Από στροφή σε στροφή ο Π. Καμμένος

Από στροφή σε στροφή ο Π. Καμμένος

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη μία νέα θέση για το ονοματολογικό, εκ νέου μέσω Twitter, αλλά αυτή τη φορά με το όνομα «Βαρντάρσκα», έλαβε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος, μόλις 24 ώρες πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ υπό την αιγίδα του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς σήμερα το πρωί. Ο κ. Καμμένος ανήρτησε στον λογαριασμό του έναν χάρτη του 1937, στον οποίο το τότε βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας ήταν χωρισμένο σε εννέα γεωγραφικές περιοχές με τη νοτιότερη εξ αυτών (η οποία ήταν λίγο μεγαλύτερη από τη σύγχρονη ΠΓΔΜ) να ονομάζεται «Βαρντάρσκα».

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Καμμένος προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον δικό του κόσμο, δηλαδή τους ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ. Γι’ αυτό και έχει πολιτική αγωνία για την πορεία που θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και στα Σκόπια. Σύμφωνα με το Μαξίμου, η στάση του προέδρου των ΑΝΕΛ δεν επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις. Οπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, η Αθήνα έχει ήδη δώσει πολύ σαφή μηνύματα για τη στάση της στο ονοματολογικό. Και τόνιζαν ότι, ούτως ή άλλως, είναι σαφές ότι στην περίπτωση κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας για το ονοματολογικό, το Μαξίμου δεν επαφίεται στο τι θα πράξει ο κ. Καμμένος και το κόμμα του. Επίσης, προσέθεταν ότι αυτή τη στιγμή προηγείται η τεχνική διαπραγμάτευση, δηλαδή το διπλωματικό σκέλος των συζητήσεων, κάτι που μεταφέρει την πίεση για τη διαχείριση μιας πιθανής απόφασης για λύση, σε δεύτερο χρόνο. Ως τεχνική διαπραγμάτευση νοούνται, βεβαίως, η σημερινή συνάντηση του κ. Νίμιτς με τον Αδαμάντιο Βασιλάκη και τον Βάσκο Ναουμόφσκι στη Νέα Υόρκη, αλλά και οι απευθείας επαφές των δύο υπουργών Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ. Σήμερα οι διαπραγματευτές θα αναλάβουν ουσιαστικά να μεταφέρουν σε Αθήνα και Σκόπια τις επίσημες (και γνωστές, όπως είπε ο κ. Νίμιτς) θέσεις του ειδικού απεσταλμένου. Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν ξανά πριν ή μετά το επόμενο ραντεβού Νίμιτς με Βασιλάκη και Ναουμόφσκι που, πιθανότατα, θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία ή στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος ο κ. Νίμιτς είπε χθες σε συνέντευξή του (ΑΝΤ1) ότι πρόκειται να καταθέσει «μια νέα πρόταση, διότι είναι μια νέα συγκυρία και κάποιες από τις ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια» και επισήμανε ότι θα υπάρχει και ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα καθώς «είναι συνδεδεμένο με αυτή τη χώρα», λόγω, μεταξύ άλλων, του γεγονότος ότι έχει αναγνωριστεί με αυτό από περισσότερες των 100 χωρών. Προσέθεσε πως «δεν υπάρχει μαγική λύση» και ότι «ουδείς πρόκειται να ανακαλύψει κάτι απολύτως νέο. Αν υπήρχε κάτι απολύτως νέο θα το είχαμε ανακαλύψει τα τελευταία 25 χρόνια». Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Νίμιτς, η Ελλάδα θέλει να παίξει ρόλο στην περιοχή και «ένας από τους τρόπους για να γίνει αυτό» είναι και η επίλυση του ονοματολογικού. Για την ΠΓΔΜ, ο κ. Νίμιτς εκτίμησε ότι εκεί πλέον αντιλαμβάνονται ότι «ήρθε η ώρα να λυθεί το θέμα και να ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή και τη βορειοατλαντική πορεία της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή