Αίθουσα «Κων. Μητσοτάκης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αίθουσα «Κων. Μητσοτάκης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Αίθουσα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» απέκτησε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποδίδοντας φόρο τιμής στον εκλιπόντα Ελληνα πρωθυπουργό. «Οταν κοιτάμε την ιστορία επιτυχίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, οι ηγέτες φαίνονται λίγο μικρότεροι», είπε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μ. Βέμπερ, που μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντ. Ταγιάνι έκανε τα αποκαλυπτήρια της αίθουσας.

Δίπλα στη φωτογραφία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τοποθετήθηκαν τρεις μαρμάρινες πλάκες με ρήσεις του Β. Ουγκώ, του Κ. Παλαμά και του Γ. Β. Γκαίτε, για την ευτυχία, την αλήθεια και το καλό, τις οποίες συνήθιζε να επικαλείται ο Μητσοτάκης. «Ηταν ένας πολιτικός που, κατά κυριολεξία, έδρασε ως υπηρέτης του δημοσίου συμφέροντος. Και από την αρχή ώς το τέλος του δημόσιου βίου του, πολιτεύθηκε ως φιλελεύθερος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως ο πατέρας του ήταν «μεγάλος υπερασπιστής του ευρωπαϊκού ιδεώδους πιστεύοντας ότι μπορεί να πολεμήσει τον λαϊκισμό».

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Αβραμόπουλος, ο επίτροπος Ανθρωπιστικών Κρίσεων Χρ. Στυλιανίδης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτές από όλους τους πολιτικούς χώρους αλλά και μέλη της οικογένειας Μητσοτάκη.

Nωρίτερα χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε καλεσμένος σε εκδήλωση του think tank Βruegel, όπου μαζί με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Γ. Κατάινεν μίλησε για την «ευθύνη της μεταρρύθμισης στην Ευρώπη».

«Καταλαβαίνω γιατί υπάρχει μια γενική επιθυμία να παρουσιαστεί το ελληνικό πείραμα ως επιτυχημένο, όλοι θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να βγαίνει στις αγορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να σπρώχνουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις Βρυξέλλες.

Σαφές πλάνο

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε πως στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις έχουν συνδεθεί με τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των φόρων και ότι το κόμμα του, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, έχει ένα πολύ σαφές πλάνο για τη μεταμνημονιακή εποχή. «Το πλέον σημαντικό είναι να πείσει η Ελλάδα τις αγορές ότι αλλάζει και ότι η οικονομία της γίνεται περισσότερο ανταγωνιστική, ότι γίνονται πραγματικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα και ότι εφαρμόζεται το κράτος δικαίου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε δε πως η επιτυχία της χώρας στη δημοσιονομική της συμμόρφωση είναι περισσότερη από όση χρειάζεται, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί ιδιαίτερα η μεσαία τάξη, καθώς το υπερπλεόνασμα που προκύπτει από την υπερφορολόγησή της δίνεται σε άλλες κοινωνικές ομάδες που η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι «η εκλογική της πελατεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή