Δίκαιο και πολιτική

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Η Ελλάς είναι μια χώρα που διακηρύσσει συνεχώς την πίστη της στις διεθνείς συμβάσεις και στο δίκαιο. Ουδεμία αντίρρηση περί αυτού βεβαίως, και οι εταίροι μάς παρέχουν κατά καιρούς εύσημα πολιτισμένης συμπεριφοράς. Κάποιοι αποδίδουν τη στάση των κυβερνήσεων της Ελλάδος στην αδυναμία της να επιβάλει τη θέλησή της σε χώρες όμορες. Δεν θα υιοθετήσουμε, εξυπακούεται, ποτέ τη λογική αυτής της αντιλήψεως.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η πλέον νομοκρατούμενη οντότης, που εμφανίσθηκε ποτέ στην ανθρωπότητα. Εκατοντάδες χιλιάδες διατάξεων ετέθησαν σε ισχύ όλα αυτά τα χρόνια, που καθορίζουν από τη συμπεριφορά των πολιτών έως την τυποποίηση των καταναλωτικών προϊόντων. Κάποιοι θα σπεύσουν να υποστηρίξουν ότι ανάλογο εγχείρημα ετέθη σε εφαρμογή, βεβαίως ανεπιτυχώς, στη Σοβιετική Ενωση. Θα απορρίψουμε εκθύμως παρόμοιες υβριστικές συγκρίσεις.

Οι πλείστοι ηγέτες της Ε.Ε. έκαναν χρήση των πλέον αυστηρών χαρακτηρισμών, επικρίνοντας τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τις διώξεις εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων. Την περασμένη, όμως, Τετάρτη ενέκρινε η Ε.Ε. νέο πακέτο βοηθείας προς την Αγκυρα τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσεως.

Δεν πρόκειται περί υποκρισίας, όπως θα υποστηρίξουν ορισμένοι, αλλά περί αποφάσεως πολιτικής. Τα τρία εκατομμύρια και πλέον προσφύγων, που συγκρατεί η Τουρκία και έχουν ως στόχο να μεταβούν σε χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, είναι το μείζον διαπραγματευτικό ατού της Αγκυρας. Οι αρχές και οι κανόνες υπάρχουν για να παραβιάζονται ενίοτε.

Ενημέρωσε η κυβέρνηση το ΝΑΤΟ για την κατακράτηση δύο Ελλήνων στρατιωτικών που διενεργούσαν περιπολία στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Εβρου και συνελήφθησαν εντός του τουρκικού εδάφους. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ δήλωσε, κατά την πάγια πρακτική της Συμμαχίας, ότι το θέμα πρέπει να επιλυθεί διμερώς και προσέθεσε ότι η Τουρκία είναι «πολύτιμος σύμμαχος», ευχαριστώντας την για τη συμμετοχή της στις διάφορες αποστολές.

Οταν, την επομένη του αποτυχόντος πραξικοπήματος, οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί εισήλθαν παρανόμως με ελικόπτερο στην Ελλάδα επικαλούμενοι μηχανική βλάβη, ήταν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίζαμε προβλήματα. Επρεπε πάραυτα να παραδοθούν στην Τουρκία και το ελικόπτερο να αποδοθεί στον τουρκικό στρατό. Διότι μηχανική βλάβη επικαλέσθηκαν και δεν ανακοίνωσαν την πρόθεση να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Το θέμα τους παραπέμφθηκε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, που ορθώς ενήργησαν συμφώνως προς το δίκαιο.

Οταν, κακή τη τύχει, συνελήφθησαν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί, δεν ίσχυσαν τα συνήθη σε ανάλογες περιπτώσεις. Η Αγκυρα δεν ζητεί συμψηφισμό των δύο περιστατικών, αλλά παρέπεμψε το θέμα στην τουρκική Δικαιοσύνη και θα αναμείνουμε επί καιρό. Ουδείς ζητεί να αρχίσει η Ελλάς να ενεργεί εκνόμως στη διεθνή σκηνή. Ωστόσο, δεν αρκεί να ανεμίζουμε το λάβαρο του διεθνούς δικαίου. Προληπτικά οφείλουμε να ενεργούμε και πρωτίστως πολιτικά. Οπως ακριβώς ενεργούν και οι ευγενείς μας σύμμαχοι και εταίροι μας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., όπου και ανήκουμε εξάλλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή