Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Γιατί να το κρύψουμε; Τα ψεύδη τέρπουν

Κύριε διευθυντά
Ο Μεσσήνιος Παναγιώτης Πηγαδιώτης (1845-1930, κατ’ άλλους 1827-1930), χαλκέντερος δημοσιογράφος, εκδότης και δεινός σατιριστής του πολιτικού κόσμου της εποχής του, στην αρχή της πολύχρονης σταδιοδρομίας του είχε γράψει:

Τους πολιτικούς εν γένει / στο σφυρί θε να τους βάλω, / τα κακά της κεφαλής των / καθ’ εκάστην θα τους ψάλω!

Ηδη από το 1887 είχε επισημάνει στον «Νέο Αριστοφάνη» της 18.7.1887: «Ο μη ψευδόμενος πολιτικός ομοιάζει με γυναίκα άνευ φιλαρεσκείας».

Δηλ. ο μη ψευδόμενος πολιτικός δεν μπορεί να γίνει αρεστός στους ψηφοφόρους!

Μήπως πρέπει αυτό να προβληματίσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Εκεί, στο «πεδίο βολής» της Χαριλάου Τρικούπη

Κύριε διευθυντά
Δεν νομίζω ότι έχει αναρωτηθεί σοβαρά κάποιος «αρμόδιος» πώς έχει προκύψει η, επί σαράντα και πλέον χρόνια, παραβατικότητα στην πλατεία Εξαρχείων και ευρύτερα... Κατ’ αρχήν μπορεί να θεωρηθεί μόνο «σύμπτωση» το γεγονός ότι ο Ελληνας «θεωρητικός» του σύγχρονου ντόπιου αναρχικού «κινήματος» υπήρξε «γέννημα θρέμμα» της περιοχής, όπου στη συνέχεια τον πλαισίωσαν κάποιοι «μαθητές» του συγγραφείς, εκδότες και βιβλιοπώλες... Ομως, η πιο πάνω «σύμπτωση» δεν είναι, φυσικά, η βασική αιτία του εκρηκτικού μείγματος που πυροδοτεί αυτά τα χρόνια την αντιπαλότητα ανάμεσα στην εξουσία και στους αντιεξουσιαστές με κέντρο την άλλοτε ήσυχη και γραφική πλατεία Εξαρχείων.

Το πρόβλημα, κατά την άποψή μου, ξεκίνησε αφότου εγκαταστάθηκαν δύο δρόμους πιο πάνω από την πλατεία τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαρ. Τρικούπη. Εκεί όπου η φύλαξη του ΠΑΣΟΚ πριν από τέσσερις δεκαετίες άρχισε με μια τυπική βάρδια αστυφυλάκων, στη συνέχεια και αφού έγινε στόχος των αντιεξουσιαστών το σημείο, η φρουρά ενισχύθηκε με λεωφορείο - κλούβα των ειδικών δυνάμεων ΜΑΤ. Πρόσφατα μάλιστα, που εκτός από βόμβες μολότοφ και πετριές οι αστυνομικοί δέχτηκαν και πυροβολισμούς, αποφασίσθηκε η ενίσχυση της δύναμής τους με άλλη μία διμοιρία ΜΑΤ και περιπολίες μοτοσικλετιστών.
Ολα, λοιπόν, αυτά που συμβαίνουν μπροστά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και μπροστά στα μάτια μας από τα τηλεοπτικά κανάλια, ποια θα ήταν η σωστή απόφαση παρά το να μεταφερθούν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ απ’ αυτό το σημείο και εν ανάγκη να αποκεντρωθούν όπως έκαναν η Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα. Η γειτνίαση των γραφείων του ΠΑΣΟΚ με την πλατεία Εξαρχείων έχει ζημιώσει την ευρύτερη περιοχή, που υποφέρει εξαιτίας του «πείσματος» να παραμένουν εκεί και να στοχοποιούνται βάρβαρα όλοι όσοι κατοικούν εκεί γύρω.

Τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαρ. Τρικούπη έχουν καθιερωθεί ως «πεδίο βολής» και εξάσκησης ρίψης μολότοφ εκ του ασφαλούς φυσικά, καθώς ποτέ δεν γίνονται συλλήψεις και οι νεαροί αντιεξουσιαστές μετά τη δράση τους κατεβαίνουν «σώοι και αβλαβείς» στην πλατεία ως νικητές και τροπαιούχοι, να απολαύσουν το φραπεδάκι τους. Είναι πολλά τα χρόνια που είμαστε στο ίδιο έργο θεατές και έχει καταντήσει μονότονο και επαχθές...

Κωστας Βλαχος, Ν. Ερυθραία

Η οδύσσεια μετά την κλοπή του Ι.Χ.

Κύριε διευθυντά
Οσο απίστευτο και να ακούγεται, είναι απογοητευτικό, θέτοντάς το ήπια, να εντοπιστεί το όχημά μας στην Ελλάδα έπειτα από κλοπή και να επιχειρήσουμε να το παραλάβουμε. Προσωπικά, βιώνω μία απίστευτη περιπέτεια, καθώς το όχημά μου κλάπηκε στις 30 Ιουνίου, εντοπίστηκε με τον κλέφτη ως οδηγό στις 8 Σεπτεμβρίου, και ακόμη περιμένω να το παραλάβω. Οι επιπολαιότητες, τραγελαφικά λάθη και γραφειοκρατία είναι τόσο απίστευτα, που ευχήθηκα να μην είχε εντοπιστεί ποτέ το όχημά μου. (Παρενθετικά, περίπου το 40% των κλεμμένων οχημάτων εντοπίζεται, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.)
Χαρακτηριστικά, παραθέτω μερικά γεγονότα. Στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα που βρέθηκε το όχημά μου, έλαβα μία τηλεφωνική κλήση από την αρμόδια διεύθυνση ασφάλειας, προκειμένου να προσέλθω άμεσα και να αναγνωρίσω το όχημα. Κατά την άφιξή μου και αφού αναγνώρισα το όχημά μου, νεαρός αστυνομικός μου είπε ότι σε είκοσι λεπτά, μετά μία τυπική καταγραφή, θα το παραλάβω. Ακόμη περιμένω…

Το όχημα κατέληξε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για αυτοψία και ανάγνωση του παραβιασμένου πλαισίου, στο οποίο όμως λόγω έλλειψης πόρων, δεν υπήρχαν διαθέσιμα υλικά για τον αντιδραστήρα. Και περίμενα…

Οταν βρέθηκαν επιτέλους οι πόροι, έπειτα από απειλή προσφυγής στη δικαιοσύνη, το όχημά μου κατέληξε στο δικαστικό συμβούλιο (ενώ πρωτύτερα ήταν στον ανακριτή), που θα αποφανθεί για την τύχη του. Ετσι, υποχρεώθηκα να μεταβώ στην Εισαγγελία Αθηνών στις 24 Οκτωβρίου, και να αιτηθώ να μου αποδώσουν το όχημά μου, έχοντας πληρώσει και το τίμημα του αντίστοιχου μεγαρόσημου! Επισήμανα δε το επείγον της κατάστασης λόγω υγείας και νηπίου τέκνου. Και ακόμη περιμένω…

Σημειωτέον ότι ο δικαστικός υπάλληλος μου μετέφερε ότι η αστυνομία έπρεπε να είχε ζητήσει από τις δικαστικές αρχές, μετά την ταυτοποίηση, να μου το παραδώσει εκείνη πάραυτα. Οι πολίτες αρχίζουν και χάνουν την εμπιστοσύνη τους στον τελευταίο έμπιστο πυλώνα της δημοκρατίας, τις δικαστικές αρχές. Προσωπικά, δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη πλέον. Σε τελική ανάλυση, ο κλέφτης μού στέρησε τη χρήση του οχήματός μου για 10 εβδομάδες. Η δε πολιτεία μέχρι τώρα, άλλες 10 εβδομάδες.

Εν κατακλείδι, δεν επιθυμώ την καταδίκη του κλέφτη, ενός προφανώς φτωχού και μπερδεμένου ανθρώπου, αλλά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη και της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, για τις τραγελαφικές αστοχίες και παλινωδίες της πολιτείας...

Δρ Μιχαηλ Α. Βιδαλης, Ph. D.

Ενας πεντάλογος πριν από την κάλπη

Κύριε διευθυντά
Εγκριτοι ειδικοί επιστήμονες και δημοσιογράφοι έχουν επανειλημμένως τονίσει την απαράδεκτα κακή λειτουργία του κράτους μας, στην οποία οφείλεται κυρίως η δεινή κατάσταση της χώρας και του λαού. Οι πολιτικοί, κυρίως τα λεγόμενα κόμματα εξουσίας, υπόσχονται συνεχώς μεταρρυθμίσεις, επανίδρυση του κράτους, αλλά στην πράξη ουδέν. Οι πολίτες αγωνιούμε, είμαστε απογοητευμένοι και απελπισμένοι, αδυνατούμε να βρούμε τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης. Εχουμε ως μόνο όπλο την ψήφο μας, αλλά κανένας δεν μας εμπνέει εμπιστοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό διατυπώνω μια σκέψη, για να κριθεί ως ένα πιθανό μέτρο:

Να ψηφίσουμε το κόμμα ή τα κόμματα που, κατά τις επόμενες εκλογές, θα δηλώσουν δημόσια, ρητά και κατηγορηματικά και με τη ρήτρα «λόγω τιμής», με έγγραφη ανακοίνωση υπογραμμένη από τον Πρόεδρο και τα ηγετικά στελέχη τους, ότι κατά το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησής τους θα εγκρίνουν και θα εφαρμόσουν:

1. Μείωση κατά το δυνατόν του αριθμού των υπουργείων με συγχωνεύσεις κτλ. (π.χ. Παιδείας και Πολιτισμού).

2. Ασυμβίβαστο θέσεων βουλευτή-υπουργού.

3. Υπουργοί μόνο ένας σε κάθε υπουργείο, υπό τον οποίο υπάγονται Γενικές Διευθύνσεις (με γενικούς διευθυντές από τη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία) και γραφείο υπουργού, με το απόλυτα αναγκαίο προσωπικό γραμματείας και ορισμένο αριθμό, ανάλογο με τον αριθμό των Γενικών Διευθύνσεων, συμβούλων υπουργού, αυξημένων σχετικών προσόντων επιστημονικής κατάρτισης και εμπειρίας.

4. Μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200 και μόνα προνόμια αυτών: Βουλευτική αποζημίωση, 2 υπαλλήλους-βοηθούς στον καθένα (με πρόσληψη μετακλητών ή με απόσπαση απο τον δημόσιο τομέα – πλην δικαστικών, εκπαιδευτικών, υγειονομικών, στρατιωτικών, σωμάτων ασφαλείας και άλλων ίσως) και ειδική εύλογη αποζημίωση για όσους έχουν κατοικία εκτός Αττικής.

5. Νέο εκλογικό σύστημα βουλευτών (π.χ. 100 σε μονοεδρικές περιφέρειες και 100 σε πολυεδρικές-περιφερειακές).

Γ. Π. Παπασταματιου

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ