ΝΑΤΟ, ως καταλύτης

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ονοματολογική διαφορά Αθήνας – Σκοπίων είναι ένα πρόβλημα που, καλώς ή κακώς, συνδέεται με τη διόλου ενθαρρυντική κατάσταση η οποία επικρατεί στα Δυτικά Βαλκάνια. Η επίλυση του ονοματολογικού θεωρείται, όπως διεμήνυσε και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προαπαιτούμενο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία. Μάλιστα, έσπευσε να διαλύσει οποιαδήποτε σκέψη για τακτικό ελιγμό στα Σκόπια, λέγοντας ότι η απόφαση για ένταξη μιας χώρας στο ΝΑΤΟ είναι πολιτική, λαμβάνεται μόνο υπό συνθήκες απόλυτου consensus και δεν επαφίεται σε αποφάσεις του Δικαστηρίου της Χάγης. Η στάση του γ.γ. του ΝΑΤΟ ευλόγως καλύπτει κατ’ αρχάς και επί της αρχής μια χώρα-μέλος, διατηρώντας παράλληλα ανοικτές τις προοπτικές ένταξης της ΠΓΔΜ, η οποία έχει ήδη αποδείξει πρακτικά, συμμετέχοντας σε κρίσιμες αποστολές, όπως στο Αφγανιστάν, ότι διεκδικεί με πράξεις και όχι λόγια την είσοδο σε μια κατ’ εξοχήν στρατιωτική συμμαχία. Η στάση του κ. Στόλτενμπεργκ ήταν και ένα μήνυμα με αποδέκτη την αντιπολίτευση του VMRO-PMDNE, η οποία ζητεί να μην υπάρξει συμβιβασμός με την Ελλάδα, ενώ παράλληλα τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Ο δεύτερος αποδέκτης του μηνύματος Στόλτενμπεργκ ήταν η Ρωσία, η οποία στηρίζει την πιο σκληρή στάση έναντι του ΝΑΤΟ, όπως έχει φανεί τις τελευταίες ημέρες από δηλώσεις και ανακοινώσεις διπλωματών. Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξαντλούνται σε μια απλή σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας για την επιρροή στα Βαλκάνια. Ο αλβανικός εθνικισμός αποτελεί ένα υπαρκτό πρόβλημα το οποίο άπαντες αναγνωρίζουν, άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους που επιβάλλουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, φαίνεται ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν ότι, για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, η Σερβία έχει μεγαλύτερη σημασία για την ΠΓΔΜ για πολλούς και διάφορους λόγους. Ουδείς λόγος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία παραμένει ένα μη λειτουργικό κράτος με τις δύο ομόσπονδες οντότητες που το συνθέτουν να αγνοούν επιδεικτικά η μία την άλλη. Η κατάσταση στη Βοσνία παραμένει προβληματική για τη Δύση και λόγω του –σε μεγάλο βαθμό– ανεξέλεγκτου χαρακτήρα της δράσης εξτρεμιστικών ισλαμιστικών στοιχείων. Εν ολίγοις, τα Δυτικά Βαλκάνια παραμένουν μια απολύτως ασταθής περιφέρεια της Ευρώπης και η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας, αλλά και τις απαραίτητες αποστάσεις, με μόνο γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή