Ινστιτούτο Βενετίας – εντευκτήριο

Ινστιτούτο Βενετίας – εντευκτήριο

Το Ελληνικό – Βυζαντινό Ινστιτούτο της Βενετίας κινδυνεύει πάλι, από μέγιστο ερευνητικό κέντρο να γίνει κομματικό εντευκτήριο.

Κάτι ανάλογο είχε απειληθεί πριν από περίπου τριάντα οκτώ χρόνια, όταν διευθυντής ήταν ο περίφημος λόγιος Μανούσος Μανούσακας, ο οποίος έγινε τότε αντικείμενο διασυρμού με ταπεινές κατηγορίες καταχρήσεων. Τον είδα εκείνη την εποχή όρθιο σε λεωφορείο να προσπαθεί να βρει την ισορροπία του. Και σκέφτηκα «ιδού ο δαιμόνιος αυτός άνθρωπος που προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των επικριτών του».

Κάτι σχετικό προσπαθούν να καταφέρουν οι κατέχοντες τη σημερινή εξουσία των υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικών στρεφόμενοι κατά της προηγούμενης διευθύντριας του Ινστιτούτου της Βενετίας και σημερινής ακαδημαϊκού, Χρύσας Μαλτέζου, που άφησε εξαιρετικό έργο διαχείρισης πίσω της. Θα πρότεινα στην Ακαδημία Αθηνών να συγκεντρωθούν τα μέλη της έξω από τα δύο υπουργεία, διαμαρτυρόμενα για την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει το Ινστιτούτο εντευκτήριο.

Θα ήταν μια υπέροχη στιγμή δημοκρατικής αυτενέργειας.

Θανος Βερεμης, Ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή