ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίμιτς καλεί διαπραγματευτές για την ΠΓΔΜ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στη Νέα Υόρκη, όπου στις 19 Ιανουαρίου ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για την ονοματολογική διαφορά Αθήνας - Σκοπίων Μάθιου Νίμιτς θα συναντηθεί με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών, μεταφέρεται πλέον το ενδιαφέρον για τη συνέχεια των συζητήσεων περί το Σκοπιανό. Σε περίπου δύο εβδομάδες, όταν ο κ. Νίμιτς θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει ξανά εκ του σύνεγγυς με τον Αδαμάντιο Βασιλάκη, τον Βάσκο Ναουμόφσκι και τους συνεργάτες τους, είναι πιθανόν να καταγραφούν κάποιες πιο σαφείς εξελίξεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι και οι δύο πλευρές αναμένουν από τον κ. Νίμιτς να διατυπώσει μια πιο σαφή κατεύθυνση για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Επίκεντρο, βεβαίως, είναι το όνομα που θα προτείνει ο κ. Νίμιτς ή, μάλλον, οι διάφορες εκδοχές επίλυσης της ονοματολογικής διαφοράς.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Αθήνα επιθυμεί ταχύτατη προώθηση των διαπραγματεύσεων, ώστε το ζήτημα να επιλυθεί ει δυνατόν και πριν από το καλοκαίρι. Το θετικό κλίμα ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια επιβεβαιώθηκε και κατά τις πρόσφατες επικοινωνίες που είχε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με τον ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Το γεγονός δε ότι πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη (έπειτα από πρόσκληση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη) είναι και ένδειξη των πολλαπλών διαύλων οι οποίοι έχουν ενεργοποιηθεί τους τελευταίους μήνες. Από την ελληνική πλευρά η σημασία των συζητήσεων του κ. Ζάεφ με τους κ. Τσίπρα και Κοτζιά υποβαθμίζεται και συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο των συνεχών επαφών που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενόψει, βεβαίως, και της Νέας Υόρκης στις 19 Ιανουαρίου.

Αντιστοίχως, από τα Σκόπια οι συγκεκριμένες επαφές περιγράφονται ως «ασκήσεις» επιβεβαίωσης της αμοιβαίας αισιοδοξίας η οποία φαίνεται να υπάρχει στις δύο πρωτεύουσες. Ενόψει της 19ης Ιανουαρίου, από την Αθήνα τηρείται σιγή ως προς τις πιθανές διπλωματικές εξελίξεις, ενώ σε κυβερνητικό επίπεδο είναι απολύτως σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να διατηρήσει όσο χαμηλότερους τόνους γίνεται με τον κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, υπογραμμίζοντας, αντιθέτως, τη διαχρονική ευθύνη του πάλαι ποτέ δικομματισμού για την απουσία λύσης στο Σκοπιανό. Πρόκειται, βέβαια, για την πάγια τακτική του Μεγάρου Μαξίμου να επιρρίπτει τις ευθύνες μόνο στους προηγούμενους.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ