ΚΟΣΜΟΣ

Μάχη Ρέντσι για επιβίωση στις ιταλικές εκλογές

19s9renzi

ΡΩΜΗ. Αποφασισμένος να πάρει πίσω τη χαμένη πολιτική του δύναμη δηλώνει ο τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ενόψει των ιταλικών εκλογών της 4ης Μαρτίου. Οι εκλογές αποτελούν κρίσιμο βαρόμετρο για την πορεία του, αν και ο ίδιος έχει επίγνωση των δημοσκοπήσεων, οι οποίες δείχνουν πως το Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 24% των ψήφων και βρίσκεται πίσω από το Κίνημα 5 Αστέρων, το οποίο προηγείται με 27%. Πρόσφατη δημοσκόπηση κατέδειξε πως μόλις το 25% των Ιταλών εμπιστεύεται τον Ρέντσι, τη στιγμή που ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι συγκεντρώνει το 35%.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρέντσι πρωτοεμφανίστηκε το 2014 υποσχόμενος πως θα «συνθλίψει» το κατεστημένο και έγινε ο νεότερος Ιταλός πρωθυπουργός σε ηλικία 39 ετών. Ωστόσο, η συμπεριφορά του τα τελευταία χρόνια έχει αποξενώσει τους πρότερους συμμάχους του. Αιτία θεωρείται από πολλούς η στροφή του Δημοκρατικού Κόμματος προς το κέντρο και η αποτυχία του να βοηθήσει τους νέους και να βελτιώσει την οικονομία. Η μελανή σελίδα της καριέρας του γράφτηκε τον Δεκέμβριο του 2016, καθώς τότε οι Ιταλοί απέρριψαν το συνταγματικό δημοψήφισμα που είχε προτείνει ο ίδιος, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε παραίτηση.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, ο πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ’ Αλέμα τονίζει πως την επόμενη ημέρα των ιταλικών εκλογών τα κόμματα θα πρέπει να καταλήξουν σε συγκλίνουσες γραμμές και να ξεπεράσουν τις βαθιές διαφορές τους. Ο ίδιος εκτιμά πως κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία, ενώ έριξε τα βέλη του εναντίον του Ματέο Ρέντσι, καθώς προβλέπει πως η Ιταλία θα πληρώσει βαρύτατο τίμημα εξαιτίας της επιπολαιότητας και της αλαζονείας του.