Ρωσία: «Ο αμερικανικός συνασπισμός εξαφάνισε τη Ράκα από προσώπου γης»

Ρωσία: «Ο αμερικανικός συνασπισμός εξαφάνισε τη Ράκα από προσώπου γης»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μέρες μετά την είδηση της ανακατάληψης της Ράκα, – της επί τρία και πλέον χρόνια «ντε φάκτο» πρωτεύουσας του «χαλιφάτου» του Ισλαμικού Κράτους –  από την συμμαχία Κούρδων της Συρίας και Αράβων μαχητών με την στήριξη των ΗΠΑ, η Ρωσία κατηγορεί τον «καθοδηγούμενο από τις ΗΠΑ συνασπισμό» ότι εξαφάνισε τη συριακή πόλη «από προσώπου γης».

Ρωσία: «Ο αμερικανικός συνασπισμός εξαφάνισε τη Ράκα από προσώπου γης»-1

Εικόνες μετά την «πλήρη απελευθέρωση» της πόλης από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) «δείχνουν» τα ερείπια της Ράκα με την Μόσχα να συγκρίνει το μέγεθος της καταστροφής με αυτό που υπέστη η γερμανική πόλη της Δρέσδης όταν οι Συμμαχικές Δυνάμεις προχώρησαν στον βομβαρδισμό της ενώ ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος όδευε προς το τέλος του.

Ρωσία: «Ο αμερικανικός συνασπισμός εξαφάνισε τη Ράκα από προσώπου γης»-2

Περίπου 4.000 τόνοι εκρηκτικών «χτύπησαν» τη Δρέσδη το 1945, ενώ περίπου 135.000 άτομα – περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι – σκοτώθηκαν.

Την είδηση της παρομοίωσης της Ράκα με τη Δρέσδη από την πλευρά της Ρωσίας δημοσίευσε το βρετανικό δίκτυο του BBC με την επισήμανση ότι η ίδια η Ρωσία έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου μετά τον βομβαρδισμό της μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, το Χαλέπι το 2016, αφήνοντας σαφή υπαινιγμό για την –  τουλάχιστον –  αμφιλεγόμενη στάση της Μόσχας.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας τόνισε ότι τα ερείπια στη Ράκα «ξυπνούν» μνήμες από την ισοπέδωση της Δρέσδης το 1945. «Η Ράκα κληρονόμησε τη μοίρα της Δρέσβης το 1945 από τους αγγλο-αμερικανικούς βομβαρδισμούς», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι η Δύση φαίνεται πως βιάζεται τώρα να στείλει οικονομική βοήθεια στη Ράκα για να καλύψει τις αποδείξεις των εγκλημάτών της στην περιοχή. 

Στο πλαίσιο αυτό, το BBC επικαλούμενο πηγές Σύρων ακτιβιστών σημειώνει ότι 1.130 με 1.873 αμάχων έχουν σκοτωθεί, ενώ μεγάλο μέρος των συγκεκριμένων απωλειών οφείλεται στις αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που βοήθησαν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις να προχωρήσουν. Ωστόσο, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο αμερικανικός συνασπισμός δήλωσε ότι είχε υιοθετήσει αυστηρές διαδικασίες στόχευσης για την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων να τεθεί σε κίνδυνο άμαχος πληθυσμός.

Ρωσία: «Ο αμερικανικός συνασπισμός εξαφάνισε τη Ράκα από προσώπου γης»-3

Ερευνητές που ειδικεύονται στη Μέση Ανατολή, ερμηνεύουν τη δήλωση αυτή ως μήνυμα στη διακυβέρνηση Τραμπ ότι η Ρωσία παραμένει ισχυρός παίκτης στη συριακή κρίση. Ενδεικτικά ο ερευνητής του Κέντρου Ανατολικών Σπουδών, Vladimir Sotnikov σχολιάζοντας το συμβάν στο Al Jazeera, σημείωσε ότι «Ο συνασπισμός που στηρίζεται από τις ΗΠΑ βοήθησε να ανακτήσουν έδαφος δυνάμεις που αντιτίθενται στη κυβέρνηση του Ασαντ», γεγονός που ενοχλεί τη Μόσχα εξαιτίας του ρόλου που φαίνεται να αποκτούν οι ΗΠΑ στη κατακερματισμένη Συρία. «Η Μόσχα δεν είναι χαρούμενη με το γεγονός ότι η Δαμασκός χάνει έδαφος από τις ομάδες επαναστατών», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις κήρυξαν την «πλήρη απελευθέρωση» της Ράκα την περασμένη εβδομάδα, μετά από μάχες τεσσάρων μηνών κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή