«Μια άσκηση στο τίποτα» αξίας δύο εκατ. δολαρίων

«Μια άσκηση στο τίποτα» αξίας δύο εκατ. δολαρίων

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα πρωτοποριακό κέντρο εκπαίδευσης σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ρεμ Κούλχαας είχε υποσχεθεί στους λάτρεις της τέχνης της περφόρμανς η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, ενθαρρύνοντάς τους να συνεισφέρουν το μερίδιό τους για την υλοποίηση του φιλόδοξου εγχειρήματος. Και πράγματι, σχεδόν πέντε χιλιάδες άτομα έσπευσαν να γίνουν δωρητές μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Kickstarter, προσφέροντας πάνω από 600 χιλιάδες δολάρια –ανάμεσά τους και ο ράπερ Jay Z, ο οποίος κατέθεσε ένα σημαντικό ποσό–, ενώ ακόμη 1,6 εκατ. συγκεντρώθηκαν μέσω ιδιωτικών χορηγιών. Ωστόσο, σε πρόσφατη ομιλία της στη Serpentine Gallery του Λονδίνου, η 70χρονη καλλιτέχνις ανακοίνωσε ότι τα σχέδια δημιουργίας του μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου Μαρίνα Αμπράμοβιτς για τη Διάσωση της Τέχνης της Περφόρμανς στο Χάντσον της Νέας Υόρκης θα παραμείνουν, προς το παρόν, στο «ψυγείο», αφού ο προϋπολογισμός του έργου ξεπέρασε τα 30 εκατ. δολ. και της είναι αδύνατον να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό. Οσο για τις γενναιόδωρες δωρεές των υποστηρικτών της, δυστυχώς δεν γίνεται να επιστραφούν, καθώς έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών (αρχιτεκτονικών, μηχανολογικών κ.ο.κ.) του κτιρίου, καθώς και για τις τρέχουσες δραστηριότητες του ινστιτούτου. 

Κάποιοι χρήστες του Kickstarter έλαβαν, τουλάχιστον, τα «δώρα» που τους είχαν υποσχεθεί ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις προσφορές τους: Μία… αγκαλιά από την ίδια την Αμπράμοβιτς για δωρεές του ενός δολαρίου, ένα αποκλειστικό, υπογεγραμμένο dvd με τη μέθοδο Αμπράμοβιτς (όπου η ριζοσπαστική καλλιτέχνις διδάσκει τους επίδοξους μαθητές της πώς να πίνουν ένα ποτήρι νερό) και ανέκδοτα βίντεο έναντι 200 δολαρίων, μια βραδιά στον κινηματογράφο μαζί της για πέντε χιλιάδες δολάρια και ένα απόγευμα αφιερωμένο στο «πνευματικό μαγείρεμα», επίσης στο πλευρό της Αμπράμοβιτς, για όσους κατέθεσαν το μέγιστο ποσό των δέκα χιλιάδων δολαρίων. Κάποιοι, εντούτοις, είναι ακόμη σε αναμονή, μην έχοντας λάβει ούτε καν μια επιστολή συγγνώμης. Οι μόνοι που μοιάζει να «δικαιώθηκαν» είναι οι ανώνυμοι χρήστες της πλατφόρμας που δέχτηκαν να προσφέρουν 10.000 δολάρια χωρίς καμία απολύτως ανταμοιβή ή αναγνώριση, λαμβάνοντας μέρος σε μια «άσκηση στο τίποτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή