οι άλλοι» μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο Αλ. Τσίπρας αλλιώς βλέπει «το καλό της Ελλάδας» ως πρωθυπουργός και διαφορετικά ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ή ότι άλλη θα ήταν η συμπεριφορά του αν συναντούσε τον Ντόναλντ Τραμπ με την κομματική ιδιότητά του…

Συμπέρασμα: Ή δεν ξέρουν τι λένε, ή δεν τους νοιάζει τι λένε, ή έχουν φτάσει στο ανώτατο στάδιο του κυνισμού!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή