Από τον Ιανουάριο εισφορές 26,9% για αμοιβές με αποδείξεις δαπάνης

Από τον Ιανουάριο εισφορές 26,9% για αμοιβές με αποδείξεις δαπάνης

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να «κλείσει» εντός του 2017 όλα τα ανοικτά μέτωπα στο επίπεδο των εισφορών, προκειμένου το νέο έτος ο ΕΦΚΑ να είναι «καθαρός» από βάρη και παραφωνίες που προκάλεσαν τεράστια ταλαιπωρία και ανασφάλεια σε 1,4 εκατ. μη μισθωτούς, επιδιώκει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Οι υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ έχουν πάρει φωτιά, καθώς επιδιώκουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμψηφισμών και συνείσπραξης των εισφορών, ενώ και στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης καταρτίζονται οι αναγκαίες διατάξεις και εγκύκλιοι που θα ξεμπλοκάρουν προβλήματα που χρόνισαν.

Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η νομοθετική διάταξη για τους τίτλους κτήσης. Σύμφωνα με αυτήν, όλοι ανεξαιρέτως οι επαγγελματίες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ακόμη και φοιτητές, που θα λάβουν εντός του 2018 αμοιβή μέσω απόδειξης δαπάνης (τίτλος κτήσης), θα καταβάλουν εισφορές 26,95% για κύρια ασφάλιση και υγεία. Η διάταξη είναι έτοιμη και αναμένεται να κατατεθεί ακόμη και με τη μορφή τροπολογίας προς ψήφιση στη Βουλή, πριν από την έναρξη του νέου έτους. Οι εισφορές, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», θα παρακρατούνται στην πηγή, θα αφαιρούνται δηλαδή από την αμοιβή του προσώπου που θα λαμβάνει τον τίτλο κτήσης, και θα καταβάλλεται στον ΕΦΚΑ από τον αντισυμβαλλόμενο – εργοδότη. Μάλιστα, αρχικά θα αφαιρείται ο φόρος της τάξεως του 20% και στη συνέχεια θα υπολογίζεται η εισφορά. Ειδικά για όσους δεν έχουν άλλη ασφάλιση ως μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες και κυρίως για τους ανέργους θα προβλέπεται η υποχρέωση υπογραφής σύμβασης, μέσω της οποίας θα προσδιορίζεται ο ασφαλιστικός χρόνος στον οποίο θα αντιστοιχεί κάθε φορά η αμοιβή με τίτλο κτήσης. Οσο για τους συνταξιούχους, για τον ασφαλιστικό χρόνο στον οποίο θα αντιστοιχεί η απόδειξη δαπάνης θα προβλέπεται αντίστοιχη μείωση της σύνταξης κατά 60%.

Από τον Ιανουάριο εισφορές 26,9% για αμοιβές με αποδείξεις δαπάνης-1

Για τους πρώτους μήνες του 2018, πιθανότατα τον Φεβρουάριο, παραπέμπεται σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο η έναρξη παρακράτησης εισφορών επικούρησης και εφάπαξ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους. Βάσει του σχεδιασμού, ο πρώτος καταλογισμός εισφορών για επικουρική (7%) ή/και πρόνοια (4%) στους περίπου 200.000 μη μισθωτούς που έχουν υποχρέωση ασφάλισης γι’ αυτούς τους κλάδους θα γίνει τον Φεβρουάριο με τα ειδοποιητήρια Ιανουαρίου 2018. Στην πράξη, οι συγκεκριμένοι θα κληθούν για έναν ολόκληρο χρόνο να πληρώνουν διπλές εισφορές, τόσο για το 2017 όσο και για το νέο έτος. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό η είσπραξη των αναδρομικών για το 12μηνο του 2017 να ξεκινήσει από τον Μάρτιο, με τις εισφορές Φεβρουαρίου.

Μάλιστα, στις προθέσεις του υπουργείου είναι ο καταλογισμός των εισφορών επικούρησης και εφάπαξ να ξεκινήσει αφού έχει ολοκληρωθεί ο μεγάλος συμψηφισμός των εισφορών για το σύνολο των μη μισθωτών, με βάση τα εισοδήματα του 2016. Και αυτό γιατί όσοι δήλωσαν το 2016 χαμηλότερα εισοδήματα από το 2015 στην εφορία, και έχουν πληρώσει υψηλότερες εισφορές ΕΦΚΑ από αυτές που πράγματι τους αναλογούσαν, θα έχουν «πιστωτικό υπόλοιπο». Αν λοιπόν είναι ταυτόχρονα υπόχρεοι για επικούρηση ή/και εφάπαξ, οι καθυστερούμενες εισφορές ΕΤΕΑΕΠ του 2017 μπορούν να καλυφθούν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει από αυτό το υπόλοιπο. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, είναι να μην έχουν άλλες οφειλές. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Εργασίας, οι επιστροφές από τον ΕΦΚΑ προς τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν θα είναι πολλές, καθώς δεν ήταν λίγοι οι μη μισθωτοί που, γνωρίζοντας εξαρχής ότι οι τελικές εισφορές θα υπολογιστούν με βάση το εισόδημα που δηλώθηκε το 2016, έκαναν χρήση της δυνατότητας για μερική καταβολή εισφορών. Δυνατότητα, την οποία δίνει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, προβλέποντας το ενδεχόμενο καταβολής μέρους των οφειλόμενων εισφορών με στόχο την αύξηση των ταμειακών εισροών του ΕΦΚΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή