ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Λίγο μετά τις 17:30 ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο κέντρο της Αθήνας. Πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα έδωσε δυναμικό  «παρών» με την αστυνομία να κάνει λόγο για 140.000 συμμετέχοντες. 

Πολίτες κάθε ηλικίας, κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Ελλάδα ενωμένη ποτέ νικημένη», διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην ύπαρξη της λέξης «Μακεδονία» για την ονομασία των Σκοπίων. Για την εκδήλωση έφθασαν στην Αττική 283 λεωφορεία, εκ των οποίων 189 από το σταθμό διοδίων Αφίδνων και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος απεύθυνε έκκληση «στους βουλευτές που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δημοψήφισμα, να προκαλέσουν τη σχετική συζήτηση στη Βουλή και να κινητοποιήσουν αυτό το εθνικής σημασίας ζήτημα».

«Μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή να μην δώσουμε το δικαίωμα στους Σκοπιανούς, να οικειοποιούνται στο μέλλον μέσω του ονόματος Μακεδονία, ένα αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού» τόνισε μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια ακολούθησαν ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Νίνα Γκατζούλη και εκπρόσωποι σωματείων.

Μικρής έκτασης επεισόδια

Λίγο πριν τις 16:00 σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια στην Πανεπιστημίου, όταν μία ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε στις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν παραταγμένες στον φραγμό της αστυνομίας. Τους πέταξαν φωτοβολίδες με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με περιορισμένη χρήση χημικών προκειμένου να τους αποτρέψουν.

Λίγο αργότερα ένταση υπήρξε και στη συμβολή των οδών Αμερικής και Πανεπιστημίου, όταν μία ομάδα 200 περίπου κουκουλοφόρων με ελληνικές σημαίες, επιτέθηκαν σε αστυνομικούς που βρίσκονταν σε φραγμό. Οι Αρχές προχώρησαν σε μία σύλληψη.

Πλάνα από το συλλαλητήριο μέσα από το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ