Κατάληψη υπουργείου Παιδείας για προσλήψεις

Κατάληψη υπουργείου Παιδείας για προσλήψεις

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Παιδείας κατέλαβαν χθες καθηγητές, μόνιμοι και αναπληρωτές, διαμαρτυρόμενοι για την απουσία διορισμών στην εκπαίδευση. Πρόκειται για κίνηση με αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα, καθώς οι απαντήσεις του υπουργείου στο αίτημα για διορισμούς ήταν προφανώς αρνητικές εν μέσω δημοσιονομικής λιτότητας. Οι εκπαιδευτικοί που διαδήλωναν «πρόσκεινται σε κόμματα της Αριστεράς, στο ΚΚΕ αλλά και εξωκοινοβουλευτικά.

Ειδικότερα, η ΟΛΜΕ και οι ενώσεις αναπληρωτών οργάνωσαν συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με αίτημα τη διενέργεια διορισμών. Στην Αθήνα, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν με συνθήματα έξω από το υπουργείο. Κατόπιν κάποιοι πήδηξαν τα κάγκελα και εισέβαλαν στο υπουργείο Παιδείας, και ακολούθησε εκτεταμένη ρίψη χημικών από την αστυνομία, με αποτέλεσμα ένας εκπαιδευτικός να μεταφερθεί τραυματισμένος με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο.

Η κατάσταση παρέμεινε για ώρα έκρυθμη. Οι «εισβολείς» μετέβησαν στο γραφείο του γενικού γραμματέα Γεωργίου Αγγελόπουλου, στον τρίτο όροφο. Η συνάντηση ήταν άκαρπη, ωστόσο οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν ότι θα καταλάβουν συμβολικά το υπουργείο. Πάντως, τη Δευτέρα το υπουργείο Παιδείας θα υπολειτουργήσει καθώς ο σύλλογος υπαλλήλων κήρυξε εικοσιτετράωρη απεργία, αντιδρώντας στην εφαρμογή του νέου ενιαίου οργανισμού. Μάλιστα, ο σύλλογος έστειλε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι από τον οργανισμό έχει αφαιρεθεί η φράση: «Οι υπάλληλοι να υπηρετούν τη, συνταγματικά κατοχυρωμένη, ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης».

Απόφαση ΣτΕ

Την ίδια στιγμή, στο καθεστώς του Αυγούστου του 2012 επιστρέφουν με τρεις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αποδοχές των καθηγητών των ΤΕΙ.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, όπως έπραξε και για άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, έκρινε πως οι περικοπές είναι αντισυνταγματικές και, ως εκ τούτου, οι αποδοχές θα πρέπει να επανέλθουν στο προ των μνημονιακών δεσμεύσεων καθεστώς. Ωστόσο, η Ολομέλεια έκρινε ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όσοι έχουν ήδη προσφύγει θα πρέπει να λάβουν αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους από το 2012 έως σήμερα, ενώ για εκείνους που δεν έχουν προσφύγει η αναπροσαρμογή των μισθών ισχύει από χθες, ημέρα δημοσίευσης των τριών σχετικών αποφάσεων. Ο διαχωρισμός, όπως διευκρινίζουν οι δικαστές, γίνεται λόγω «οξυμένης δημοσιονομικής κρίσης» αλλά και της «κοινώς γνωστής ταμειακής δυσχέρειας του ελληνικού Δημοσίου». Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει 49 καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές, επίκουροι καθηγητές και καθηγητές εφαρμογών των ΤΕΙ ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικοί και παράνομοι οι επίμαχοι μνημονιακοί νόμοι, όπως και η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με την οποία μειώθηκαν οι αποδοχές τους τον Αύγουστο του 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή