Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

Ινστιτούτο Βενετίας - εντευκτήριο

Το Ελληνικό - Βυζαντινό Ινστιτούτο της Βενετίας κινδυνεύει πάλι, από μέγιστο ερευνητικό κέντρο να γίνει κομματικό εντευκτήριο.

Κάτι ανάλογο είχε απειληθεί πριν από περίπου τριάντα οκτώ χρόνια, όταν διευθυντής ήταν ο περίφημος λόγιος Μανούσος Μανούσακας, ο οποίος έγινε τότε αντικείμενο διασυρμού με ταπεινές κατηγορίες καταχρήσεων. Τον είδα εκείνη την εποχή όρθιο σε λεωφορείο να προσπαθεί να βρει την ισορροπία του. Και σκέφτηκα «ιδού ο δαιμόνιος αυτός άνθρωπος που προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των επικριτών του».

Κάτι σχετικό προσπαθούν να καταφέρουν οι κατέχοντες τη σημερινή εξουσία των υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικών στρεφόμενοι κατά της προηγούμενης διευθύντριας του Ινστιτούτου της Βενετίας και σημερινής ακαδημαϊκού, Χρύσας Μαλτέζου, που άφησε εξαιρετικό έργο διαχείρισης πίσω της. Θα πρότεινα στην Ακαδημία Αθηνών να συγκεντρωθούν τα μέλη της έξω από τα δύο υπουργεία, διαμαρτυρόμενα για την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει το Ινστιτούτο εντευκτήριο.

Θα ήταν μια υπέροχη στιγμή δημοκρατικής αυτενέργειας.

Θανος Βερεμης, Ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ

Τα δημόσια έργα Δημήτρη Πικιώνη

Κύριε διευθυντά
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την εφημερίδα σας και τους συνεργάτες σας κ. Δημήτρη Αθηνάκη και κ. Νίκο Βατόπουλο για το αφιέρωμα (φύλλο 30-11-2017) που επιμελήθηκαν για το 14ο Δημοτικό Σχολείο στον Λυκαβηττό και τα έργα γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, του Πικιώνη. Τα έργα αυτά, καθώς και ο Παιδικός Κήπος Φιλοθέης, έχουν ανακηρυχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέα μνημεία της νεότερης ελληνικής αρχιτεκτονικής. Ομως στο άρθρο του κ. Αθηνάκη, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα προς αποφυγήν παρανόησης:

– Το υπουργείο Πολιτισμού και το ΚΑΣ ουδέποτε αρνήθηκαν να δώσουν άδεια για πρότασή μας που να αφορά την αποκατάσταση του συγκροτήματος Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, γιατί δεν τους έχει αιτηθεί. Η εταιρεία μας προσδοκά σε μια αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, αφού αυτό είναι ο κύριος φορέας ευθύνης για την προστασία των έργων του Πικιώνη. Ο λόγος που δεν έχει κατατεθεί στο υπουργείο μελέτη προς έγκριση από την «Δημήτρης Πικιώνης ΑΜΚΕ» είναι διότι το συγκρότημα Λουμπαρδιάρη έχει δύο φερόμενους ως ιδιοκτήτες. Η εκκλησία ανήκει στο ΤΑΚΕ και το αναπαυτήριο στην ΕΤΑΔ. Για να κατατεθεί η μελέτη προς έγκριση, είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών. Εχουμε την έγκριση της Αρχιεπισκοπής όσον αφορά την εκκλησία, αλλά δεν έχουμε μέχρι στιγμής την έγκριση της ΕΤΑΔ ούτε και καμιά άλλη επικοινωνία στα αιτήματά μας. Δεδομένου ότι το έργο το σχεδίασε και το εκτέλεσε ο Πικιώνης ως ενιαίο, επιθυμούμε να το αποκαταστήσουμε με τον ίδιο τρόπο.

– Το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράψαμε με τον Δήμο Αθηναίων μπορεί να ξεκινήσει άμεσα με τα έργα που αφορούν τις αρμοδιότητες του δήμου, δηλαδή μελέτη και αποκατάσταση του σχολείου και μελέτη και πρωτόκολλο συντήρησης του πρασίνου στον λόφο του Φιλοπάππου. Μπορεί επιπλέον ο Δήμος Αθηναίων, εφόσον το επιθυμεί, να αναλάβει πρωτοβουλία και να επεκταθεί και στα έργα αποκατάστασης του συγκροτήματος Λουμπαρδιάρη και των μονοπατιών. Αυτό προϋποθέτει τη συνεργασία του δήμου και με τους αρμόδιους φορείς και με τους ιδιοκτήτες του χώρου όπου θα εκτελεστούν τα έργα.

Τέλος, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε πως η «Δημήτρης Πικιώνης ΑΜΚΕ» ιδρύθηκε το 2014 με σκοπό τη μελέτη, προστασία, ανάδειξη, αποκατάσταση και συντήρηση του έργου του. Η ανάγκη αυτή προέκυψε κυρίως με αφορμή τα προβλήματα και την εγκατάλειψη που παρουσιάζουν τα δημόσια έργα του.

Αγνη Πικιωνη, Πρόεδρος «Δημήτρης Πικιώνης ΑΜΚΕ»

Πού στοχεύουν οι «Ρουβίκωνες»;

Κύριε διευθυντά
Μου δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για την πατρίδα μας γενικώς και για το δημοκρατικό πολίτευμα ειδικότερα η ένταση της δραστηριότητας των αναρχικών στοιχείων σε συνδυασμό με τη στάση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απέναντί τους. Μέχρι και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης εισέβαλαν ανεμπόδιστοι και έφυγαν ατιμώρητοι. Στην όχθη του ποταμού Ρουβίκωνα ο Ιούλιος Καίσαρ έλαβε την απόφαση να καταλύσει τη δημοκρατία και πέρασε τον ποταμό αυτό με τις λεγεώνες του και επραγματοποίησε τον σκοπό του. Φοβάμαι ότι αυτό ακριβώς ετοιμάζουν αυτοί που είναι πίσω από όλους όσοι δημιουργούν την ατμόσφαιρα της αναρχίας, η οποία είναι προάγγελος κάθε πραξικοπήματος, και ότι για να δείξουν τον σκοπό τους αυτό έδωσαν στους αναρχικούς την ονομασία του ποταμού που είναι σύμβολο της καταλύσεως της δημοκρατίας. Οι εισβολές σε δημόσια νοσοκομεία και σε δημόσιες υπηρεσίες, με κορυφαία την εισβολή στο Γενικό Επιτελείο, δεν είναι μεμονωμένα επεισόδια, είναι ασκήσεις αναλήψεως του ελέγχου του κρατικού μηχανισμού. Τα επεισόδια του Πολυτεχνείου είναι ασκήσεις μάχης. Οι κινήσεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε επανάληψη των όσων συνέβησαν τον Δεκέμβριο του 1944, αλλά μια τέτοια επανάληψη δεν θα είναι εσωτερικό μόνο ζήτημα.  Νομίζω ότι οι πολιτικοί που αγαπούν την πατρίδα και τη δημοκρατία δεν πρέπει να μένουν στις καταγγελίες και τις αντιπαραθέσεις στη Βουλή. Πρέπει να επαγρυπνούν διαρκώς και να επισημαίνουν τις εκδηλώσεις και τις κινήσεις που μπορούν να καταλήξουν σε κατάλυση του πολιτεύματος.

Ευαγγελος Ανδριανος, Επίτιμος Αρεοπαγίτης Καστόρειον Λακωνίας

«Παράκληση, φτιάξτε τον ανελκυστήρα»

Κύριε διευθυντά
Μερικά ζητήματα, που φαίνονται ασήμαντα εκ πρώτης όψεως, προκαλούν σε κάποιες κατηγορίες πολιτών σοβαρές δυσχέρειες και ταλαιπωρίες, γιατί κάποιοι αρμόδιοι αδιαφόρησαν ή δεν μπόρεσαν να τα επιλύσουν ίσως λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων. Στο επί της οδού Σωκράτους νεοκλασικό κτίριο του Ταμείου Συντάξεως Νομικών με την ωραία μαρμάρινη πρόσοψη και τις μεγαλοπρεπείς εσωτερικές σκάλες, ο μοναδικός ανελκυστήρας του δεν λειτουργεί πλέον των ένδεκα μηνών και οι σκάλες και οι διάδρομοι δεν φωτίζονται επαρκώς ελλείψει λαμπτήρων.

Σημειωτέον ότι το κτίριο επισκέπτονται κυρίως συνταξιούχοι νομικοί κάποιας ηλικίας, που δυσκολεύονται να ανεβούν στα γραφεία των ορόφων από τις σκάλες.

Ελπίζω ότι μια δημοσιοποίηση του προβλήματος μπορεί να προκαλέσει την επίλυσή του.

Λεανδρος Τ. Ρακιντζης, Αρεοπαγίτης ε.τ.

Ο ευφυής στρατηγός που απεβίωσε πένης

Κύριε διευθυντά
Τον βρήκα ξεφυλλίζοντας μια αθηναϊκή εφημερίδα του 19ου αιώνα στη φιλόξενη Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου. Μου θύμισε πολιτικό βγαλμένο από τις σελίδες του αθάνατου Πλούταρχου. Ο ηγέτης δεν επωφελείται από την άσκηση της εξουσίας, αλλά είναι έντιμος υπηρέτης του δημόσιου συμφέροντος. Το πλαίσιο είναι ο αιματηρός Αμερικανός Εμφύλιος Πόλεμος (1861-1865) μεταξύ Βορείων και Νοτίων. Αμερικανός συγγραφέας σημειώνει ότι οι Αμερικανοί πολέμησαν μεταξύ τους, με τόσο πείσμα και πάθος, «σαν τους Ελληνες στις εμφύλιες διαμάχες τους».
Παραθέτω τη σχετική «είδηση» άνευ σχολίων και συνειρμών...

ΑΙΩΝ, 5.2.1870 – Ο επί του εμφυλίου πολέμου της Αμερικής υπουργός Στρατιωτικών Edwin Stanton, ού η ευφυΐα και η δραστηριότης ησφάλισαν την νίκην της Ομοσπονδίας, αποβιώσας εσχάτως, αφήκε την οικογένειαν αυτού εις εσχάτην ένδειαν, ει και εκατοντάδας εκατομμυρίων διεχειρίσθη ως εκ της θέσεώς του. Αλλ’ όπως αποδείξωσιν, ότι αι δημοκρατίαι δεν είναι πάντοτε αγνώμονες, οι πολιτικοί φίλοι του ήρξαντο έρανον, προς σχηματισμόν κεφαλαίου, υπέρ της χήρας και των τέκνων του. [...]

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ