Κίνα: «Ψυχροπολεμικής νοοτροπίας» το νέο «δόγμα Τραμπ» για την ασφάλεια

Κίνα: «Ψυχροπολεμικής νοοτροπίας» το νέο «δόγμα Τραμπ» για την ασφάλεια

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα καταγγέλλει την «ψυχροπολεμική νοοτροπία» που έχει υιοθετήσει ο Λευκός Οίκος, μετά τη δημοσιοποίηση του «δόγματος Τραμπ» για την εθνική ασφάλεια, το οποίο δημοσιοποιήθηκε χθες με ομιλία του Αμερικανού προέδρου.

Το νέο αυτό «δόγμα» χαρακτηρίζει την Κίνα και τη Ρωσία «ανταγωνιστικές δυνάμεις» και όχι εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών, σημειώνοντας τις διάφορες απειλές που εγείρουν για τις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας άσκησε ακολούθως δριμεία κριτική κατά της νέας αμερικανικής στρατηγικής, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον θα έπρεπε να «εγκαταλείψει αυτές τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις». Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ σημείωσε πως «καμία χώρα ή έκθεση δεν θα καταφέρει να στρεβλώσει τα δεδομένα ή να σπείρει κακόβουλες συκοφαντίες», προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «ζητούμε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν να διαστρεβλώνουν σκόπιμα τις στρατηγικές στοχεύσεις της Κίνας και να εγκαταλείψουν τις απαρχαιωμένες ψυχροπολεμικές ιδέες τους».

Ομοίως, η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε ότι «αρνείται να δεχτεί» ότι η ΗΠΑ την αντιμετωπίζουν ως απειλή, κριτικάροντας παράλληλα τον «ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα» της νέας στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η νέα αυτή στρατηγική, η οποία σύμφωνα με τον Τραμπ, εκφράζει απολύτως το σύνθημα της προεκλογικής του καμπάνιας «Πρώτα η Αμερική», τονίζει ότι οι δύο υπερδυνάμεις θέλουν να δημιουργήσουν έναν κόσμο, ο οποίος θα βρίσκεται σε αντίθεση «με τις αξίες που εκφράζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες».

«Είναι αποφασισμένες να καταστήσουν τις οικονομίες λιγότερο ελεύθερες και δίκαιες, να διογκώσουν τους στρατούς τους και να ελέγξουν την πληροφόρηση και τη ροή δεδομένων, ώστε να καταπιέσουν τις κοινωνίες τους και να διευρύνουν την επιρροή τους», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το νέο «δόγμα» για την Κίνα και τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή