Ιδρυμα Fulbright στην Ελλάδα: από το 1948, έκανε πραγματικότητα τα σπουδαστικά όνειρα 5.500 ανθρώπων

Ιδρυμα Fulbright στην Ελλάδα: από το 1948, έκανε πραγματικότητα τα σπουδαστικά όνειρα 5.500 ανθρώπων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια σχέση ενώνει τον Κάρολο Κουν με τον Γιόζεφ Στίγκλιτζ; Τον Κ. Θ. Δημαρά με τη Σούζαν Σόνταγκ; Τον Φίλιπ Γκλας με τον Γιώργο Σεφέρη; Ποιος ο κοινός παρονομαστής στις ζωές αυτών των προικισμένων ανθρώπων, που δεν εργάστηκαν στο ίδιο αντικείμενο, ούτε σταδιοδρόμησαν την ίδια περίοδο; Ηταν όλοι τους υπότροφοι του Ιδρύματος Fulbright, που επέτρεψε σε χαρισματικά μυαλά από δεκάδες χώρες να έχουν μια εμπειρία σπουδών που θα τους άλλαζε τη ζωή. Αυτή που οραματίστηκε ο γερουσιαστής Ουίλιαμ Φουλμπράιτ, ο οποίος αντελήφθη νωρίς πως η εκπαίδευση είναι η πιο σταθερή επένδυση προς την ειρήνη, την αλληλοκατανόηση και την παγκόσμια πρόοδο.

Το Ιδρυμα Fulbright στην Ελλάδα εορτάζει την περίοδο 2017-2018, επτά συναπτές δεκαετίες προσφοράς στη χώρα μας. Η σχετική συμφωνία ανάμεσα στο τότε Βασίλειο της Ελλάδος και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ υπεγράφη στις 23 Απριλίου του 1948. Εκείνο το έτος ήρθαν και οι πρώτοι Αμερικανοί υπότροφοι στη χώρα μας, ανάμεσα στους οποίους και ο λογοτέχνης Εντμουντ Κίλι. Την επόμενη χρονιά, το 1949, μερικοί ταλαντούχοι και ακαδημαϊκά άριστοι συμπατριώτες μας, άφηναν πίσω τον Εμφύλιο για τα πανεπιστήμια της Αμερικής. Εκτοτε, πάνω από 5.500Ελληνες και Αμερικανοί έχουν κάνει το ταξίδι ανάμεσα στις δύο όχθες του Ατλαντικού για να πραγματοποιήσουν επιστημονική έρευνα, να σπουδάσουν, να διδάξουν αλλά ακόμα και να διευρύνουν τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες. Το πιο σημαντικό είναι πως τα θετικά αποτελέσματα από τις υποτροφίες είχαν πολλαπλασιαστικά οφέλη όχι μόνον για τα άτομα αλλά και για το ευρύτερο επαγγελματικό και επιστημονικό τους περιβάλλον.

Τα 70 χρόνια του Fulbright στη χώρα μας συσπειρώνουν υποτρόφους, χορηγούς, ακαδημαϊκούς, δασκάλους αλλά δεν θα εορταστούν σε στενό «οικογενειακό κύκλο». Αντιθέτως, θα γίνουν εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό, σαν μια εγκάρδια πρόσκληση προς όλους όσοι πιστεύουν στη μεταμορφωτική αξία της εκπαίδευσης. Η στήλη επισκέφθηκε το γραφείο του Ιδρύματος επί της Βασιλίσσης Σοφίας, όπου όλη η ομάδα υπό την επικεφαλής Αρτέμιδα Ζενέτου ετοιμαζόταν πυρετωδώς για μια ξεχωριστή βραδιά που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στο Κότσεν Χολ της Γενναδείου. Το Ιδρυμα και η Βιβλιοθήκη συνδιοργανώνουν την εκδήλωση με θέμα «Παιδεία και Ανάπτυξη», στην οποία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, θα συνομιλήσει με την Ευαγγελία Κουνέλη, σχολική σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Διδάκτορα Επιστημών της Αγωγής καθώς και τον Δημήτρη Α. Σωτηρόπουλο, αν. καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο ΕΚΠΑ. Η συζήτηση θα γίνει στα ελληνικά με αυτόματη μετάφραση στα αγγλικά, με δωρεάν είσοδο.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τα 70 μας χρόνια και προετοιμάζουμε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα εκδηλώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με κορύφωση τον Ιούνιο του 2018. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την άρρηκτη σχέση ανάμεσα στην εκπαίδευση και στην πρόοδο», υπογράμμισε η κ. Ζενέτου, που βρίσκεται στο τιμόνι του Ιδρύματος τα τελευταία 16 έτη. Ραντεβού στη Γεννάδειο, λοιπόν!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή