Μάχη Ρέντσι για επιβίωση στις ιταλικές εκλογές

Μάχη Ρέντσι για επιβίωση στις ιταλικές εκλογές

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Αποφασισμένος να πάρει πίσω τη χαμένη πολιτική του δύναμη δηλώνει ο τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ενόψει των ιταλικών εκλογών της 4ης Μαρτίου. Οι εκλογές αποτελούν κρίσιμο βαρόμετρο για την πορεία του, αν και ο ίδιος έχει επίγνωση των δημοσκοπήσεων, οι οποίες δείχνουν πως το Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 24% των ψήφων και βρίσκεται πίσω από το Κίνημα 5 Αστέρων, το οποίο προηγείται με 27%. Πρόσφατη δημοσκόπηση κατέδειξε πως μόλις το 25% των Ιταλών εμπιστεύεται τον Ρέντσι, τη στιγμή που ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι συγκεντρώνει το 35%.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρέντσι πρωτοεμφανίστηκε το 2014 υποσχόμενος πως θα «συνθλίψει» το κατεστημένο και έγινε ο νεότερος Ιταλός πρωθυπουργός σε ηλικία 39 ετών. Ωστόσο, η συμπεριφορά του τα τελευταία χρόνια έχει αποξενώσει τους πρότερους συμμάχους του. Αιτία θεωρείται από πολλούς η στροφή του Δημοκρατικού Κόμματος προς το κέντρο και η αποτυχία του να βοηθήσει τους νέους και να βελτιώσει την οικονομία. Η μελανή σελίδα της καριέρας του γράφτηκε τον Δεκέμβριο του 2016, καθώς τότε οι Ιταλοί απέρριψαν το συνταγματικό δημοψήφισμα που είχε προτείνει ο ίδιος, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε παραίτηση.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, ο πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ’ Αλέμα τονίζει πως την επόμενη ημέρα των ιταλικών εκλογών τα κόμματα θα πρέπει να καταλήξουν σε συγκλίνουσες γραμμές και να ξεπεράσουν τις βαθιές διαφορές τους. Ο ίδιος εκτιμά πως κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, ενώ έριξε τα βέλη του εναντίον του Ματέο Ρέντσι, καθώς προβλέπει πως η Ιταλία θα πληρώσει βαρύτατο τίμημα εξαιτίας της επιπολαιότητας και της αλαζονείας του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή