Υπό κράτηση ο Νικολά Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής του εκστρατείας

Υπό κράτηση ο Νικολά Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής του εκστρατείας

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό κράτηση βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί η γαλλική δικαιοσύνη εδώ και πέντε χρόνια για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας του 2007 από ξένη χώρα και συγκεκριμένα από τη Λιβύη του Μουαμάρ αλ Καντάφι. 

Ο πρώην αρχηγός του κράτους δίνει κατάθεση στους αστυνομικούς του Κεντρικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς και των Χρηματιστικών και Φορολογικών Παραβάσεων (OCLCIFF) στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην έρευνα, επιβεβαιώνοντας σχετική πληροφορία της εφημερίδας Le Monde και του ιστότοπου Mediapart.

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρώην πρόεδρος αρνείται τις κατηγορίες ότι έλαβε οποιαδήποτε παράνομη χρηματοδότηση για την καμπάνια του, ενώ έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς για τη Λιβύη ως «γκροτέσκο». 

Ο Μπρις Ορτφέ, πολύ στενός συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί και υπουργός Εσωτερικών στη διάρκεια της προεδρικής θητείας του, καταθέτει από την πλευρά του χωρίς να τελεί υπό κράτηση, σύμφωνα με μια πηγή που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.  Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο ένας Γάλλος επιχειρηματίας – ύποπτος από τους ανακριτές ότι διοχέτευε χρηματικά ποσά από τον Καντάφι στην προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί – συνελήφθη στη Βρετανία, ενώ αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση αφού παρέστη σε δικαστηρίο του Λονδίνου.   Το νέο αυτό στάδιο της έρευνας σηματοδοτεί μια επιτάχυνση σ’ αυτή την πολυπλόκαμη υπόθεση που έχουν αναλάβει δικαστές του οικονομικού εγκλήματος.   Οι δικαστές ενδιαφέρονται για χρηματοοικονομικές ροές στις οποίες ενέχονται πρωταγωνιστές που συνδέονται με το καθεστώς του πρώην δικτάτορα της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι.   Πρώην αξιωματούχοι της Τρίπολης και ο γαλλολιβανέζος μεσάζων Ζιάντ Τακιεντίν μίλησαν για καταβολές χρημάτων προς όφελος της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί. Άλλοι αξιωματούχοι της χώρας αυτής τις διέψευσαν και ο πρώην αρχηγός του γαλλικού κράτους απέρριπτε ανέκαθεν αυτές τις κατηγορίες.

Η υπόθεση ξέσπασε το 2012 μετά τη δημοσιοποίηση από τον Mediapart ενός σημειώματος που αποδίδεται στον Μούσα Κουσά, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών εξωτερικών πληροφοριών της Λιβύης, που υπονοεί μια λιβυκή χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι είναι η μόνη έρευνα εν εξελίξει αναφορικά με τον πρώην πρόεδρο. Ο Σαρκοζί που διετέλεσε αρχηγός  του γαλλικού κράτους από το 2007 έως το 2012, έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη όταν ο οικονομικός εισαγγελέας απήγγειλε εις βάρος του κατηγορίες για «ωφέλεια από απάτες» αναφορικά με την υπέρβαση κατά 20 εκατ. ευρώ του ορίου προεκλογικών δαπανών στις προεδρικές εκλογές του 2012. Πριν από τις προεδρικές εκλογές ο Γάλλος πρώην πρόεδρος επιχείρησε, με έναν παροξυσμό πολυέξοδων προεκλογικών συγκεντρώσεων, να ανατρέψει το δημοσκοπικό προβάδισμα του πολιτικού του αντιπάλου Φρανσουά Ολάντ.

Ακόμη, σε εξέλιξη βρίσκεται υπόθεση για την άσκηση επιρροής από τον Σαρκοζί στον δικαστή Αζιμπέρ, που ερευνούσε δικές του υποθέσεις, αλλά και για την απευθείας ανάθεση συμβολαίων από το Προεδρικό Μέγαρο. Ειδικότερα, κατηγορίες για πλαστογραφία, χρήση πλαστών και ξέπλυμα φορολογικής απάτης από οργανωμένη συμμορία έχουν απαγγελθεί σε βάρος του πρώην γενικού γραμματέα του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων Κλοντ Γκεάν. Οι δικαστές θέτουν ερωτήματα για μια μεταφορά ποσού ύψους 500.000 ευρώ που έγινε προς τον Γκεάν τον Μάρτιο 2008, προερχόμενη από μια εταιρεία ενός δικηγόρου της Μαλαισίας. Υποστήριξε πως πρόκειται για το αντίτιμο από την πώληση δύο πινάκων ζωγραφικής.

Τρεις βαλίτσες με 5 εκατομμύρια ευρώ

Τον Νοέμβριο 2016 ήρθαν οι δηλώσεις στον Mediapart του Ζιάντ Τακιεντίν, ο οποίος διαβεβαίωσε πως στο διάστημα από τον Νοέμβριο 2006 μέχρι τις αρχές του 2007 είχε παραδώσει στον Νικολά Σαρκοζί, τότε υπουργό Εσωτερικών, και στον διευθυντή του γραφείου του, τον Κλοντ Γκεάν τρεις βαλίτσες που περιείχαν 5 εκατ. ευρώ προερχόμενα από το καθεστώς του Καντάφι. Ο Σαρκοζί και ο Γκεάν το διέψευσαν κατηγορηματικά.

Οι δικαστές θέτουν επίσης ερωτήματα για την ύποπτη πώληση το 2009 μιας έπαυλης στο Μουζέν (Αλπ-Μαριτίμ) έναντι περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, σ’ ένα λιβυκό ταμείο το οποίο διαχειρίζεται ο Μπασίρ Σαλέχ, πρώην υπουργός Οικονομικών του καθεστώτος.

Οι ερευνητές υποψιάζονται πως ο επιχειρηματίας Αλεξάντρ Τζουχρί είναι ο αληθινός ιδιοκτήτης και πωλητής του αγαθού αυτού και πως συνεννοήθηκε με τον Μπασίρ Σάλεχ για να ορισθεί μια τιμή αγοράς «πολύ υπερτιμημένη».

Ο Σάλεχ, που είναι αυτή τη στιγμή εξόριστος και η γαλλική δικαιοσύνη θέλει να τον ανακρίνει στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης, τραυματίσθηκε από σφαίρες στα τέλη Φεβρουαρίου στη Νότια Αφρική. Σε βάρος του έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Όσο για τον Αλεξάντρ Τζουχρί, αυτός συνελήφθη τον Ιανουάριο στο Λονδίνο βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τη γαλλική δικαιοσύνη. Είχε προφυλακισθεί, στη συνέχεια είχε απελευθερωθεί με καταβολή εγγύησης και στα τέλη Φεβρουαρίου φυλακίσθηκε εκ νέου. Υποφέρει από καρδιακά προβλήματα και εδώ και δέκα ημέρες νοσηλεύεται στο Λονδίνο, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Άλλο ανησυχητικό στοιχείο που προβάλλεται σε μια έκθεση του OCLCIFF με ημερομηνία Σεπτέμβριος 2017: στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 υπήρξαν σημαντική κυκλοφορία μετρητών στο περιβάλλον του Νικολά Σαρκοζί και πολύ τακτική χρήση μετρητών από τον Κλοντ Γκεάν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των ανακριτών, ο Ερίκ Βερτ, ταμίας της προεδρικής εκστρατείας, και ο αναπληρωτής του που ήταν αρμόδιος για τη διανομή των φακέλων, ο Βενσάν Ταλβά, απάντησαν πως τα χρήματα προέρχονταν από ανώνυμες δωρεές. Η δικαιολογία αυτή αμφισβητήθηκε από άλλες καταθέσεις, μεταξύ των οποίων αυτή του προσώπου που ήταν αρμόδιο για την αλληλογραφία που δεχόταν το κόμμα του Σαρκοζί, το UMP, στη διάρκεια αυτής της προεδρικής εκστρατείας, ο οποίος δήλωσε πως «ουδέποτε είδε επιστολές που περιείχαν μετρητά».

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με την κράτηση του Νικολά Σαρκοζί, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε πως «δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με τη δικαστική διαδικασία».

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή