Ο Γούντι Αλεν στη Γουόλ Στριτ

Ο Γούντι Αλεν στη Γουόλ Στριτ

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτι έχει αλλάξει στον τρόπο που βλέπουν οι διεθνείς αγορές την Ελλάδα. Στο συνέδριο Invest in Greece του Capital Link Forum στη Νέα Υόρκη, ήταν διάχυτη μια αισιοδοξία για τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα για τους ξένους επενδυτές. Στα 19 χρόνια που διεξάγεται, το επενδυτικό φόρουμ έχει δει καλές και κακές εποχές, ευφορίας αλλά και παγωμένου μουδιάσματος των εκπροσώπων του μεγαλύτερου χρηματοοικονομικού κέντρου του κόσμου. Φέτος, τα μηνύματα ήταν περισσότερο από ενθαρρυντικά. Βοηθούν οι εντυπωσιακές αποδόσεις της ελληνικής αγοράς ομολόγων και τα επιτυχημένα πρώτα βήματα εξόδου στις αγορές.

Οι αναλυτές των διεθνών επενδυτικών τραπεζών σημείωσαν μάλιστα την αλλαγή στο μείγμα των επενδυτών που στρέφονται στην ελληνική αγορά, με τα hedge funds να μην είναι πλέον μόνα στο ελληνικό τους στοίχημα υψηλού ρίσκου, αλλά να προστίθενται ολοένα και περισσότερο real money, όπως είπαν χαρακτηριστικά, πραγματικές επενδύσεις στην πραγματική οικονομία. Μάλιστα, εκτός από τους Αμερικανούς και διεθνείς επενδυτές και επενδυτικές τράπεζες, φέτος στο συνέδριο συμμετείχαν και εκπρόσωποι των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, καθώς ύστερα από καιρό έχουν αρχίσει να αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ακόμη και ο επιφυλακτικός προς τις αγορές υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίσθηκε για να υποστηρίξει το μήνυμα της αλλαγής σελίδας με κινηματογραφικές αναφορές στον Γούντι Αλεν, ενώ σύμμαχος στην προσπάθεια ήταν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ, ο οποίος εστίασε την ομιλία του στις ευκαιρίες στην αγορά της ενέργειας.

Στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζουν ενθέρμως τη συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης το επόμενο έτος, όπου φιλοδοξούν να παρουσιάσουν μιαν εντυπωσιακή αποστολή η οποία, αν όλα πάνε καλά, θα συμπίπτει με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης. Βεβαίως, όσοι επενδυτές γνωρίζουν την Ελλάδα –και είναι πλέον πολλοί– δεν παρασύρονται εύκολα. Γνωρίζουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι.

Σε μια ένδειξη της καμπής στην οποία βρίσκεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στο συνέδριο συμμετείχαν οι εκπρόσωποι και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» ήταν τα ενισχυμένα στρες τεστ, στα οποία θα υποβληθούν πρώτες στην Ευρώπη οι ελληνικές τράπεζες το επόμενο εξάμηνο, ώστε να πείσουν ότι δεν θα χρειασθούν νέα κεφάλαια. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισαν την ανάγκη να προχωρήσουν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες και οι πλειστηριασμοί ώστε να μειωθεί το βάρος των κόκκινων δανείων.

Η ουσιαστική δοκιμασία, βέβαια, θα ξεκινήσει τον Αύγουστο, όταν η Ελλάδα θα επιχειρήσει να απαγκιστρωθεί από τη διεθνή στήριξη και να σταθεί στα πόδια της. Το πόσο επιτυχής θα είναι αυτή η προσπάθεια θα εξαρτηθεί από τους όρους της εξόδου: τα συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και αν θα πείσουν τις αγορές ότι το καθιστούν βιώσιμο μειώνοντας το spread στο 3%, τους όρους της εποπτείας κατά τη μακρά περίοδο της αποπληρωμής των διεθνών δανείων και, τελικά, τη βιωσιμότητα της ελληνικής ανάκαμψης. Και σε αυτό το πεδίο, οι επενδυτές απηχούν την εκτίμηση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος τόνισε ότι αυτή θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για πολλά χρόνια, ώστε να γίνει η Ελλάδα ένας ελκυστικός προορισμός για τις επενδύσεις. Οχι λόγω του χαμηλού κόστους που μπορεί να προσελκύει παροδικά το ενδιαφέρον των ξένων, αλλά επειδή θα ανοίξει τις αγορές και θα μεταρρυθμίσει το φορολογικό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση και τη Δικαιοσύνη, διαμορφώνοντας ευκαιρίες για όλους και κυρίως για τους ίδιους τους Ελληνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή