Εχει και η πίστη συνιστώσες…

Εχει και η πίστη συνιστώσες…

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σκεπτικό βάσει του οποίου το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την υπουργική απόφαση για τα νέα προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών πρέπει να προβληματίσει, τόσο πολιτικά όσο και κοινωνικά. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι τα νέα προγράμματα σπουδών προσκρούουν στο Σύνταγμα, καθώς «κλονίζουν την Ορθόδοξη Χριστιανική συνείδηση την οποία διαμορφώνουν οι μαθητές πριν από την έναρξη του σχολικού βίου, στο πλαίσιο του οικογενειακού τους περιβάλλοντος», όπως ανέφεραν σχετικά ρεπορτάζ. Μάλιστα, το ΣτΕ έκρινε ότι το περιεχόμενο των νέων προγραμμάτων είναι ικανό «να παρέμβει στον ευαίσθητο ψυχικό κόσμο των μαθητών που δεν διαθέτουν την κριτική αντίληψη των ενηλίκων και να τους εκτρέψει από την Ορθόδοξη Χριστιανική συνείδηση».

Η ακύρωση των προγραμμάτων αποτελεί σαφές αποτύπωμα της στροφής της ελληνικής κοινωνίας και των θεσμικών εξουσιών προς πιο συντηρητικές θέσεις. Το υπουργείο Παιδείας, με αρχή ήδη από την υπουργία της Αννας Διαμαντοπούλου, επιχείρησε να αλλάξει λελογισμένα τον χαρακτήρα των Θρησκευτικών, ώστε να συμπεριλάβει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ιδεώδες και τις τάσεις του κοσμοπολιτισμού (π.χ. ανεξιθρησκεία, πολυπολιτισμικότητα). Ωστόσο, το ΣτΕ επέλεξε μία ανάγνωση που εκφράζει την εσωστρεφή, συντηρητική πλειονότητα της κοινωνίας.

Βεβαίως, πρώτη όλων ήταν η νυν κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που εμφανίστηκε χωρίς αντιστάσεις στις πιέσεις της συντηρητικής πλευράς της Εκκλησίας ως προς το μάθημα των Θρησκευτικών. Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας στο πλευρό του τον Πάνο Καμμένο, επέλεξε να αποπέμψει τον τότε υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη, επειδή υιοθέτησε πολιτικά τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών των Θρησκευτικών. Μετά την αποπομπή Φίλη, είναι υποκριτικό ο νυν υπουργός Κώστας Γαβρόγλου να λέει ότι «δεν θα υποκύψει η κυβέρνηση στον σκοταδισμό που κάποιοι θέλουν να φέρουν στον τόπο».

Η διολίσθηση προς τον συντηρητισμό είναι εμφανής σε όλες τις πτυχές του πολιτικού βίου, σε μία κοινωνία αποπροσανατολισμένη από τη μακρά κρίση, διχασμένη. Αναζητώντας, ωστόσο, ως κοινωνία τις παλιές σταθερές για να πορευθούμε στο παρόν και το μέλλον, ελλοχεύει ο κίνδυνος να σκοντάψουμε στην αρχαία σκουριά, δηλαδή μία φάση οξείδωσης λίγο πριν από τη διάλυση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή