Τα τζάκια έφεραν αιθαλομίχλη

Τα τζάκια έφεραν αιθαλομίχλη

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν πρόλαβε να πιάσει το πρώτο κρύο στην Αθήνα και αμέσως μας έπνιξε η αιθαλομίχλη. Οι χαμηλές θερμοκρασίες των ημερών πριν από τα Χριστούγεννα, η «παράδοση» που θέλει τα τζάκια αναμμένα ανήμερα τα Χριστούγεννα, σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες της θερμοκρασιακής αναστροφής και της άπνοιας, που εγκλώβισαν τον καπνό χαμηλά, οδήγησαν στη δημιουργία πυκνού νέφους, που έκανε την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Μάλιστα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποχρεώθηκε προχθές να εκδώσει σύσταση, καλώντας τους πολίτες «να αποφεύγουν τη χρήση τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας» για τις 26 και 27 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, «το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε στην Αττική υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10, μεγαλύτερα από 100 μg/m3, για το 24ωρο της 25/12/2017. Συγκεκριμένα, στον σταθμό Μαρούσι καταγράφηκαν 114 μg/m3 και στο Περιστέρι 113 μg/m3». Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι πολλών οικογενειών, που συνοδεύτηκε με φωτιά στο τζάκι, συνέβαλε στην εκπομπή μεγάλων ποσοτήτων αιωρούμενων σωματιδίων καπνού, με αποτέλεσμα το δυσάρεστο και ιδιαίτερα ανθυγιεινό φαινόμενο της αιθαλομίχλης.

Την επομένη, στις 26 Δεκεμβρίου, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μέχρι 10 μικρά του μέτρου (ΑΣ10) μειώθηκαν έως ένα βαθμό, παραμένοντας όμως στους περισσότερους σταθμούς μέτρησης πολύ πάνω από τα επίπεδα των 50 μg/m3, τα οποία δεν πρέπει να ξεπερνιόνται περισσότερο από 35 ημέρες το έτος. Συγκεκριμένα, στις 26 Δεκεμβρίου οι σταθμοί του Λεκανοπεδίου κατέγραψαν τις εξής συγκεντρώσεις: Πειραιάς 70 μg/m3, Λιόσια 58 μg/m3, Μαρούσι 92 μg/m3, Περιστέρι 81 μg/m3, Αριστοτέλους 96 μg/m3, Λυκόβρυση 60 μg/m3, ενώ σε Αγία Παρασκευή και Θρακομακεδόνες μετρήθηκαν χαμηλά (11 μg/m3 και 30 μg/m3 αντίστοιχα).

Η μεγάλη αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, λόγω της υψηλότατης φορολόγησης, σε συνδυασμό με την οικονομική καχεξία, οδήγησε πολλές οικογένειες σε επιλογές θέρμανσης με καύση ξύλου ή άλλων υλικών. Στην πυκνοκατοικημένη όμως Αθήνα οι υψηλότατες εκπομπές καπνού από τα τζάκια, σε συνδυασμό με την καύση ακατάλληλων υλικών ή ξυλείας χαμηλής ποιότητας (και πάλι για λόγους οικονομίας), οδηγεί σε ασφυκτικές καταστάσεις, ειδικά εάν οι καιρικές συνθήκες δεν οδηγούν στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας πάνω από την πρωτεύουσα. Οι υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων προκαλεί μεγάλα προβλήματα στη δημόσια υγεία, καθώς αυτά εισχωρούν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω του αναπνευστικού συστήματος.

Μέχρι στιγμής οι συστάσεις του ΥΠΕΚΑ δεν έχουν ιδιαίτερο αποτέλεσμα, καθώς συχνά δεν φτάνουν καν στους πολίτες που χρησιμοποιούν τζάκια και ξυλόσομπες και οι οποίοι αγνοούν πως συχνά οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σωματιδίων είναι μέσα στο ίδιο το σπίτι τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή