Επικίνδυνη ρητορική από τον Ερντογάν

Επικίνδυνη ρητορική από τον Ερντογάν

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια άνευ προηγουμένου ρητορική κλιμάκωση διά χειλέων του ίδιου του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνόδευσε η Aγκυρα το σοβαρότατο περιστατικό εμβολισμού του περιπολικού ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος «090 Γαύδος» από την τουρκική ακταιωρό «UMUT». Ο κ. Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, εκτόξευσε ευθείες απειλές προς την Αθήνα και τη Λευκωσία, στην πρώτη περίπτωση για την κυριαρχία της στο Αιγαίο και στη δεύτερη για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. «Να μη σχηματιστεί η λανθασμένη εντύπωση ότι οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σχετικά με την εξερεύνηση του φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και στις βραχονησίδες του Αιγαίου διαφεύγουν την προσοχή μας. Προειδοποιούμε από αυτό το βήμα όσους υπερβαίνουν τα όριά τους σε Κύπρο και Αιγαίο για να μην κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς. Εμείς δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τη στάση μας ως κράτος και να πούμε “ορίστε”. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό». Εν συνεχεία, ο κ. Ερντογάν πρόσθεσε πως «αυτήν την ώρα, οι μονάδες ασφαλείας μας, οι οποίες έχουν λάβει την εντολή για τη λήψη όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών όταν χρειαστεί, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή».

Ο κ. Ερντογάν συνέδεσε το Αιγαίο με το Aφρίν λέγοντας ότι τα δικαιώματα της Τουρκίας στο αρχιπέλαγος «έχουν την ίδια σημασία» με εκείνα στη βόρεια Συρία. «Με κάθε βήμα που πραγματοποιούμε στην περιοχή φαίνεται πόσο σημαντική και ορθή είναι η επιχείρηση του “Κλάδου Ελιάς”. Τα πολεμικά μας πλοία, η πολεμική αεροπορία μας παρακολουθούν, ώστε να επέμβουν σε περίπτωση που χρειαστεί», είπε, επιτιθέμενος παράλληλα και στις ΗΠΑ για το Aφρίν.

Στην Αθήνα

Από την πλευρά της Αθήνας, αρχικά μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και έπειτα μέσω ΥΠΕΞ, τονίστηκε η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το υπουργείο Εξωτερικών προέβη άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ενημερώνοντας την Ουάσιγκτον, το Βερολίνο και όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ προέβη σε παραστάσεις έναντι της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Ο γ.γ. του ΥΠΕΞ Δημήτρης Παρασκευόπουλος προχώρησε σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον ομόλογό του για τον εμβολισμό του «Γαύδος» στα Iμια, ενώ εκλήθη για εξηγήσεις και ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα. «Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία. Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. Σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Πάνος Καμμένος θα συμμετάσχει στην προγραμματισμένη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου και αναμένεται να ενημερώσει τους συμμάχους για τις τελευταίες εξελίξεις στα Iμια και την τουρκική προκλητικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή