Φόροι και περικοπές συντάξεων 2,7 δισ. δημιούργησαν υπερπλεόνασμα 1,9 δισ.

Φόροι και περικοπές συντάξεων 2,7 δισ. δημιούργησαν υπερπλεόνασμα 1,9 δισ.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκαν φόροι και περικοπές συντάξεων ύψους 2,7 δισ. ευρώ προκειμένου η κυβέρνηση να καταφέρει να δημιουργήσει υπερπλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, 6,2 εκατ. φορολογούμενοι κλήθηκαν να καταβάλουν κατά μέσον όρο 410 ευρώ για να δώσει η κυβέρνηση σε λιγότερους φορολογουμένους, και συγκεκριμένα σε περίπου 4 εκατ., 180 ευρώ κατά μέσον όρο.

Η υπερφορολόγηση και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των επενδύσεων, έδωσαν την ευκαιρία στον πρωθυπουργό να χορηγήσει φέτος κοινωνικό μέρισμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Χθες το βράδυ κατατέθηκε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή χωρίς ωστόσο να εξειδικεύονται οι όροι για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος. Αυτό θα γίνει με υπουργικές αποφάσεις μέσω των οποίων θα καθοριστούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Πάντως, για να καταφέρει η κυβέρνηση να επιτύχει αυτό το εντυπωσιακό πλεόνασμα:

• Αυξήθηκαν οι συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης. Κυρίως για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

• Μειώθηκε το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους.

• Αυξήθηκαν οι φόροι σε πετρέλαιο, βενζίνη, καφέ και τσιγάρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από την αύξηση του ΕΦΚ στην μπίρα η κυβέρνηση εισέπραξε περισσότερα 140 εκατ. ευρώ, ενώ από την αύξηση του ΕΦΚ στον καφέ τα έσοδα είναι αυξημένα κατά 40 εκατ. ευρώ.

• Από την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, με αποτέλεσμα ενώ μέχρι πέρυσι το 33,6% των αγαθών και των υπηρεσιών ανήκε στον υψηλό συντελεστή 24%, με τις αλλαγές το ποσοστό ανέβηκε στο 62,4%.

• Μειώθηκε κατά 50% το επίδομα θέρμανσης.

• Περικόπηκαν οι συντάξεις και σχεδόν καταργήθηκε το ΕΚΑΣ.

• Αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και οι εισφορές του ΕΦΚΑ.

Επίσης, το υπερπλεόνασμα ενισχύθηκε από τη λανθασμένη εκτίμηση των εσόδων του ΕΦΚΑ, και συγκεκριμένα, από έλλειμμα 1 δισ. καταγράφεται πλεόνασμα 200 εκατ.

Ποιοι θα πάρουν το μέρισμα

Από το 1,4 δισ., τα 720 εκατ. θα δοθούν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ως κοινωνικό μέρισμα σε 4 εκατ. νοικοκυριά (άγαμοι, έγγαμοι με ή χωρίς παιδιά). Θα επιστραφούν άτοκα, σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους τα ποσά που παρακρατήθηκαν για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης κατά το διάστημα 1/1/2012 έως 30/6/2016 και υπολογίστηκαν επί πλασματικού ποσού, ενώ με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθοριστεί ο τρόπος κάλυψης από τον κρατικό προϋπολογισμό, πλήρως ή μερικώς, του κόστους παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή