Ατζέντα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ατζέντα-1

// ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ //

Φόρος τιμής σε μία ταινία που δεν γυρίστηκε ποτέ [Από 18/10/2018 έως 31/03/2019]

Γυρίζοντας το «2001: Οδύσεια του Διαστήματος», ο Αμερικανός σκηνοθέτης Στάνλεϊ Κιούμπρικ σκεφτόταν ήδη μια ταινία για τη ζωή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Μελέτησε κάθε βιβλίο που έχει γραφτεί και πάνω από 30.000 εικονογραφήσεις, συμβουλεύτηκε εμπειρογνώμονες και ιστορικούς. Τα κοστούμια σχεδιάστηκαν, αλλά, όταν έφτασε η ώρα της παραγωγής, όλα ματαιώθηκαν. Το 2009 οι εκδόσεις Taschen κυκλοφόρησαν ένα βιβλίο που περιείχε σημειώσεις, χρονολόγιο, κοστούμια, αρχείο εικόνων κ.λπ., ενώ η επανέκδοσή του, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, έχει εμπλουτιστεί και με το πλήρες σενάριο της ταινίας. Στην έκθεση «A Life in Pictures – Stanley Kubrick» στο Σύγχρονο Κέντρο Πολιτισμού της Βαρκελώνης, που έπεται τον προσεχή Οκτώβριο, θα παρουσιαστεί υλικό από τα αρχεία του σκηνοθέτη και μαζί μέρος από τον δικό του «Ναπολέοντα».

taschen.com


Ατζέντα-2

Φωτογραφία: ΛΟΝΔΙΝΟ: © 2018 Craxton Estate/DACS. ΒΑΪΛ ΑΜ ΡΑΪΝ: © Bas Princen.

// ΛΟΝΔΙΝΟ //

Φιλίες που εμπνέουν [Από 08/03 έως 15/07/2018]

Το Βρετανικό Μουσείο διερευνά τον διαρκή ρόλο της Ελλάδας ως πηγής έμπνευσης για τους καλλιτέχνες παγκοσμίως μέσα από την έκθεση «Charmed lives in Greece: Ghika, Craxton, Leigh Fermor», όπου εξετάζεται η φιλία του Έλληνα ζωγράφου Νίκου Γκίκα με τον Βρετανό ομότεχνό του John Craxton και τον Βρετανό συγγραφέα Sir Patrick Leigh Fermor. Τους άνδρες ένωσε η αγάπη τους για τον ελληνικό κόσμο, το φως, τα χρώματα και τους ήχους, τα οποία επέδρασαν με θεμελιώδη τρόπο στο έργο τους, αλλά και στη λογοτεχνία και στη ζωγραφική του 20ού αιώνα.

britishmuseum.org


Ατζέντα-3

// ΒΑΙΛ ΑΜ ΡΑΙΝ //

Εικόνα & αρχιτεκτονική [Έως 05/08/2018]

Ο Ολλανδός καλλιτέχνης Bas Princen (1975–) ανήκει σε μια νέα γενιά φωτογράφων που παρουσιάζουν με τον δικό τους τρόπο τη φωτογραφία τοπίου. Στην έκθεση «Image and Architecture» στο μουσείο Vitra ο καλλιτέχνης, μέσα από απεικονίσεις διαφορετικών κτιρίων και μνημείων, εξετάζει τι συμβαίνει στις ιδιότητες της αρχιτεκτονικής μόλις μετατραπούν από τρισδιάστατη δομή σε επίπεδη φωτογραφική εικόνα.

design-museum.de


Ατζέντα-4

// ΒΑΛΕΝΘΙΑ //

Φωτιές και θέαμα [Από 01/03 έως 19/03/2018]

Η Ισπανία φημίζεται για τα φεστιβάλ δρόμου, και το Fallas της Βαλένθια δεν αποτελεί εξαίρεση. Η λέξη σημαίνει «πυρκαγιές», λόγω των εντυπωσιακών βεγγαλικών που πετούν όλες τις μέρες οι κάτοικοι, οι οποίοι φτιάχνουν και τα λεγόμενα ninots, κούκλες από χαρτόνι και ξύλο που αντλούν έμπνευση από τα θέματα –πολιτικά ή κοινωνικά– που απασχόλησαν την προηγούμενη χρονιά. Κάθε βράδυ, για σχεδόν έναν μήνα, ντόπιοι και τουρίστες ξεχύνονται στους δρόμους χορεύοντας, παρακολουθώντας δρώμενα, κ.λπ.

fallasfromvalencia.com


Ατζέντα-5

Φωτογραφία: ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: David Heald, © Solomon R. Guggenheim Foundation, 2017

// ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ //

Ο κόσμος έξω [Έως 09/05/2018]

Η πρώτη αναδρομική έκθεση στις ΗΠΑ του Δανού καλλιτέχνη Danh Vo (1975-) έχει τίτλο «Take my Breath Away» και ενσωματώνει στους ελικοειδείς διαδρόμους του Guggenheim εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και έργα του από διάφορες περιόδους που προβάλλουν τη θεματολογία που πραγματεύεται: θρησκεία, αποικιοκρατία, καπιταλισμός, επιρροές της Ευρώπης και των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ασία και στη Λατινική Αμερική, κ.ά.

guggenheim.org 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή