Oι εκθέσεις της χρονιάς

6' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Picasso, Warhol, Monet και Giacometti πρωταγωνιστούν στο φετινό πρόγραμμα των μεγάλων μουσείων του κόσμου, δίνοντας αφορμές για νέα ταξίδια.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

Rijksmuseum

[Από 12/10/2018 έως 20/01/2019]

Το 2018 συμπληρώνονται 450 χρόνια από την έναρξη του ογδοηκονταετούς πολέμου (1568-1648) – της εξέγερσης 17 ολλανδικών επαρχιών κατά του Ισπανού βασιλιά Φιλίππου Β΄. Στη διάρκεια του πολέμου η χώρα έγινε ναυτική και οικονομική δύναμη και έβαλε τις βάσεις για την ίδρυση αποικιών. Η έκθεση «80 Years’ War» δείχνει πώς μέσα από τρομερά δεινά –βία, εμφύλιο πόλεμο, θρησκευτικούς διωγμούς– κατάφεραν να δημιουργηθούν η σημερινή Ολλανδία και το Βέλγιο.

rijksmuseum.nl


Oι εκθέσεις της χρονιάς-1

Φωτογραφία: Jean Arp: Collage, 1920 © Galerie Natalie Seroussi © Patrice Schmidt

ΠΑΡΙΣΙ

Musée de l’Orangerie

[Έως 19/02/2018]

Η έκθεση «Dada Africa, Non-Western Sources and Influences» ερευνά τo καλλιτεχνικό κίνημα Dada, που εμφανίστηκε στη Ζυρίχη το 1916, στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε κέντρα όπως το Βερολίνο, το Παρίσι και η Νέα Υόρκη. Το κίνημα εξέφραζε την απόρριψη των παραδοσιακών αξιών που είχαν οδηγήσει στην καταστροφική αυτή περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί καλλιτέχνες επανεξέτασαν τα γνωστά έως τότε στυλ και οδηγήθηκαν σε πρωτοποριακούς τρόπους παραγωγής, υιοθετώντας παράλληλα τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές μορφές μη δυτικών πολιτισμών, όπως η Αφρική, η Ωκεανία και η Αμερική. Το μουσείο παρουσιάζει αφρικανικά, αμερικανικά, ινδικά και ασιατικά έργα παράλληλα με εκείνα γνωστών ντανταϊστών, όπως οι Jean Arp, Sophie Taeuber-Arp, Man Ray, Picabia κ.ά., μέσα από ποικιλία υλικού (ταινίες χορού, μουσική, αφίσες, κούκλες, υφάσματα κ.λπ.), που αποκαλύπτει την ποικιλομορφία, την εφευρετικότητα και τη ριζοσπαστική φύση του Dada.

www.musee-orangerie.fr


Oι εκθέσεις της χρονιάς-2

Φωτογραφία: The Lion Man sculpture from Stadel Cave in south-west Germany is the oldest known evidence of religious belief in the world

© Oleg Kuchar, Ulm.

ΛΟΝΔΙΝΟ

British Museum

[Έως 08/04/2018]

Η πίστη αποτελεί βασική πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης και η έκθεση «Living with gods: peoples, places and worlds beyond» παρουσιάζει όχι μόνο τις μυστικιστικές αποχρώσεις και τις κοινωνιολογικές προεκτάσεις της, αλλά και τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο στη θρησκεία. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα σύμπραξης του Βρετανικού Μουσείου, του BBC και των εκδόσεων Penguin, και περιλαμβάνει αντικείμενα που σχετίζονται με την πίστη, τις παραδοσιακές και τις σύγχρονες πρακτικές. Η περιήγηση έχει σχεδιαστεί με βιωματικό τρόπο, ώστε να προκαλεί το στοιχείο της έκπληξης στον επισκέπτη.

www.britishmuseum.org


Oι εκθέσεις της χρονιάς-3

Φωτογραφία: Andy Warhol: Green Coca-Cola Bottles, 1962 © 2017 The Andy Warhol Foundation for the visual Arts

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Whitney Museum of American Art

[Aπό Νοέμβριο 2018]

Eλάχιστοι Αμερικανοί καλλιτέχνες έχουν την αναγνωρισιμότητα του Andy Warhol (1928-1987). Η έκθεση «Andy Warhol», η πρώτη αναδρομική που διοργανώνεται από αμερικανικό ίδρυμα από το 1989, έχει στόχο να φωτίσει όλες τις πλευρές της καριέρας του: από τα πρώτα χρόνια των 1950s, όταν εργαζόταν ως εικονογράφος, έως τα αριστουργήματα της pop art που δημιούργησε στα 1960s και από την πειραματική δουλειά του σε φιλμ και άλλα μέσα στα 1970s μέχρι τα καινοτόμα ζωγραφικά των 1980s. Bασισμένη σε μια πλούσια έρευνα που έφερε στο φως νέο υλικό –μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη–, η έκθεση θα επιχειρήσει να μας «συστήσει» τον Andy Warhol του 21ου αιώνα.

whitney.org


Oι εκθέσεις της χρονιάς-4

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

Louisiana Museum of Modern Art

[Από 01/02/2018 έως 27/05/2018]

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Λουιζιάνα τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία για τον Pablo Picasso (1881-1973). H έκθεση «Picasso ceramics» θα παρουσιάσει μια λιγότερο γνωστή πτυχή του, τα κεραμικά του, μέσα από περίπου 150 αντικείμενα της περιόδου 1947-1964. Το καλοκαίρι του 1946, ο καλλιτέχνης επισκέφτηκε μια έκθεση κεραμικής στο Vallauris στη νότια Γαλλία και η εμπειρία αυτή τού πυροδότησε ένα νέο ερέθισμα, καθώς ο ίδιος πάντα αναζητούσε νέα δημιουργικά μονοπάτια. Οι πειραματισμοί με τα χρώματα και τα υλικά  αποδείχθηκαν μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα πρόκληση γι’ αυτόν, κι έτσι το 1948 έστησε ένα κανονικό εργαστήριο αγγειοπλαστικής και εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Γαλλία – το λαμπερό μεσογειακό τοπίο της οποίας αντικατοπτρίζεται τόσο στα ζωγραφικά όσο και στα κεραμικά του έργα.

louisiana.dk


Oι εκθέσεις της χρονιάς-5

Φωτογραφία: Van Gogh: Mountains at Saint Remy

ΜΠΙΛΜΠΑΟ

Guggenheim Bilbao

[Από 21/09/2018 έως 24/03/2019]

H έκθεση «The Thannhauser Collection» παρουσιάζει τη συλλογή με έργα ιμπρεσιονιστών και μεταϊμπρεσιονιστών δημιουργών που κληροδότησε ο Γερμανός συλλέκτης Justin K. Thannhauser το 1978 στο Guggenheim και διευρύνθηκε με τις πρόσθετες δωρεές της χήρας του Hilde (1981, 1991). Από τότε τα αριστουργήματα των καινοτόμων ζωγράφων του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα –όπως οι Paul Cézanne, Georges Braque, Edgar Degas, Edouard Manet, Pablo Picasso, Vincent van Gogh κ.ά.– χρησιμεύουν ως εισαγωγή στις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις που εκπροσωπούνται στις συλλογές του μουσείου. Φέτος, λοιπόν, η συλλογή παρουσιάζεται στο ισπανικό Guggenheim Bilbao.

guggenheim-bilbao.eus


Oι εκθέσεις της χρονιάς-6

Φωτογραφία: Chagall: Anywhere out of the Worl 1915-1919 © The Museum of Modern Art Gunma Adagp Paris 2017

ΠΑΡΙΣΙ

Centre Pompidou

[Από 28/03/2018 έως 16/07/2018]

Tο 1919 ο Marc Chagall (1887-1985) ίδρυσε τη Σχολή του Vitebsk και προσκάλεσε τους El Lissitzky (1890-1941) και Kazimir Malevich (1879-1935) να διδάξουν μαζί του. Η έκθεση «Chagall, Lissitzky, Malevich: The russian avant-garde at Vitebsk (1918-1922)» είναι αφιερωμένη στο avant-garde κίνημα που ξεπήδησε μέσα από το συγκεκριμένο ίδρυμα και συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων από τον διορισμό του Chagall στη σχολή ως επιτρόπου Καλών Τεχνών, εστιάζοντας σε μια περίοδο-ορόσημο για τον μοντερνισμό και τη ρωσική πρωτοπορία.

centrepompidou.fr


Oι εκθέσεις της χρονιάς-7

Φωτογραφία: Claude Monet: The Church at Vétheuil, 1878 © National Galleries of Scotland © 2017 Artists Rights Society

ΛΟΝΔΙΝΟ

National Gallery

[Aπό 09/04/2018 έως 29/07/2018]

Εστιάζοντας στα κτίρια και άλλα αρχιτεκτονήματα που απεικονίζονται στα έργα  του Claude Monet (1840-1926), η έκθεση «Monet & architecture» μας προσκαλεί να γνωρίσουμε μία ακόμα πλευρά του «πατέρα» του ιμπρεσιονισμού. Μέσα από περίπου 70 πίνακες, αρκετοί από τους οποίους παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Μεγάλη Βρετανία, φαίνεται ο ουσιαστικός και συχνά απρόσμενος ρόλος που είχαν αυτού του είδους οι κατασκευές στα έργα του Γάλλου δημιουργού. Καλύπτοντας όλη την καλλιτεχνική του πορεία, από τα πρώιμα χρόνια της δεκαετίας του 1860 έως το 1912, που στα έργα του εμφανίζεται η υπέροχη αρχιτεκτονική της Βενετίας, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει ιστορικά οικοδομήματα, γραφικά σοκάκια, εντυπωσιακά κτίρια της εποχής του Monet, γέφυρες, το Κοινοβούλιο κ.ά. και να αντιληφθεί τον λειτουργικό ρόλο που αυτά είχαν στις συνθέσεις του – υποκαθιστώντας συχνά ακόμα και την ανθρώπινη παρουσία.

nationalgallery.org.uk


Oι εκθέσεις της χρονιάς-8

Φωτογραφία: Alberto Giacometti: Spoon Woman, 1926.

 

NEΑ ΥΟΡΚΗ 

Solomon R. Guggenheim

[Από 08/06/2018 έως 16/09/2018]

Περίπου 175 γλυπτά, πίνακες και σχέδια συνθέτουν τη ρετροσπεκτίβα «Giacometti», που είναι αφιερωμένη στον γλύπτη και ζωγράφο Alberto Giacometti (1901-1966). Ο Ελβετός νεωτεριστής έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό για τις απόκοσμες γλυπτές φιγούρες που άρχισε να δημιουργεί για να εξωτερικεύσει τα τραύματα και τις αγωνίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι η πρώτη αναδρομική έκθεση που διοργανώνεται για τον καλλιτέχνη τα τελευταία 15 χρόνια και καλύπτει όλες τις δημιουργικές περιόδους του –πειραματίστηκε με τον κυβισμό, τον σουρεαλισμό και τον εξπρεσιονισμό–, καθώς και τις επιρροές του από την αφρικανική, την κυκλαδική τέχνη κ.ά. Ανάμεσα στα έργα που παρουσιάζονται είναι μια σειρά από επιμήκεις γυναικείες μορφές που στέκονται, αντίστοιχες αντρικές που προχωρούν, αλλά και εκφραστικές προτομές.

guggenheim.org


Oι εκθέσεις της χρονιάς-9

ΒΙΕΝΝΗ

Lower Belvedere

[Από 23/04/2018 έως 26/08/2018]

Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι με τον θάνατο των Gustav Klimt, Egon Schiele, Koloman Moser και Otto Wagner γύρω στο 1918 έκλεισε μια χρυσή περίοδος για τις τέχνες στην Αυστρία. Ωστόσο, η έκθεση «Beyond Klimt – New Horizons in Central Europe» επιχειρεί, μέσα από τα έργα 80 καλλιτεχνών (Oskar Kokoschka, Antonin Prochaska κ.ά.), να ρίξει φως στη «μετά Klimt» περίοδο, προκειμένου να δείξει τη συνέχεια και την εξέλιξη στην καλλιτεχνική σκηνή της χώρας. Ιδιαίτερα την περίοδο του Μεσοπολέμου, στην Ευρώπη υπήρξε μια ζωντανή ανταλλαγή ιδεών μεταξύ καλλιτεχνών, που οδήγησε σε εποικοδομητικές τάσεις – με τους δημιουργούς της πρώην αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας να συμμετέχουν ενεργά σε αυτά τα δίκτυα.

belvedere.at


Oι εκθέσεις της χρονιάς-10

Φωτογραφία: Ernest Barrias: La Nature se dévoilant, 1899 © Musée d’Orsay / René-Gabriel Ojeda

ΠΑΡΙΣΙ

Musée d’ Orsay

[Από 11/06/2018 έως 23/09/2018]

Η έκθεση με τίτλο «In colour: polychrome sculpture in France 1850-1910» που θα παρουσιάσει το παρισινό μουσείο «αποκαλύπτει» ένα σημαντικό κεφάλαιο της γλυπτικής, άγνωστο στο ευρύ κοινό: τα πολύχρωμα γλυπτά. Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα χρησιμοποιούνταν σχεδόν αποκλειστικά το λευκό και οι πατίνες από χαλκό, κι όταν οι πρωτοπόροι του κλάδου –όπως ο Charles Cordier– άρχισαν να ειδικεύονται στην τεχνική υπήρξαν έντονες αντιδράσεις ακόμα και από τους αρχαιολόγους, που εμπλέκονταν στις συζητήσεις των εικαστικών. Σταδιακά όμως υποχώρησαν και το χρώμα άρχισε να καθιερώνεται, καθώς ο διακοσμητικός του χαρακτήρας «εκτιμήθηκε» και από τα κινήματα του συμβολισμού και της art nouveau, που επικρατούσαν τη δεκαετία του 1880. Το χρώμα υπήρξε αγαπημένο στοιχείο των Jean-Léon Gérôme, Louis-Ernest Barrias, Jean Carriès, Paul Gauguin κ.ά.

musee-orsay.fr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή