Ματιές στον κόσμο

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μνημείο του Φρανκ Γκέρι για τον Αϊζενχάουερ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Ενα όνειρο ετών πήρε έγκριση και όλα δείχνουν ότι το 2020 η Ουάσιγκτον θα μπορεί να αποκαλύψει το ολοκληρωμένο μνημείο για τον πρόεδρο Αϊζενχάουερ. Η ημερομηνία θα είναι 8 Μαΐου 2020, ημέρα διόλου τυχαία, καθώς τότε θα εορτάζονται τα 75 χρόνια από την V Day, που σηματοδότησε (το 1945) τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Ο Αϊζενχάουερ συνδέεται με τη δύναμη των ΗΠΑ εκείνη την εποχή. Το νέο μνημείο (Dwight D. Eisenhower Memorial) φέρει την υπογραφή του μεγάλου Καναδού αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι. «Το πρότζεκτ ήταν μια τιμή μεγάλου μεγέθους για μένα, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά», λέει ο Φρανκ Γκέρι. «Ημουν 16 ετών όταν ο Αϊζενχάουερ νίκησε τους ναζί και οδήγησε την Αμερική στη νίκη. Εχασα 33 μέλη της οικογένειάς μου στον πόλεμο, οπότε η νίκη είχε τεράστια συμβολική σημασία για μένα». Τιμώντας τη μνήμη του 34ου προέδρου των ΗΠΑ, το μνημείο έχει συλληφθεί να αναπτύσσεται σε μεγάλη έκταση μέσα σε πάρκο, στο National Mall Site, με σειρά από κολόνες, ύψους 25 μέτρων, που θα στηρίζουν διαδοχικές μεταλλικές μετόπες όπου θα εικονίζονται σκηνές από τη ζωή στο Abilene του Κάνσας, γενέτειρα του Αϊζενχάουερ. Ενδιάμεσες πέτρινες επιφάνειες θα φέρουν γλυπτά και ανάγλυφα που θα αφηγούνται γεγονότα-σταθμούς από την κληρονομιά του Αϊζενχάουερ. Η υπόθεση της ανέγερσης μνημείου για τη συμβολή του 34ου προέδρου στη νίκη των Συμμάχων είναι παλαιά και είχε σκοντάψει σε διαφωνίες για την τελική έγκριση του σχεδίου. Tελικά η οικογένεια Αϊζενχάουερ ενέκρινε την οριστική πρόταση του Φρανκ Γκέρι και το πρότζεκτ θα προχωρήσει, έχοντας ήδη λάβει το πράσινο φως από το National Capital Planning Commission. «Αν και κάποιοι από εμάς είχαμε άλλες προτιμήσεις στο παρελθόν, τώρα όλοι μας υποστηρίζουμε το δικό σας σχέδιο», έγραψε η Σούζαν Αϊζενχάουερ, εγγονή του προέδρου, στην επιτροπή για το μνημείο. Το νέο αξιοθέατο της Ουάσιγκτον θα βρίσκεται απέναντι από το National Air and Space Museum και θα εντάσσεται στο εθνικό πάνθεον των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Φρανκ Γκέρι δηλώνει περήφανος που εργάστηκε για ένα μνημείο εθνικής συνοχής, που θα συμβολίζει τη νίκη κατά του ολοκληρωτισμού. Την επόμενη τριετία η κατασκευή του μνημείου θα απασχολεί όλο και περισσότερο.

ΜΠΕΒΕΡΛΙ ΧΙΛΣ

Τα σκίτσα του Αλ Χίρσφελντ

Ο θρυλικός σκιτσογράφος Αλ Χίρσφελντ εικονίζεται εδώ σε φωτογραφία του 2001, όταν ήταν 98 ετών και ετοιμαζόταν να εγκαινιάσει μια νέα έκθεση έργων του στο Μπέβερλι Χιλς. Είχε γίνει διάσημος για τις μαυρόασπρες καρικατούρες διασήμων προσωπικοτήτων και αστέρων του Χόλιγουντ. Η ισχυρή προσωπικότητά του και η μακρά ζωή του σφράγισαν μια ολόκληρη εποχή. Σήμερα, παραμένει μοναδικός και το λεύκωμα για το σύνολο της καριέρας του έχει γίνει η βίβλος των σκιτσογράφων.

ΡΩΜΗ

Μπερνίνι, το κάλλος

Είκοσι χρόνια γιορτάζει η Γκαλέρια Μποργκέζε στη Ρώμη, μετά την επαναλειτουργία της, και η επέτειος τιμάται με μια μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στην τέχνη του Τζαν Λορέντσο Μπερνίνι, η οποία θα διαρκέσει έως τις 4 Φεβρουαρίου. Τα έργα συγκεντρώθηκαν από διάφορα μουσεία και συλλογές και το αποτέλεσμα είναι εκθαμβωτικό σε δύναμη και ομορφιά. Κανένας άλλος καλλιτέχνης δεν ταυτίστηκε περισσότερο με τη Ρώμη του 17ου αιώνα από τον Μπερνίνι. Στη φωτογραφία η «Ανοιξη».

ΛΟΝΔΙΝΟ

Ιμπρεσιονιστές σε εξορία

Oταν ξέσπασε ο γαλλοπρωσικός πόλεμος το 1870, η καθημερινότητα στο Παρίσι άλλαξε. Και ο πόλεμος αυτός, που οδήγησε και στην πτώση του Ναπολέοντος Γ΄, ώθησε πολλούς καλλιτέχνες να βρουν καταφύγιο στο Λονδίνο. Η έκθεση στην Tate Britain με θέμα «Ιμπρεσιονιστές στο Λονδίνο, Γάλλοι καλλιτέχνες σε εξορία, 1870-1904» ερευνά αυτήν ακριβώς την έξοδο αλλά και τη λίγο γνωστή έως τώρα επίδραση των Γάλλων ζωγράφων στη βρετανική σκηνή εκείνης της εποχής.

ΜΑΔΡΙΤΗ

Γουίλιαμ Κέντριτζ

Στο Μουσείο Βασίλισσα Σοφία της Μαδρίτης, ο Νοτιοαφρικανός καλλιτέχνης Γουίλιαμ Κέντριτζ ποζάρει μπροστά στα έργα του. Είναι μια μεγάλη έκθεση, στην οποία παρουσιάζει δικά του έργα από διάφορες περιόδους και ποικίλες τεχνοτροπίες. Περιλαμβάνονται επίσης σκηνικά από δικά του ανεβάσματα στο θέατρο και στην όπερα. Ο Γουίλιαμ Κέντριτζ τιμήθηκε πρόσφατα με το μέγιστο ισπανικό βραβείο, το Princess of Asturias Award for the Arts για το 2017. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Μαρτίου.

ΠΑΡΙΣΙ

Ερίκ Βουιγιάρ, Γκονκούρ 2017

Ο Γάλλος συγγραφέας Ερίκ Βουιγιάρ (Eric Vuillard) φωτογραφίζεται μπροστά στο εστιατόριο Drouant στο Παρίσι μετά την αναγγελία της βράβευσής του με το βραβείο Γκονκούρ 2017 για το μυθιστόρημά του «L’οrdre du jour». Το βραβείο Γκονκούρ δίνεται κάθε χρόνο από τη Société litteraire des Goncourt. Δύο βιβλία του Eric Vuillard, το «L’ordre du jour», που πήρε το βραβείο, και το «14 juillet» θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Πόλις το 2018, σε μετάφραση (και τα δύο) του Μανώλη Πιμπλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή