Το πελατειακό κράτος ζει…

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θαμπωθήκαμε όλοι από τις κυβερνητικές λοβιτούρες και αποτυχίες σε μία σειρά θεμάτων (Novartis, Ιμια, Μακεδονικό κ.ά.) και ξεχάσαμε τον βασικό λόγο ύπαρξης των λαϊκιστικών σχημάτων που δεν είναι άλλος από τη νομή της εξουσίας. Εκεί η κυβέρνηση τα πάει μια χαρά· η αναβίωση του κομματικού κράτους είναι ο μόνος τομέας που τα καταφέρνει.

Ετσι, όπως διαβάζουμε, προχωρά «η πλήρωση οριζόντιων θέσεων ευθύνης επιπέδου γενικής διεύθυνσης των υπουργείων». Είναι μια μνημονιακή υποχρέωση που υλοποιείται με τον γνωστό ρωμαίικο τρόπο συν ολίγη συριζανελική αυθαιρεσία. Οι θέσεις αυτές, που θα έχουν 1.000 ευρώ επιμίσθιο, θα καταληφθούν από επιτυχόντες μέσω διαδικασίας ΑΣΕΠ, αλλά μόνο κατά τα δύο τρίτα. Το υπόλοιπο 35% είναι μέσω δομημένης συνέντευξης, σαν αυτή που είχε θεσπίσει το 2006 ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος και κατήγγειλε ο Συνασπισμός: «Οι νέες και οι νέοι εργαζόμενοι όχι μόνο είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε ένα καθεστώς μόνιμης εργασιακής ανασφάλειας, αλλά εσχάτως μας προτρέπουν να συμβιβαστούμε και με καταστάσεις προσωπικού εξευτελισμού και αναξιοπρέπειας (…) Μας γυρνάνε πολλά χρόνια πίσω, στην εποχή του Μαυρογιαλούρου και της πλατείας Κλαυθμώνος», έλεγε ο τότε υποψήφιος δήμαρχος και φέρελπις πολιτικός κ. Αλέξης Τσίπρας» (10.5.2006).

Η ΣΥΡΙΖΑΝΕΛική εκδοχή «του Μαυρογιαλούρου και της πλατείας Κλαυθμώνος» θέλει τους διευθυντές να επιλέγονται με μοριοδότηση εκ των οποίων 40% θα είναι τα τυπικά προσόντα, 25% εργασιακή εμπειρία και 35% συνέντευξη. Το ΑΣΕΠ επιλέγει βάσει τυπικών προσόντων τους 5 πρώτους και μετά αναλαμβάνουν εκείνοι που κάνουν τη συνέντευξη.

Η επιλογή, όμως, των πρώτων 12 διευθυντών οικονομικών υπηρεσιών σε αντίστοιχα υπουργεία είναι ενδεικτική. Οπως αποκαλύπτει ο συνάδελφος κ. Παναγιώτης Σουρέλης («Πρώτο Θέμα» 19.2.2018) μόνο 4 από τις 12 θέσεις καλύφτηκαν από τους πρώτους σε βαθμολογία. Αυτό αποτελεί την ρωμαίικη τακτική στελέχωσης του κράτους. Η συριζανελική αυθαιρεσία έγκειται στο γεγονός ότι παρ’ όλο που ο διαγωνισμός προέβλεπε ότι το ΑΣΕΠ επιλέγει τους 5 πρώτους και από αυτούς τα κυβερνητικά στελέχη να επιλέγουν (μέσω συνέντευξης, βεβαίως βεβαίως…) τον πρώτο των πρώτων, «σε τρία υπουργεία τοποθετήθηκαν υποψήφιοι που είχαν καταλάβει την 6η θέση!» Πώς έγινε αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ, διότι «τα αποτελέσματα των συνεντεύξεων δεν αναρτήθηκαν ποτέ στη Διαύγεια». Μία από τις θέσεις αυτές (οι οποίες μάλιστα είναι πενταετούς θητείας και συνεπώς δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση), δόθηκε διά της συνέντευξης σε αποσπασμένη στο γραφείο υπουργού.

Ποιος είπε λοιπόν ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μαθαίνουν; Σε ό,τι αφορά τα πελατειακά συστήματα παίρνουν άριστα. Ισως επειδή έχουν καλούς δασκάλους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή