Κρίσιμες συναντήσεις στα Σκόπια

Κρίσιμες συναντήσεις στα Σκόπια

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Την πλέον κρίσιμη καμπή στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ σηματοδοτεί η χθεσινή άφιξη στη χώρα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο Ελληνα αξιωματούχο τα τελευταία 12 χρόνια που μεταβαίνει από την Αθήνα στα Σκόπια με απευθείας πτήση, εξέλιξη που έγινε δυνατή έπειτα από τη μετονομασία του διεθνούς αερολιμένα της πρωτεύουσας της γείτονος.

Χθες το βράδυ, ο κ. Κοτζιάς είχε ένα τετ α τετ και δείπνο με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, με τον οποίο αντάλλαξαν τις πρώτες απόψεις επί των δύο προσχεδίων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Πέρα από το σύμφωνο που έχει στείλει εδώ και κάποιες ημέρες στα Σκόπια ο κ. Κοτζιάς, έγινε γνωστό ότι και η ΠΓΔΜ κατέθεσε ένα κείμενο το οποίο αποτελεί, πρακτικά, την αποτύπωση των βασικών θέσεων της άλλης πλευράς επί του ονοματολογικού και των συνδεδεμένων θεμάτων. Για την Αθήνα το βασικό αγκάθι είναι η ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ. Παρότι φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση επί του ονοματολογικού και του αλυτρωτισμού (είναι δευτερευούσης σημασίας ζήτημα για το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα), εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο ζήτημα του Συντάγματος.

Το πρόγραμμα

Το κυρίως πρόγραμμα της επίσκεψης Κοτζιά θα εξελιχθεί σήμερα. Ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών με τον ομόλογό του Ντιμιτρόφ, με τον οποίο –στη συνέχεια– θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου. Εν συνεχεία ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, αλλά και τον αναπληρωτή, αρμόδιο για τις σχέσεις με την Ε.Ε., Μπουγιάρ Οσμάνι, καθώς και με τους αρχηγούς των βασικών πολιτικών κομμάτων της γείτονος και, συγκεκριμένα, τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι, καθώς και τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο κ. Κοτζιάς δεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ. Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες γι’ αυτό το ζήτημα (παρότι σε αυτές τις περιπτώσεις υφίστανται πάντα ζητήματα πρωτοκόλλου), αξίζει να παρατηρηθεί ότι ο κ. Ιβάνοφ είναι από τους πλέον επικριτικούς παράγοντες για την κυβέρνηση Ζάεφ και τις προσπάθειες που κάνει στην κατεύθυνση της επίλυσης των διαφορών με την Ελλάδα, αλλά και σε ζητήματα όπως η αναγνώριση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της χώρας.

Παρασκήνιο

Επισημαίνεται, τέλος, ότι τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί το παρασκήνιο και σε διεθνές επίπεδο. Κάτι το οποίο φάνηκε από τις παραινέσεις των ΗΠΑ για λύση στο ονοματολογικό, αλλά και τη σαφή προειδοποίηση της Μόσχας προς τα Σκόπια ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα δημιουργήσει προβλήματα στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή