ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καρέ – καρέ το συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία

kare-amp-8211-kare-to-syllalitirio-tis-athinas-gia-ti-makedonia-2231540

Λίγο μετά τις 17:30 ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο κέντρο της Αθήνας. Πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα έδωσε δυναμικό  «παρών» με την αστυνομία να κάνει λόγο για 140.000 συμμετέχοντες. 

kare-amp-8211-kare-to-syllalitirio-tis-athinas-gia-ti-makedonia0

Πολίτες κάθε ηλικίας, κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Ελλάδα ενωμένη ποτέ νικημένη», διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην ύπαρξη της λέξης «Μακεδονία» για την ονομασία των Σκοπίων. Για την εκδήλωση έφθασαν στην Αττική 283 λεωφορεία, εκ των οποίων 189 από το σταθμό διοδίων Αφίδνων και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας.

kare-amp-8211-kare-to-syllalitirio-tis-athinas-gia-ti-makedonia2

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος απεύθυνε έκκληση «στους βουλευτές που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δημοψήφισμα, να προκαλέσουν τη σχετική συζήτηση στη Βουλή και να κινητοποιήσουν αυτό το εθνικής σημασίας ζήτημα».

kare-amp-8211-kare-to-syllalitirio-tis-athinas-gia-ti-makedonia4

«Μόνο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να δώσουμε ή να μην δώσουμε το δικαίωμα στους Σκοπιανούς, να οικειοποιούνται στο μέλλον μέσω του ονόματος Μακεδονία, ένα αναπόσπαστο τμήμα του ελληνισμού» τόνισε μεταξύ άλλων.

kare-amp-8211-kare-to-syllalitirio-tis-athinas-gia-ti-makedonia6

Στη συνέχεια ακολούθησαν ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Νίνα Γκατζούλη και εκπρόσωποι σωματείων.

kare-amp-8211-kare-to-syllalitirio-tis-athinas-gia-ti-makedonia8

Μικρής έκτασης επεισόδια

Λίγο πριν τις 16:00 σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια στην Πανεπιστημίου, όταν μία ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε στις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν παραταγμένες στον φραγμό της αστυνομίας. Τους πέταξαν φωτοβολίδες με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με περιορισμένη χρήση χημικών προκειμένου να τους αποτρέψουν.

kare-amp-8211-kare-to-syllalitirio-tis-athinas-gia-ti-makedonia10

Λίγο αργότερα ένταση υπήρξε και στη συμβολή των οδών Αμερικής και Πανεπιστημίου, όταν μία ομάδα 200 περίπου κουκουλοφόρων με ελληνικές σημαίες, επιτέθηκαν σε αστυνομικούς που βρίσκονταν σε φραγμό. Οι Αρχές προχώρησαν σε μία σύλληψη.

kare-amp-8211-kare-to-syllalitirio-tis-athinas-gia-ti-makedonia12

Πλάνα από το συλλαλητήριο μέσα από το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ