ΕΛΛΑΔΑ

«Οχι» στην έκδοση του Τούρκου

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ

Οι εννέα Τούρκοι είχαν συλληφθεί στην Καλλιθέα και στον Νέο Κόσμο για τρομοκρατία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ακόμα μία απορριπτική απόφαση σε αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών εξέδωσε η ελληνική Δικαιοσύνη. Αυτή τη φορά το Συμβούλιο Εφετών είπε «όχι» στην έκδοση του Μεχμέτ Ντογκάν, κάνοντας δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Ευσταθίας Καπαγιάννη.

Ειδικότερα, το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών απέρριψε το τουρκικό αίτημα για τον πρώτο από τους εννέα Τούρκους, κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι είχαν συλληφθεί για τρομοκρατία στην Καλλιθέα και στον Νέο Κόσμο, λίγο πριν από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας.

Η εισαγγελική λειτουργός στην αγόρευσή της τόνισε ότι έχει ήδη αναγνωριστεί στο πρόσωπο του Μεχμέτ Ντογκάν η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα από τη Γαλλία.

«Προέκυψε από την προσκομιζόμενη απόφαση και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ότι στο πρόσωπό του υπάρχει το καθεστώς της Συνθήκης της Γενεύης του 1951, καθώς η Γαλλία τον έχει ήδη αναγνωρίσει ως πρόσφυγα.

Η συνθήκη υπερισχύει τόσο του Συντάγματός μας όσο και των υποχρεώσεων της Ελλάδας για την έκδοση. Συνεπώς δεν επιτρέπεται η επαναπροώθηση στην Τουρκία, για την οποία έχει ήδη κριθεί ότι κινδυνεύει η ζωή του και θα υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση. Επιπλέον, αποδείχθηκε από την ακροαματική διαδικασία ότι οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του πιθανολογείται πως έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα. Αν εκδοθεί, υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του». 

Την ερχόμενη Τρίτη ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών θα συζητηθεί το αίτημα έκδοσης για τον δεύτερο από τους εννέα εκζητούμενους.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ