Ατζέντα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ατζέντα-1

Φωτογραφία: ΛΟΝΔΙΝΟ: Paul Cézanne, Madame Cézanne in a Red Dress (1888-90) © Art Institute of Chicago, Wilson L. Mead Fund.

// ΛΟΝΔΙΝΟ //

Ο Αγνωστος Cézanne [Έως 11/2/2018]

Ο Paul Cézanne υπήρξε μια λαμπρή φυσιογνωμία στην ιστορία της μοντέρνας τέχνης του 19ου αιώνα, επηρεάζοντας βαθιά τους κυβιστές, τους φωβιστές και γενιές καλλιτεχνών της avant-garde. Τον σπουδαίο Γάλλο μετα-ιμπρεσιονιστή ο Matisse και ο Picasso τον αποκαλούσαν «πατέρα όλων μας». Η έκθεση «Cézanne Portraits» στη National Portrait Gallery συγκεντρώνει 50 από τα 200 πορτρέτα που ζωγράφισε στην πορεία της καριέρας του: ανάμεσά τους 26 αυτοπροσωπογραφίες και 29 πορτρέτα της γυναίκας του, Hortense Fiquet, για τα οποία κατηγορήθηκε για «σκληρότητα» λόγω του αυστηρού τρόπου με τον οποίο την απεικόνιζε. Τα έργα αυτά φωτίζουν μια λιγότερο προβεβλημένη δουλειά του δημιουργού, αλλά αναμφίβολα την πιο προσωπική, στην οποία πειραματίζεται με το ύφος και τις τεχνικές του, άλλοτε υιοθετώντας και άλλοτε σπάζοντας παραδοσιακές φόρμες. Παρότι ο ίδιος έλεγε ότι ζωγράφιζε σώματα, παραδεχόταν ότι στα πορτρέτα του οι ψυχές «λάμπουν».

npg.org.uk


Ατζέντα-2

Φωτογραφία: ΒΟΣΤΩΝΗ: Takashi Murakami, And then, and then and then and then and then / Green Truth, (2006). © 2006 Takashi Murakami/Kaikai Kiki Co., Ltd. Courtesy Museum of Fine Arts, Boston.

// ΒΟΣΤΩΝΗ //

Το παρελθόν εμπνέει [Έως 1/4/2018]

Η έκθεση «Takashi Murakami: Lineage of Eccentrics» στο Museum of Fine Arts  δείχνει πώς η μοντέρνα οπτική του Ιάπωνα καλλιτέχνη (1962-) συνδιαλέγεται με την παράδοση, παρουσιάζοντας μεταξύ άλλων έργα του σε αντιπαραβολή με αριστουργήματα της ιαπωνικής τέχνης, όπως τον «Δράκο και τα σύννεφα» του Soga Shōhaku (1763).

mfa.org


Ατζέντα-3

Φωτογραφία: ΠΑΡΙΣΙ: Paul Gauguin Dans les vagues (1848-1903). © The Cleveland Museum of Art, William Powell Jones.

// ΠΑΡΙΣΙ //

O Aλχημιστής [Έως 22/1/2018]

Είναι η πρώτη φορά που ένα αφιέρωμα στον Γάλλο μετα-

ιμπρεσιονιστή Paul Gauguin (1848-1903) εστιάζει στον τρόπο που η ζωγραφική, η γλυπτική, οι γραφικές και διακοσμητικές τέχνες αλληλοσυμπληρώνονται στα έργα του, 240 εκ των οποίων παρουσιάζονται στην έκθεση «Gauguin: Artist as Alchemist». Επηρεασμένος από τους εξωτικούς τόπους όπου έζησε και την κουλτούρα των ιθαγενών, ο Gauguin υπήρξε πρωτοπόρος του στυλ πριμιτίφ.

grandpalais.fr


Ατζέντα-4

Φωτογραφία: ΚΙΕΒΟ: Urs Fischer, Untitled (2011). © Private collection – Courtesy of the artist.

// ΚΙΕΒΟ //

Τέχνη που αλλάζει τον κόσμο [Έως 7/1/2018]

Η ουκρανική πρωτεύουσα διεκδικεί τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη της σύγχρονης τέχνης με μια διεθνή έκθεση στο PinchukArtCentre, που παρουσιάζει δέκα από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής μας – Marina Abramovich, Jan Fabre, Urs Fischer, Damien Hirst, Douglas Gordon κ.ά. Υπό τον τίτλο «Fragile State» επιδιώκει να συνδέσει την έννοια της προσωπικής ευαισθησίας με τις εθνικές και πολιτικές αδυναμίες.

pinchukartcentre.org


Ατζέντα-5

Φωτογραφία: ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Max Ernst, Woman, Οld Μan and Φlower (1923-24) ©  Courtesy of MoMA

// NEA YOΡKH //

Επανεφευρίσκοντας τον Ερνστ [Έως 1/1/2018]

Η ρετροσπεκτίβα «Max Ernst: Beyond Painting» στο MoMA ερευνά την πορεία του κορυφαίου εκπροσώπου του ντανταϊσμού και του σουρεαλισμού Max Ernst (1891-1976). Ο γεννημένος στη Γερμανία Γαλλοαμερικανός καλλιτέχνης αναζήτησε ριζοσπαστικές τεχνικές που πέρασαν «πέρα από τη ζωγραφική», για να διατυπώσει το παράλογο και να αφυπνίσει συνειδήσεις. Στα περίπου 100 έργα της έκθεσης βλέπει κανείς τις πρωτοποριακές μεθόδους που χρησιμοποίησε για να αναδιαμορφώσει την πραγματικότητα (κολάζ, αποτυπώσεις με την τεχνική φροτάζ, εκτυπώσεις, βιβλία) και να προκαλέσει τις συμβάσεις, όπως και ένα από τα τελευταία αριστουργήματά του, το «65 Maximiliana» (1964).

moma.org

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή