Διπλή αγωνία προκαλεί η 4η Μαρτίου στις Βρυξέλλες

Διπλή αγωνία προκαλεί η 4η Μαρτίου στις Βρυξέλλες

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξέροντας πολύ καλά πως υπάρχει κίνδυνος να ανατραπούν τα πάντα στη Γερμανία, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες κρατούν την ανάσα τους για το ενδεχόμενο νέων εκλογών. «Μπορεί να δείχνουμε ότι δεν ανησυχούμε αλλά η αγωνία είναι μεγάλη», έλεγε διπλωμάτης στην «Κ», καθώς το βλέμμα είναι στραμμένο στις 4 Μαρτίου, οπότε τα 467.000 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος θα ψηφίσουν εάν θέλουν το κόμμα τους να συμμετάσχει σε μια μεγάλη κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες ή όχι.

Η συγκεκριμένη μέρα είναι πολύ σημαντική για την Ευρώπη καθώς είναι και ημέρα εκλογών στην Ιταλία με ανοιχτό το ενδεχόμενο να σχηματιστεί αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση στη Ρώμη. Στις Βρυξέλλες αναμένουν ένα από τα τρία ακόλουθα σενάρια να βγει αληθινό.

• Το χειρότερο σενάριο, το οποίο δημιουργεί το μεγαλύτερο άγχος στη βελγική πρωτεύουσα, είναι να προκύψει μια αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση στην Ιταλία, τη στιγμή που στη Γερμανία οι Σοσιαλδημοκράτες αρνηθούν να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση μεγάλης συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες με πιο πιθανό αποτέλεσμα να οδηγηθεί το Βερολίνο σε νέα εκλογική αναμέτρηση. Αυτό θα είναι το «big bang» λένε, τη στιγμή που ο αντιευρωπαϊκός κίνδυνος αφού αποφεύχθηκε σε αρκετές χώρες, όπως Ολλανδία, Γαλλία, Αυστρία, την τελευταία στιγμή, να επιστρέψει στην Ιταλία όταν η πολιτική κατάσταση στη Γερμανία θα είναι αβέβαιη.

• Δεύτερο σενάριο είναι να γλιτώσει από μια αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση η Ιταλία και η Γερμανία να οδηγηθεί σε παρατεταμένη περίοδο αστάθειας, σε περίπτωση που οι Σοσιαλδημοκράτες πουν όχι σε κυβέρνηση συνεργασίας.

• Και το τρίτο, και θετικό, σενάριο είναι στην Ιταλία να κερδίσουν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ενώ στη Γερμανία οι Σοσιαλδημοκράτες να αποφασίσουν να συμμετάσχουν σε μια μεγάλη συμμαχία έτσι ώστε να σχηματιστεί άμεσα μια νέα γερμανική κυβέρνηση.

Το πιο πιθανό

Για τις Βρυξέλλες είναι ξεκάθαρο πως το καλύτερο αποτέλεσμα είναι ένας μεγάλος συνασπισμός μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών: «Το πρώτο κεφάλαιο της συμφωνίας των δύο κομμάτων τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης», λέει στην «Κ» ο επικεφαλής αναλυτής του Εuropean Policy Center Γιάννης Εμμανουηλίδης, ο οποίος εκτιμά πως αυτό και είναι το πιο πιθανό σενάριο. «Οι Βρυξέλλες “σκάναραν” το κείμενο για να δουν πόση Ευρώπη υπάρχει μέσα», τονίζει ο ίδιος χαρακτηριστικά, και «ικανοποιήθηκαν» παρόλο που το κείμενο των δύο κομμάτων δεν είναι ξεκάθαρο σε σειρά από θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η περαιτέρω ενοποίηση του ευρώ, κατά πόσον θα χρειαστεί ένας υπουργός Οικονομικών ή πόσο ενεργοί θα είναι στην αμυντική ενοποίηση, αλλά αυτό ίσως να είναι και θετικό.

Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουηλίδη, η ασάφεια που υπάρχει όσον αφορά τα ευρωπαϊκά θέματα είναι καλή καθώς «δίνει στη νέα κυβέρνηση χώρο για να κινηθεί όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσει με το Παρίσι». Αλλωστε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ, αυτό είχαν ζητήσει κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στο Βερολίνο: «Μην τραβήξετε κόκκινες γραμμές».

Επίσης σημαντικό για την περαιτέρω προώθηση της ευρωπαϊκής ατζέντας είναι τα άτομα που θα συμμετάσχουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Αν όντως γίνει η μεγάλη συμμαχία, στην πρώτη γραμμή θα βρίσκονται η Αγκελα Μέρκελ, ο Σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς ως υπουργός Οικονομικών, ο Πέτερ Αλτμάιερ στη θέση του υπουργού Οικονομίας, ο οποίος είναι γνώστης των ευρωπαϊκών θεμάτων και με ιδιαίτερα καλές σχέσεις με το Παρίσι, δημιουργώντας μια καλή ομάδα που θα μπορούσε να πάει την ευρωπαϊκή ατζέντα ύστερα από συνεννόηση με το Παρίσι ένα βήμα πιο πέρα.

Οσον αφορά το κατά πόσον είναι θετικό για την Ευρώπη που η Μέρκελ έχει βγει αποδυναμωμένη από όλη αυτή τη διαδικασία ο κ. Εμμανουηλίδης επισημαίνει «πως είναι καλό για την Ε.Ε. να υπάρχει μια πιο ισορροπημένη κατάσταση από αυτή που ίσχυε μέχρι τώρα, καθώς η άποψη του Βερολίνου υπερίσχυε όλων των υπολοίπων». Από την άλλη πλευρά, συμπληρώνει ότι «η αβεβαιότητα και η ακινησία του Βερολίνου δεν επιτρέπουν να ληφθούν μεγάλες αποφάσεις, αφού και η ίδια η Μέρκελ βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση. Μια αδύναμη καγκελάριος δεν βοηθάει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή