Υπέρ της λύσης για το όνομα ΠΓΔΜ ο Γ. Παπανδρέου

Υπέρ της λύσης για το όνομα ΠΓΔΜ ο Γ. Παπανδρέου

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mετά τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, και ο Γιώργος Παπανδρέου με δημόσια παρέμβασή του πήρε θέση στη συζήτηση για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Κινούμενος στην ίδια γραμμή με την κοινή απόφαση του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Παπανδρέου κάνει λόγο για μια λύση που θα έχει στο επίκεντρο την απάλειψη «κάθε αλυτρωτικής αναφοράς και αντίληψης».

Ο πρώην πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας erga omnes, φέροντάς την ως αντιστάθμισμα στη σημερινή κατάσταση όπου «η ΠΓΔΜ, από την πλειοψηφία των χωρών, αναγνωρίζεται τώρα ως “Μακεδονία”».

Από την παρέμβαση Παπανδρέου ενδιαφέρον έχει και η αναφορά στην ενδιάμεση συμφωνία του 1993 –επί τελευταίας πρωθυπουργίας του πατρός του–, από την οποία απορρέει η εθνική γραμμή την οποία «συνυπέγραψαν και ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2000 μέχρι σήμερα». Η παρέμβαση Παπανδρέου έχει και έμμεση αναφορά στα συλλαλητήρια, καθώς παίρνει σαφείς αποστάσεις από «την κομματική ψηφοθηρία, την εκμετάλλευση της αγωνίας του ελληνικού λαού και τις ακραίες φωνές που καλλιεργούν διχόνοια και αδιέξοδα για τους Ελληνες και τη χώρα».

Διαφοροποίση

Η διαφοροποίησή του από τις συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα φαίνεται και από το γεγονός ότι επικρίνει τη Νέα Δημοκρατία γιατί «αποφάσισε να εγκαταλείψει την εθνική γραμμή και να συνταχθεί με ακραίες φωνές που υπονομεύουν το εθνικό συμφέρον», ακολουθώντας τον δρόμο «των μη λύσεων».

Ο κ. Παπανδρέου συντάσσεται ουσιαστικά στην ίδια γραμμή με το Ποτάμι, που εξαρχής πήρε «σκληρή θέση» κατά των συλλαλητηρίων, η οποία δημοσιοποιήθηκε από τον Στ. Θεοδωράκη την ημέρα της συγκέντρωσης της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη επιχειρούν άμβλυνση των όποιων –μικρών ή μεγάλων– αντίθετων απόψεων στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, παραπέμποντας στην ανακοίνωση που ακολούθησε του πολιτικού συμβουλίου και έχει την υπογραφή όλων. «Από κάτω», ωστόσο, η κουβέντα δεν έχει σταματήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο Ποτάμι προσανατολίζονται να σηκώσουν περαιτέρω το θέμα με τη δημόσια δήλωση του κ. Αντώνη Βγόντζα υπέρ των συλλαλητηρίων, το οποίο όπως λένε «δεν έχει κλείσει». Εστιάζουν δε στο γεγονός πως ο κ. Βγόντζας, ως πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, έχει διαδεχθεί ουσιαστικά τον κ. Αλιβιζάτο και οι τοποθετήσεις του «χαμηλώνουν τον υψηλό πήχυ που είχε βάλει ο καθηγητής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή