Γιώργος Π. Τερζής ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ

Τα... ελευθέρας εισόδου του «Ρουβίκωνα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μέλη του «Ρουβίκωνα», αυτοί που πριν από μερικές ημέρες χαιρέτισαν ως μέγα επαναστάτη τον δολοφόνο Κουφοντίνα δεν είναι «Ρομπέν των Δασών», ούτε «Μικροί Ηρωες» ούτε βέβαια «κομάντος». Δεν αντιστρατεύονται κάποιον δυνάστη, δεν βοηθάνε φτωχούς και αδύναμους.

Απλώς, είναι εξαιρετικά επιδέξιοι στην αξιοποίηση των media –πώς να μη γίνει βασικός τίτλος ότι κατάφεραν και «τρύπησαν» τη φρουρά του ελληνικού Πενταγώνου;– και, κυρίως, καλοί παρατηρητές της καθημερινότητας. Οι Ρουβίκωνες εκμεταλλεύονται τον «ελληνικό τρόπο» για την υλοποίηση των σχεδίων τους, κοινώς αξιοποιούν τη γενικευμένη ελληνική χαλαρότητα, που αφορά και στα μέτρα ασφαλείας και τον έλεγχο εισόδου σε κυβερνητικά κτίρια, προς όφελός τους.

Οποιος περνά συχνά από το υπουργείο Αμυνας της Μεσογείων έχει σαφή εικόνα. Οι έλεγχοι είναι επαρκείς για όσους εισέρχονται κατά μόνας, αλλά η δύναμη φύλαξης που βρίσκεται στην πύλη δεν θα επαρκούσε ποτέ για να σταματήσει 20 ανθρώπους που τρέχουν μαζικά να μπουν μέσα. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί, άλλωστε, και στο παρελθόν, όταν το προαύλιο του υπουργείο κατελήφθη από συνδικαλιστές των ναυπηγείων.

Συνεπώς, η χθεσινή υψηλού συμβολισμού και σημαντικού επικοινωνιακού και πολιτικού αντίκτυπου κίνηση ήταν, επί της ουσίας, χαμηλού ρίσκου. Κυρίως, διότι οι εισβολείς γνώριζαν πως –σε αντίθεση με το εξωτερικό– ουδείς θα βγάλει το πιστόλι για να τους πυροβολήσει.

Προφανώς και το υπουργείο Αμυνας, μέσα στον αστικό ιστό, δεν είναι οργανωμένο για να αντιμετωπίσει εισβολές πολιτών, ούτε βέβαια κάποιος θα μπορούσε να εισηγηθεί τη χρήση όπλων. Ωστόσο, από την υιοθέτηση των πιο σκληρών μεθόδων του εξωτερικού –όσοι έχουν ταξιδέψει και έχει χρειαστεί να μπουν σε κρατικά κτίρια γνωρίζουν την αυστηρή διαδικασία– μέχρι του σημείου η ελληνική πολιτεία να παρέχει εισιτήρια «ελεύθερης εισόδου» στους Ρουβίκωνες υπάρχει σημαντική απόσταση.

Και η πραγματικότητα είναι πως ό,τι συνέβη χθες στο υπουργείο Αμυνας μπορεί αύριο να συμβεί στα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια στην Αθήνα. Η ελληνική χαλαρότητα, η εμφανής απροθυμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το φαινόμενο και η «προνοητικότητα» των μελών του «Ρουβίκωνα» για κινήσεις υψηλού συμβολισμού, αλλά χαμηλού ποινικού κολασμού, εξηγούν τα μέχρι σήμερα «κατορθώματα» της ομάδας και ταυτόχρονα τους λόγους που η χθεσινή εισβολή του υπ. Αμυνας δεν θα είναι η τελευταία.

Εκτός, βέβαια, κι αν κάτι από τα παραπάνω αλλάξει.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ