Κίνημα Αλλαγής: στο επίκεντρο τα επόμενα βήματα

Κίνημα Αλλαγής: στο επίκεντρο τα επόμενα βήματα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπήκαν μαζί και βγήκαν μαζί». Κορυφαία χείλη της Χαρ. Τρικούπη χρησιμοποιούν, μιλώντας στην «Κ», αυτή τη φράση για να περιγράψουν το «επιτυχημένο», όπως το χαρακτηρίζουν, συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο «εξέπεμψε μήνυμα ενότητας» ενόψει της συνέχειας. Η συγκεκριμένη άποψη ενισχύεται από το γεγονός πως η τελευταία προσυνεδριακή εβδομάδα μόνο ήρεμη δεν ήταν, καθώς άνοιξε σχεδόν ολόκληρη η βεντάλια των εσωτερικών αντιθέσεων, εκπέμποντας ένα αρνητικό κλίμα. Τούτο τονίζουν αρμόδιες πηγές, επισημαίνοντας πως «η επιτυχία πολλαπλασιάζεται αν σκεφτεί κανείς πως λίγο πριν από την έναρξή του δημιουργήθηκαν τόσα προβλήματα».

Πλέον στη Χαρ. Τρικούπη κοιτούν τα επόμενα βήματα εκτιμώντας πως το συνέδριο ήταν ορόσημο, και από τούδε και στο εξής «διαφοροποιήσεις» θα μειώνονται, καθώς το εγχείρημα θα ενοποιείται και θα αναδεικνύεται πως η επιτυχία του είναι «συμφέρον όλων». Στο πλαίσιο αυτό ήδη δρομολογούνται οι επόμενες κινήσεις. Σε οργανωτικό επίπεδο οι εκκρεμότητες αναμένεται να κλείσουν εντός του επόμενου 15νθημέρου, με πρώτη εκείνη της νέας Κ.Ε. και του νέου γραμματέα. Παράλληλα, αναμένεται το Πολιτικό Συμβούλιο να διευρυνθεί, καθώς θα δημιουργηθεί ένα νέο «Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο» αποφάσεων στο οποίο θα συμμετέχουν, εκτός από τους «έξι» του Π.Σ., άπαντες και άπασες οι βουλευτές των δύο Κ.Ο και ο νέος γραμματέας. Στο οργανωτικό κομμάτι αναμένεται ακόμα η δημιουργία της Εκτελεστικής Γραμματείας που θα αριθμεί περί τα 40 μέλη και θα αποτελεί ένα πιο «ευέλικτο όργανο αποφάσεων» από την πολυπληθή Κεντρική Επιτροπή. Στο πολιτικό σκέλος, στο Κίνημα Αλλαγής εστιάζουν στις «160 σελίδες του νέου προγράμματος» που αναλύει, όπως αναφέρουν, τις απαραίτητες «θεσμικές αλλαγές» και «μεταρρυθμίσεις». Υψηλόβαθμα στελέχη σχολιάζουν πως έχει γίνει σοβαρή δουλειά στο πρόγραμμα και μένει τώρα να επικοινωνηθεί σωστά προς τα έξω.

Οι άλλες οπτικές

Την ώρα που στην κεντρική διοίκηση του νέου φορέα αισιοδοξούν, υπάρχουν κορυφαία στελέχη τα οποία κρατούν μια πιο επιφυλακτική στάση, προεξάρχοντος του Ν. Ανδρουλάκη. Η τοποθέτησή του στο συνέδριο μπορεί να περιγραφεί με δυο λόγια ως «στηρίζω μεν το εγχείρημα, αλλά λέω την άποψή μου». Αυτό είπε και από το βήμα του ΣΕΦ, όταν υπογράμμισε πως οι «ανορθογραφίες» που επισημαίνει είναι εντός του πλαισίου που είχε και προεκλογικά, εστιάζοντας κυρίως σε θέματα οργανωτικά που «αντανακλούν όμως σε πολιτικά». Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η τοποθέτηση του Π. Γερουλάνου, καθώς ο πρώην υπουργός σήκωσε πολύ ψηλά τους αντιπολιτευτικούς τόνους χαρακτηρίζοντας «ερμαφρόδιτο» το νεοσύστατο κίνημα. Αντιπολίτευση «από τα αριστερά», αλλά σε πιο ήπιους τόνους, έκανε και ο Γ. Ραγκούσης, με τον πρώην υπουργό να κινείται στην πάγια «αντιδεξιά» λογική του όσον αφορά πιθανές μελλοντικές συνεργασίες. Σε αντίθετη τροχιά, ο Ευ. Βενιζέλος, που μίλησε για «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ». Την ίδια ώρα, η ΔΗΜΑΡ, η οποία πραγματοποίησε τις εσωτερικές της εκλογές για την ανάδειξη των 35 μελών της Κ.Ε. που της αντιστοιχούν, εκπέμπει το πολιτικό μήνυμα πως το συνέδριο ήταν πετυχημένο γιατί «επανέφερε το κλίμα ενότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή