Το 43% των αιτήσεων για κοινωνικό μέρισμα εγκρίθηκε το πρώτο διήμερο

Το 43% των αιτήσεων για κοινωνικό μέρισμα εγκρίθηκε το πρώτο διήμερο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι αιτήσεις αλλά και τα προβλήματα στη διαδικασία και κυρίως οι αποκλεισμοί από την παροχή του κοινωνικού μερίσματος, παρότι πρόκειται για άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους, πολύτεκνους ή ανάπηρους. Η συμμετοχή των πολιτών κατά τις δύο πρώτες ημέρες έναρξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων είναι τεράστια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι χθες το απόγευμα είχαν επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.koinonikomerisma.gr 1,53 εκατ. μοναδικοί επισκέπτες και υπήρξαν πάνω από 15 εκατ. «χτυπήματα». Συνολικά, υποβλήθηκαν πάνω από 1 εκατ. αιτήσεις, εκ των οποίων ήδη εγκρίθηκαν οι 425.000 (43%). Το συνολικό ποσό που θα τους διατεθεί ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ, με το μέσο κοινωνικό μέρισμα ανά αίτηση να υπολογίζεται σε 567 ευρώ. Κατά το ίδιο διάστημα, απορρίφθηκαν περισσότερες από 205.000 αιτήσεις, ακυρώθηκαν περίπου 83.000, ενώ κατατέθηκαν άλλες περίπου 270.000 για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενδεικτικό των προβλημάτων που συναντούν οι δικαιούχοι σε κάποιο από τα βήματα που απαιτούνται.

Οι «αδικίες» του συστήματος και οι αποκλεισμοί δικαιούχων που συγκαταλέγονται στα φτωχά νοικοκυριά έχουν, μάλιστα, προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ενώ από την αρχή της διαδικασίας παρουσιάστηκαν προβλήματα που καθιστούν την ολοκλήρωση της αίτησης χρονοβόρα. Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες περιλαμβάνονται επίσης εκκρεμότητα της συναίνεσης από άτομα που φιλοξενούνται αλλά και ο συνδυασμός ΑΜΚΑ και ΑΦΜ. Αισθητά λιγότερες είναι οι περιπτώσεις χρηστών που «κόβονται» λόγω τόκων, επειδή δεν πληρούσαν την 5ετή διαμονή στην Ελλάδα ή δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση.

Στις «παγίδες» αποκλεισμού των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων από την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος συγκαταλέγεται ακόμη και η λήψη του κοινωνικού μερίσματος που δόθηκε το 2016, καθώς όπως εξηγούν έγκριτοι φοροτεχνικοί, στο εισόδημα συμπεριλαμβάνονται όλα τα επιδόματα, κάθε μορφής χρηματικές μεταβιβάσεις, τα επιδόματα στήριξης τέκνων του ΟΓΑ, τα επιδόματα τριτέκνων ή πολυτέκνων, το φοιτητικό επίδομα των 1.000 ευρώ, το ΕΚΑΣ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα επιδόματα ανεργίας, τα προνοιακά επιδόματα και οι συντάξεις αναπηρίας, όπως επίσης και οι τόκοι καταθέσεων.

Την κατάσταση επιβαρύνει ο συνυπολογισμός των τεκμηρίων διαβίωσης στον προσδιορισμό του ετήσιου συνολικού εισοδήματος κάθε δικαιούχου. Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών, τελικά λαμβάνεται υπόψη το υψηλότερο ποσό μεταξύ του τεκμαρτού και του δηλωθέντος εισοδήματος. Επίσης προβλήματα και αποκλεισμούς προκαλεί ο συνυπολογισμός των «φιλοξενουμένων» στα σπίτια γονέων ή συγγενών, έστω κι αν η «φιλοξενία» πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2016 και πλέον η διαμονή πραγματοποιείται σε σπίτι που είτε έχει παραχωρηθεί δωρεάν είτε νοικιάζεται.

Επειτα από πολλές αντιδράσεις, ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρξει, σύμφωνα με πληροφορίες, για τα τέκνα που αποκτήθηκαν εντός του 2017 καθώς μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να δηλωθούν. Λύση βρέθηκε και για τους στρατιωτικούς, κυρίως 5ετούς θητείας, οι οποίοι κατά τις πρώτες ώρες λειτουργίας της εφαρμογής απορρίπτονταν.

Δεν λείπουν βέβαια και οι περιπτώσεις ατόμων που υπέβαλαν αίτηση (περί τους 10.000), οι οποίοι κόπηκαν λόγω… πολυτελούς διαβίωσης, καθώς εμφάνιζαν δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία ή διέθεταν οικιακές βοηθούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή