Κοινή ευπρέπεια στη Λέσβο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς θα σιτίζονταν οι βιοτέχνες της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, οι αλληλέγγυοι και οι συναφείς επιτηδευματίες αν εξαφανιζόταν από τον ορίζοντα το φάντασμα της ξενοφοβίας και της ισλαμοφοβίας; Πρόβλημα για όχι και τόσο δυνατούς λύτες. Προχθές Δευτέρα οι κάτοικοι της Λέσβου κήρυξαν γενική απεργία και συγκεντρώθηκαν για να αντισταθούν στην απειλή που αισθάνονται ότι αποτελεί για τη ζωή τους η ανεξέλεγκτη εισβολή μεταναστών. Ποιοι είπατε; Οι κάτοικοι της Λέσβου; Μα αυτοί δεν τους είχαν υποδεχθεί το 2015 με ανοικτές τις αγκάλες; Αυτοί δεν έλεγαν «φέρτε μας κι άλλους να τους βοηθήσουμε»; Αυτοί δεν προτάθηκαν για Νομπέλ Ειρήνης; Αυτούς δεν επισκέφθηκε η αειθαλής Βανέσα Ρεντγκρέιβ; Η Αντζελίνα Τζολί; Πού πήγε η καλή τους η καρδιά; Πώς σκλήρυνε έτσι; Ποιο πλήγμα δέχθηκε το μαλακό υπογάστριο του ανθρωπισμού τους; Πώς αλλάζει έτσι ο άνθρωπος. Είναι ξενόφοβοι οι κάτοικοι της Λέσβου; Είναι ισλαμόφοβοι; Βιοτέχνες του αντιρατσισμού και αλληλέγγυοι, γρηγορείτε. Οι δουλειές ανοίγουν επιτέλους.

«Επιμένουμε να μη βλέπουμε αυτό που βλέπουμε», έλεγε ο Charles Péguy. Αυτό που βλέπουμε χωρίς να το βλέπουμε είναι καθαρό. Οταν η πλημμυρίδα των πληθυσμών ξεχύθηκε στην «επικράτεια» –εντός εισαγωγικών εννοείται– δεν είχαμε μόνον έναν πρωθυπουργό που δήλωνε ανερυθρίαστα ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, δεν είχαμε μόνον μια διοίκηση διαλυμένη και μια αστυνομία εθισμένη στο «πέρα βρέχει» του Δημοσίου. Είχαμε κι έναν πληθυσμό ενοχοποιημένο από την ηγεμονία των ταρτούφων της Αριστεράς που κήρυτταν ότι όποιος τολμήσει να πει ότι υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα με την εισβολή και τη διάχυση τόσων μεταναστών στους δρόμους και τις πλατείες των πόλεών μας, αυτός ήταν τουλάχιστον ρατσιστής. Ολόκληρη η Ελλάδα ήταν ύποπτη για ξενοφοβία και ρατσισμό, και εννοείται κανείς δεν ήθελε να καταδικασθεί. Στην υπόθεση συμμετείχε και η προοδευτική Ευρώπη. Ασε τα κορόιδα να ξεπλύνουν τις δικές μας ενοχές. Ούτως ή άλλως μας χρωστούν. Μεγάλες στιγμές για τους εγχώριους βιοτέχνες του αντιρατσισμού και τους αλληλέγγυους.

Το πρόβλημα των κατοίκων της Λέσβου δεν είναι φυλετικό. Το πρόβλημά τους είναι ότι βλέπουν την καθημερινότητά τους, τη ζωή που έφτιαξαν ή θέλουν να φτιάξουν, να αλλοιώνεται και να απειλείται. Οι πληθυσμοί αυτοί που συρρέουν καθημερινά και απειλούν τη δημογραφική σύσταση του νησιού, το οποίο παραμένει ελληνικό μέχρι νεωτέρας, δεν θέλουν ούτε να ενταχθούν στον τρόπο ζωής τους ούτε να αποδεχθούν τον τρόπο ζωής τους. Την κοινή ευπρέπεια διεκδικούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή