Διαφωνία ΠΓΔΜ με αμετάφραστη ονομασία

Διαφωνία ΠΓΔΜ με αμετάφραστη ονομασία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη γνωστή,  πλην ευρισκόμενη υπό συζήτηση, τετράδα ονομάτων που διαπραγματεύονται Αθήνα και Σκόπια επανέφερε, χθες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Την ίδια στιγμή, από την Αθήνα τονίζεται ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ περί του εύρους χρήσης μιας πιθανώς αμετάφραστης ονομασίας δεν συμβαδίζουν με άλλα παραδείγματα της διεθνούς πρακτικής. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει τις προτάσεις της και απλώς απομένει να φανεί αν η κυβέρνηση στα Σκόπια επιθυμεί να προχωρήσει πραγματικά στην κατεύθυνση της λύσης, διαφορετικά κάτι τέτοιο δεν θα καταστεί εφικτό.

Συγκεκριμένα, από το Λονδίνο όπου βρέθηκε χθες στο πλαίσιο μιας συζήτησης για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Ζάεφ είπε ότι η κυβέρνησή του συζητάει τα εξής ονόματα: «Βόρεια Μακεδονία», «Aνω Μακεδονία», «Μακεδονία του Βαρδάρη» και «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)». Ο κ. Ζάεφ ανέφερε, επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι για την Αθήνα υπάρχουν ορισμένες επιλογές τις οποίες προτιμά και κάποιες «που δεν προτιμά και τόσο πολύ». Κατά τον κ. Ζάεφ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε χθες το Reuters, το πραγματικό ερώτημα είναι αν υπάρχει «πραγματική ανάγκη» να αλλάξει το σύνταγμα της ΠΓΔΜ, κάτι που για την Αθήνα θεωρείται εκ των προϋποθέσεων για την επιτυχή ολοκλήρωση μιας συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

O Δημ. Τζανακόπουλος

Από την πλευρά της Ελλάδας ζητούνται πλέον κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης στα Σκόπια. «Εδώ υπάρχει μια συγκεκριμένη διαπραγματευτική τοποθέτηση από την ελληνική πλευρά. Εμείς έχουμε πει ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να υπάρξει λύση», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μάλιστα, επισήμανε ότι «αν οι γείτονές μας έχουν τη διάθεση και τη βούληση να προχωρήσουμε, έτσι ώστε να εξειδικεύσουμε ακριβώς μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, εμείς είμαστε ανοιχτοί και το έχουμε αποδείξει. Από εκεί και πέρα, δεν θα υπάρξει λύση».

Από την Αθήνα σχολιαζόταν αρνητικά και πρόσφατη συνέντευξη του κ. Ζάεφ στο γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ», στην οποία ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε τη διαφωνία του για αμετάφραστη ονομασία στα σλαβικά. «Θα αναγκάσουμε την καγκελάριο Μέρκελ ή τον πρόεδρο Τραμπ να πουν π.χ. Severna Makedonija (προκαλεί εντύπωση ότι αναφέρθηκε σε ένα συγκεκριμένο όνομα, δηλαδή το “Βόρεια Μακεδονία”);», διερωτήθηκε ο κ. Ζάεφ, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο «θα ήταν διεθνώς άνευ προηγουμένου». Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι ο κ. Ζάεφ δεν ακριβολογεί όταν λέει κάτι τέτοιο, καθώς περισσότερες από 80 χώρες του ΟΗΕ, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται η Σρι Λάνκα, ο Καναδάς, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μαυροβούνιο (Μοντενέγκρο), χρησιμοποιούν αμετάφραστη ονομασία της χώρας στη γλώσσα τους.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η αντίδραση του κ. Ζάεφ δεν γίνεται αντιληπτή από την Αθήνα ως άγνοια, αλλά ως κίνηση τακτικής. Από το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η επίσκεψη του κ. Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια με απευθείας πτήση από την Αθήνα. Εκτός απροόπτου φαίνεται ότι δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε αυτή την εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή