Ο σομελιέ προτείνει #6

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτο ραντεβού με υποψήφιο σύντροφο και δεν ξέρεις τι κρασί να παραγγείλεις; Αρχικά πρέπει να διαλέξεις ένα μαγαζί που να ειδικεύεται στα κρασιά (wine bar), με μεγάλη επιλογή σε φιάλες και ποτήρια, όπως επίσης και εξειδικευμένο προσωπικό που θα μπορεί να σε βοηθήσει. Πρέπει να εμπιστευτείς τον sommelier και να του δώσεις όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείς για το κόστος και το στυλ του κρασιού που θα ήθελες (φρουτώδες, ορυκτό, γεμάτο, ελαφρύ, ξηρό, στυφό ή μαλακό), ώστε να είναι εύκολο γι’ αυτόν να επιλέξει το κατάλληλο κρασί για εσάς και να φύγει από πάνω σου το άγχος της επιλογής.

Το Domaine Leon Barral Valinière 2011, A.C. Faugères, Languedoc, France, είναι ένα ιδιαίτερο κρασί που δοκίμασα, με έντονα αρώματα γης, μαύρου φρούτου και δεντρολίβανου. Ξηρό, με υψηλή οξύτητα, ώριμες, υψηλές τανίνες με άγρια υφή, μέτριο προς γεμάτο σώμα και μακρά επίγευση.

Ένα συχνό λάθος που κάνουμε όλοι μας είναι να αποκαλούμε όλα τα αφρώδη κρασιά Σαμπάνιες. Η Σαμπάνια είναι αφρώδες, τα αφρώδη δεν είναι Σαμπάνια! Για να ονομαστεί ένα κρασί Σαμπάνια, πρέπει να φτιάχνεται στην Καμπανία της Γαλλίας με την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής.

Σίγουρα έχετε ακούσει να περιγράφουν μυρωδιές και γεύσεις που εσείς δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε, και σας κάνει εντύπωση. Οι εμπειρίες που έχει κάθε άνθρωπος, π.χ. αν γεννήθηκε στην εξοχή και έχει στη μνήμη του αρώματα λουλουδιών ή αν έχει μνήμες από τη γιαγιά του να φτιάχνει φαγητά με έντονα μπαχάρια, είναι στοιχεία που μας βοηθούν να καταλάβουμε τα αρώματα. Υπάρχει λοιπόν το κατώφλι αναγνωρισιμότητας και το κατώφλι αντίληψης. Το πρώτο αναφέρεται στην ποσότητα που μια ουσία είναι αντιληπτή από τον άνθρωπο και η δεύτερη είναι αυτό που αναλύσαμε, δηλαδή το ότι κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται τα αρώματα διαφορετικά, ανάλογα με τις εμπειρίες που έχει στη ζωή του. Την επόμενη φορά που θα κοροϊδέψετε κάποιον λοιπόν, ξανασκεφτείτε το, γιατί απλώς μπορεί να μην έχετε παρόμοιες εμπειρίες!

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή