Ολυμπιακός: Από τον χειμώνα στον τίτλο

Ολυμπιακός: Από τον χειμώνα στον τίτλο

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιορτές στην κορυφή της βαθμολογίας θα κάνει ο Ολυμπιακός, απολαμβάνοντας τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα. Η «λευκή» ισοπαλία της ΑΕΚ με τον Απόλλωνα το Σάββατο στο ΟΑΚΑ και η νίκη των «ερυθρόλευκων» επί του ΠΑΣ Γιάννινα με 1-0 την Κυριακή στο «Καραϊσκάκη», δημιούργησε νέα δεδομένα στην κούρσα του τίτλου. Οι «Πειραιώτες» προσπέρασαν την ομάδα του Χιμένεθ και έπιασαν κορυφή, από την οποία βρέθηκαν ακόμη και πέντε βαθμούς μακριά, σε τρεις περιπτώσεις στη διάρκεια του πρώτου γύρου.

Αρχικώς, στην 5η αγωνιστική, όταν η πρωτοπόρος ΑΕΚ είχε 13 βαθμούς και ο Ολυμπιακός 8, ενώ ήταν στην 4η θέση. Τότε, οι «Πειραιώτες» είχαν ηττηθεί στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ με 3-2. Στην 6η αγωνιστική, διατηρήθηκε η διαφορά των πέντε βαθμών αφού ηττήθηκαν ο μεν Ολυμπιακός εντός έδρας από τον Ατρόμητο, η δε ΑΕΚ από τον Αστέρα στην Τρίπολη. Και στην 9η αγωνιστική, έπειτα από το ντέρμπι της «Λεωφόρου Αλεξάνδρας» και την ήττα από τον Παναθηναϊκό, η ομάδα του Πειραιά βρέθηκε στο μείον πέντε από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ.

Πριν από δύο μήνες, ο Τάκης Λεμονής είχε ζητήσει από τους παίκτες του να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση: «Βασικά, θα θυμηθώ πολύ καλά εκείνη την ημέρα που μαζευτήκαμε στο Ρέντη. Ημουν στο σπίτι μου το πρωί και είχα βάλει στο λάπτοπ να δω κάποια πράγματα και είδα τη βαθμολογία. Την κοιτούσα για πέντε λεπτά. Ημασταν στο -5 και δεν άρμοζε καθόλου στον Ολυμπιακό αυτή η θέση. Αυτό συνέβη στη διακοπή του πρωταθλήματος.

Εβαλα αυτή τη βαθμολογία στον πίνακα όταν γύρισαν οι διεθνείς και τους είπα ότι πρέπει να κάνουν μεγάλη προσπάθεια. Θέσαμε έναν στόχο για το πού θέλουμε να είμαστε. Κανένας δεν μπορεί να υποσχεθεί στο ποδόσφαιρο. Αν κέρδιζε η ΑΕΚ τον Απόλλωνα, δεν θα ήμασταν πρώτοι. Τον στόχο των “6 επί 6” τον καταφέραμε παρόλο που είχαμε ενδιάμεσα δυνατά ματς», είπε χαρακτηριστικά ο 57χρονος τεχνικός μετά τη νίκη επί του ΠΑΣ Γιάννινα.

Στα χρόνια της Α΄ Εθνικής, ο Ολυμπιακός καταφέρνει για 26η φορά να κερδίσει τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα. Από τις 26, μόλις τρεις φορές απέτυχαν οι «ερυθρόλευκοι» να κόψουν πρώτοι το νήμα στο τέλος της περιόδου. Η τελευταία ήταν τη σεζόν 2003-04, όταν έχασαν το πρωτάθλημα από τον Παναθηναϊκό. Επίσης, την περίοδο 1976-77 τους προσπέρασαν στο τέλος οι «πράσινοι», ενώ τη σεζόν 1988-89 το πρωτάθλημα το κατέκτησε η ΑΕΚ.

Ακόμη, στις 24 από τις 28 προηγούμενες περιόδους των τριών τελευταίων δεκαετιών, ο πρωταθλητής χειμώνα ήταν και πρωταθλητής… καλοκαιριού. Μόνο τέσσερις χρονιές δεν συνέβη αυτό. Τη σεζόν 1989-90 ο ΠΑΟΚ ήταν πρώτος στη μέση του πρωταθλήματος, αλλά ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τον τίτλο. Από την περίοδο 1997-98, οι δύο επόμενες (και τελευταίες) που συνέβη κάτι ανάλογο ήταν το 2002-03 και το 2003-04, με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να αλλάζουν… ρόλους και να παίρνουν το πρωτάθλημα, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν πρωταθλητές χειμώνα.

Η ομάδα του Τάκη Λεμονή αντιμετωπίζει αύριο τον Πλατανιά στα Χανιά για τη φάση των «16» του κυπέλλου Ελλάδας. Την επόμενη ημέρα, οι παίκτες του θα απολαύσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων και θα επιστρέψουν τις προπονήσεις το απόγευμα της μεθεπόμενης Πέμπτης.

Παράλληλα, οι ιθύνοντες των πρωταθλητών σε συνεργασία με τον έμπειρο τεχνικό θα «τρέξουν» τις υποθέσεις που αφορούν την τελική διαμόρφωση του δυναμικού, ενόψει της μεταγραφικής περιόδου του χειμώνα. Αναμένεται να αποκτηθούν τερματοφύλακας, αριστερός μπακ, εξτρέμ και επιθετικός. Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί ο δανεισμός του Τάσου Καραμάνου από τη Ρίο Αβε και θα επιστρέψει στον Ολυμπιακού. Ωστόσο, θεωρείται δύσκολο να παραμείνει στο λιμάνι ο 27χρονος επιθετικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή