Άγγελος Στάγκος ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΑΓΚΟΣ

Κυριαρχεί «πνεύμα κατανόησης»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τρόικα ήλθε χθες στην Αθήνα, οι διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση αρχίζουν τυπικά σήμερα και η φιλοδοξία –άμετρη ή όχι, θα φανεί– είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία στο τέλος της εβδομάδας, ώστε να επικυρωθεί την επόμενη Δευτέρα από το Γιούρογκρουπ. Ασφαλώς και θα απομείνουν υπόλοιπα για να διεκπεραιωθούν, όπως οι δεκάδες των περιβόητων προαπαιτουμένων, αλλά η κυβέρνηση θα μπορεί να πανηγυρίζει. Το σημαντικότερο, αν όλα κυλήσουν όπως διαφαίνονται, θα πιστοποιηθεί για άλλη μία φορά η καλή διάθεση των δανειστών απέναντι στην κυβέρνηση Συρανέλ.

Το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να κλείσει η αξιολόγηση με ανοικτές τις εκκρεμότητες των προαπαιτουμένων θα πρέπει να απευθυνθεί στους δανειστές και τους εκπροσώπους τους στην τρόικα, που στο παρελθόν χαλούσαν τον κόσμο με τέτοια και λιγότερα. Μπορεί να επικαλεστούν το επιχείρημα ότι τυπικά η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί αφού ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα, όμως το φιλικό «πνεύμα κατανόησης» από πλευράς δανειστών είναι καταφανές. Εχει παρατηρηθεί άλλωστε ότι η επιθυμία των ξένων για παιδαγωγική και θεραπευτική συμβολή στο ελληνικό «αλαλούμ» με την επιβολή μεταρρυθμίσεων (ανάμνηση ο Ράιχενμπαχ) έχει χαθεί. Και μάλλον δεν πρόκειται να επανέλθει...

Είναι σαφές πλέον ότι το ενδιαφέρον των εταίρων για την Ελλάδα περιορίζεται στο να μην απασχολούνται πια με τη χώρα μας. Να απαλλαγούν οριστικά από τον «κακό μπελά». Οι τράπεζες και οι οικονομίες τους έχουν θωρακιστεί απέναντι στο ενδεχόμενο ελληνικής πτώχευσης, από το «σούρσιμο» δεν κινδυνεύουν, τα σύνορά τους έχουν κλείσει ερμητικά με τους φράχτες που έχουν στηθεί για να εμποδίζουν τις ροές προσφύγων και μεταναστών, απομένει μόνον η αποπληρωμή του χρέους, με οποιονδήποτε τρόπο.

Είναι επίσης φανερό ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αδυνατούν να ζητήσουν από τα κοινοβούλιά τους εγκρίσεις για νέες διευκολύνσεις προς την Ελλάδα. Εκείνο που θα κάνουν στο εξής είναι να παρεμβαίνουν αποφασιστικά όταν ενοχλούνται από ενέργειες ή παραλείψεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως έγινε με τους ελέγχους των γερμανικών αρχών στους ταξιδιώτες με ελληνικά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Το σκηνικό που διαμορφώθηκε οφείλεται σε ένα βαθμό και στον Αλ. Τσίπρα. Πέρασε και περνάει νομοθετικά όλα όσα απαιτούν οι δανειστές, άλλο αν δεν τα εφαρμόζει, δεν λέει «όχι» σε τίποτα, είναι πρόθυμος να κάνει και service όταν του το ζητούν, ειδικά στην Ουάσιγκτον (π.χ. πώληση βομβών στη Σαουδική Αραβία), χωρίς να ανοίξει μύτη. Το αντάλλαγμα είναι να τον αφήσουν ήσυχο στο εσωτερικό. Να μην προωθεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, να ασκεί πελατειακή πολιτική, να υπερφορολογεί τη μεσαία τάξη, να διαλύει την εκπαίδευση, να δημιουργεί καθεστώς. Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο, με τη Γερμανία να δείχνει ότι εκχωρεί τη διαχείριση της Ελλάδας στη Γαλλία που θέλει να αυξήσει την επιρροή της στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στις ΗΠΑ που επιθυμούν τη χρήση της Σούδας. Εξ ου και τα βραβεία και τα καλά λόγια.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ