Το 2018 ο συμψηφισμός εισφορών για 1,4 εκατ. επαγγελματίες, αγρότες

Το 2018 ο συμψηφισμός εισφορών για 1,4 εκατ. επαγγελματίες, αγρότες

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για το 2018 παραπέμπεται ο συμψηφισμός των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν 1,4 εκατομμύρια ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες.

Τα ειδοποιητήρια του Οκτωβρίου που πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος Νοεμβρίου δεν περιλαμβάνουν τα ποσά που αντιστοιχούν στις εισφορές με βάση τα εισοδήματα του 2016, ούτε το αποτέλεσμα των συμψηφισμών.

Οπως άλλωστε δεν περιλαμβάνουν και τις πρόσθετες εισφορές υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), για τους περίπου 200.000 από τους συνολικά 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτούς, που υποχρεούνται στην καταβολή εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ. Και αυτές οι πληρωμές παραπέμπονται για το 2018, έτος κατά το οποίο αλλάζει εκ νέου η βάση υπολογισμού των εισφορών, με σημαντικές επιβαρύνσεις για μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων.

Αναλυτικά, αν και η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έχει ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι, ο υπολογισμός των εισφορών με βάση τα εισοδήματα του 2016 δεν έχει επιτευχθεί. Η αλλαγή αυτή θα επιφέρει σημαντικές διακυμάνσεις –κυρίως μειώσεις εκτιμούν οι ειδικοί– στο ύψος των εισφορών που πρέπει να πληρώσουν οι μη μισθωτοί. Ο υπολογισμός των νέων ποσών ώστε να περιλαμβάνουν και το αποτέλεσμα των συμψηφισμών, δεν φαίνεται να μπορεί να επιτευχθεί εντός των λίγων εβδομάδων που απομένουν έως το τέλος του έτους, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες να εξακολουθούν να πληρώνουν άδικα πολύ υψηλότερες εισφορές από αυτές που τους αναλογούν. Να σημειωθεί ότι, βάσει της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, οι μη μισθωτοί δήλωσαν το 2016 εισοδήματα μειωμένα κατά 900 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2015.

Επικούρηση και εφάπαξ

Για τον ερχόμενο Φεβρουάριο παραπέμπεται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και η συνείσπραξη από τον ΕΦΚΑ των εισφορών επικούρησης και εφάπαξ για περίπου 200.000 κυρίως αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος καταλογισμός εισφορών για επικουρική (7%) ή/και πρόνοια (4%) θα γίνει τον Φεβρουάριο, όταν ο ενιαίος φορέας αναρτήσει τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές Ιανουαρίου 2018. Ετσι, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ» οι επαγγελματίες που υποχρεούνται σε εισφορές επικούρησης και εφάπαξ τις οποίες δεν πλήρωσαν όλο το 2017, θα τις πληρώσουν εις διπλούν το 2018. Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο πρώτος μήνας να έχει μόνο τις εισφορές Ιανουαρίου 2018 και οι αναδρομικές εισφορές για το σύνολο του 2017 να ξεκινήσουν να εισπράττονται από τον Μάρτιο, με τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές Φεβρουαρίου. Από το υπουργείο Εργασίας διαμηνύουν ότι βάσει και της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης που ψηφίστηκε στη Βουλή, οι υποχρεώσεις των μη μισθωτών για εισφορές υπέρ ΕΤΕΑΕΠ θα συμψηφιστούν με τις πιθανές επιστροφές ποσών που θα βγάλει ο υπολογισμός των εισφορών με βάση τα εισοδήματα του 2016.

Καθυστερούμενες οφειλές

Συγκεκριμένα, ο νόμος ορίζει ότι «αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές ΕΦΚΑ συμψηφίζονται με πάσης φύσεως καθυστερούμενες οφειλές, ρυθμισμένες ή μη, των δικαιούχων προς τον ΕΦΚΑ και τους τρίτους φορείς για τους οποίους ο ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές», δηλαδή ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ, ΕΤΕΑΕΠ. Συνεπώς όσοι δήλωσαν το 2016 χαμηλότερα εισοδήματα από το 2015 στην εφορία και έχουν πληρώσει υψηλότερες εισφορές ΕΦΚΑ από αυτές που πραγματικά τους αναλογούσαν, έχουν «πιστωτικό υπόλοιπο». Αν είναι ταυτόχρονα υπόχρεοι για επικούρηση ή/και εφάπαξ, οι καθυστερούμενες εισφορές ΕΤΕΑΕΠ του 2017 μπορούν να καλυφθούν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από αυτό το υπόλοιπο, εφόσον δεν έχουν άλλα χρέη.

Τι πληρώνουν για επικούρηση και πρόνοια

Οι μη μισθωτοί που έχουν υποχρέωση ασφάλισης για έξτρα κλάδους εκτός της κύριας σύνταξης και της υγείας (26,95%) είναι:

• Αρτοποιοί και βενζινοπώλες του πρ. ΟΑΕΕ – επικούρηση 7%.

• Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές του πρ. ΕΤΑΑ – επικούρηση 7% + πρόνοια 4%.

• Μηχανικοί του πρώην ΤΣΜΕΔΕ – επικούρηση 7% + πρόνοια 4%.

• Γιατροί, φαρμακοποιοί, υγειονομικοί του πρώην ΤΣΑΥ – πρόνοια 4%.

Να σημειωθεί ότι, έως το τέλος Ιανουαρίου του 2018, περίπου 650.000 μη μισθωτοί θα πρέπει να καταβάλουν επιπλέον εισφορές που έρχονται από το 2016, οι οποίες δεν καταβλήθηκαν εντός του 2017. Το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις επιβαρύνσεις στους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των εισφορών αλλά και της περιοδικότητας καταβολής τους, προχώρησε εντός του 2017 σε μια σειρά παρατάσεις. Η τελευταία λήγει στις 31.1.2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή