Σκοπιανό: Καμία συμπόρευση από ΔΗΣΥ, Ποτάμι

Σκοπιανό: Καμία συμπόρευση από ΔΗΣΥ, Ποτάμι

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφείς αποστάσεις από τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της, επί της αρχής, θετικής στάσης του στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, πήρε ο Στ. Θεοδωράκης. Μετά μπαράζ δημοσιευμάτων ξεκαθάρισε (ΣΚΑΪ) πως «δεν υπάρχει περίπτωση συμμετοχής σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα», προσθέτοντας πως «δεν μας ενδιαφέρει κανένα υπουργείο με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα». Koρυφαίες πηγές του Ποταμιού εξηγούσαν στην «Κ» πώς μεταφράζεται αυτή η στάση και αν υπήρξε μετατόπιση από την αρχικά φίλα προσκείμενη προς λύση θέση. «Είναι τελείως διαφορετικό το να υπερψηφίσεις κάτι επειδή συμφωνείς και τελείως διαφορετικό να μπεις σε μια κυβέρνηση», ανέφεραν.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως ο κ. Θεοδωράκης δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρεί από θέσεις αρχής, όπως είναι το Σκοπιανό. Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος αν το Ποτάμι δώσει θετική ψήφο στη Βουλή αν έρθει το θέμα. Κομβικό σημείο για τις τελικές αποφάσεις θα είναι η πλήρης κατοχύρωση παύσης των αλυτρωτικών τάσεων της γείτονος. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Σεβαστουπόλεως, γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να είναι προαπαιτούμενο της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ οι εγγυήσεις οι οποίες θα απαγορεύουν ρητώς τις αλυτρωτικές τάσεις, δημιουργώντας δικλίδα ασφαλείας, «αφού το Ενωσιακό Δίκαιο υπερτερεί του Εθνικού».

Το κλίμα, πάντως στο Ποτάμι «δείχνει» υπέρ μιας λύσης. Στην ίδια γραμμή δε, φαίνεται πως βρίσκονται τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και στελέχη που πρόσκεινται στον Κ. Σημίτη. Καμία συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέει και το ΠΑΣΟΚ. Μιλώντας στο ραδιόφωνο (Θέμα) ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Χρηστίδης διείδε «παιχνίδια τακτισμών» του ΣΥΡΙΖΑ «που δεν μας αφορούν», προσθέτοντας πως «σε εμάς δεν θα βρει πρόθυμους συμπαραστάτες». Αυτή ουσιαστικά ήταν η απάντηση του ΠΑΣΟΚ για τα σενάρια περί συμπόρευσης του Κινήματος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αναφορά του κ. Χρηστίδη πως «κανείς δεν πρέπει να προεξοφλεί τη θέση μας» είναι και η –διακριτικά μεν, σαφής δε– διαφοροποίηση από το Ποτάμι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή