Δύση, Σκόπια και το ΝΑΤΟ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινήσεις και μηνύματα, που προδίδουν ότι επίκεινται εξελίξεις στο θέμα της διένεξης με τη FYROM, καταφθάνουν από παντού και, όσον αφορά στις διεργασίες για την προώθηση της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, κατέγραψε στην «Κ» (Τετάρτη) ο συνάδελφος Βασίλης Νέδος. Μια είδηση που φτάνει από το Σεράγεβο δείχνει ότι οι δυτικοί κινούνται δραστήρια να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα στα δυτικά Βαλκάνια, ανάμεσά τους και αυτό της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα. Βιάζονται να εντάξουν στις δομές τους, στο ΝΑΤΟ άμεσα, τις χώρες που βρίσκονται εκτός ευρωατλαντικών δομών ώστε να αναχαιτίσουν τη ρωσική διείσδυση, που απειλεί να διαβρώσει τον φιλοδυτικό προσανατολισμό τους.

Μετά και την προσχώρηση του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ, στο προαύλιο της Συμμαχίας περιμένουν FYROM, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο, με τη Σερβία να αποτελεί ειδική περίπτωση λόγω ισχυρών δεσμών με τη Μόσχα, παρότι «σιτίζεται» κυρίως από τις δυτικές επενδύσεις. Λογικά, από τις τρεις υποψηφιότητες αυτή των Σκοπίων βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση, με μόνο εμπόδιο, τουλάχιστον για το ΝΑΤΟ, την εκκρεμότητα με την Ελλάδα για το όνομα. Την Τρίτη στο Σεράγεβο, ωστόσο, ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Πετρ Πάβγελ, δήλωσε πως η Βοσνία πληροί τις τεχνικές στρατιωτικές προϋποθέσεις για να εισέλθει στο επόμενο στάδιο της αξιολόγησής της από το ΝΑΤΟ.

Το θέμα της ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ, έστω και με το ακρωνύμιο, θα το βρούμε μπροστά μας και άμεσα μάλιστα. Τα μηνύματα φτάνουν από παντού. Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον φέρονται αποφασισμένες να κλείσουν το θέμα και εργάζονται συστηματικά.

Στα Σκόπια, η κυβέρνηση Ζάεφ καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας πως θα εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και ταυτόχρονα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να καλύψει τον χαμένο χρόνο που άφησε ο Γκρούεφσκι.

Κάνει, παράλληλα, κινήσεις προετοιμασίας και της κοινής γνώμης, με χαρακτηριστική τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν βρίσκει κακή την ιδέα της αλλαγής της ονομασίας του αεροδρομίου από Μέγας Αλέξανδρος σε «Κίρο Γκλιγκόροφ» ή τη συγκρότηση επιτροπής στο υπουργείο Πολιτισμού για την επανεξέταση του θέματος των αγαλμάτων. Οι εξελίξεις από τις αρχές του χρόνου αναμένονται ραγδαίες. Η τύχη της ΠΓΔΜ προέχει για Ευρωπαίους και Αμερικανούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή