Nέο άνοιγμα από τον ΣΥΡΙΖΑ προς Κίνημα Αλλαγής

Nέο άνοιγμα από τον ΣΥΡΙΖΑ προς Κίνημα Αλλαγής

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εμείς θα θέτουμε την ατζέντα μας και θα περιμένουμε απαντήσεις», αναφέρουν από τη Χαρ. Τρικούπη στον απόηχο της επιστολής – απάντησης του Αλ. Τσίπρα στη Φώφη Γεννηματά για τη συνταγματική αναθεώρηση, που αποτέλεσε αφορμή για νέες διαιρετικές τομές εντός του κόμματος, αυτή τη φορά με την πλευρά του Ευ. Βενιζέλου. Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω και δίνοντας αμιγώς πολιτική διάσταση σε αυτό το άτυπο μπρα ντε φερ μεταξύ Μαξίμου και Κιν. Αλλαγής, οι ίδιες κορυφαίες πηγές σχολίαζαν το ασυνήθιστα φιλικό ύφος του πρωθυπουργού, κάτι «που μαρτυρά την ανάγκη του Αλ. Τσίπρα να βρει συνομιλητές» στο δύσκολο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται πλέον για τον ίδιο και για το κόμμα του.

Αλλωστε, λίγες ώρες μετά την «επίθεση φιλίας» του πρωθυπουργού στην κ. Γεννηματά, ο κ. Σκουρλέτης με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο (News247) έτεινε εκ νέου χείρα φιλίας στο Κίνημα, δηλώνοντας πως η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ολοκληρώνεται με την προκήρυξη των εκλογών. Στη Χαρ. Τρικούπη, πάντως, δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται σε αυτό το παρατεταμένο κυβερνητικό «φλερτ», αποκλείοντας συνάντηση μεταξύ Τσίπρα – Γεννηματά. «Ο,τι έχουμε να πούμε θα το πούμε θεσμικά στη Βουλή», σημείωναν στην «Κ» κομματικοί αξιωματούχοι, υπενθυμίζοντας πως το μείζον για το Κίνημα Αλλαγής είναι το αφήγημα που ετέθη ευκρινώς στο ιδρυτικό συνέδριο και συμπυκνώνεται στη φράση «αυτόνομη πορεία». Οίκοθεν νοείται πως στο Κίνημα δεν ανοίγουν καν συζήτηση αυτή την ώρα για μετεκλογικές συνεργασίες, καθώς θεωρούν πως το πολιτικό σκηνικό είναι πολύ ρευστό και θα αλλάξει ακόμα περισσότερο έως τις εκλογές, θέτοντας ως προτεραιότητα την «αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών».

Το θέμα, πάντως, της συνταγματικής αναθεώρησης αποτέλεσε το βασικό σημείο αναφοράς στις δημόσιες τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών του Κινήματος, αναδεικνύοντας εκ νέου διαφορετικές οπτικές. Ο Στ. Θεοδωράκης, δημοσιοποιώντας τις «11 μεγάλες αλλαγές που συνεχώς συζητάμε και δεν τολμάμε για την αναθεώρηση του Συντάγματος», κατέληξε με μία χαρακτηριστική φράση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου περί «ακατάλληλης πολιτικής συγκυρίας».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε πως «πάντα είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις αυτό που είναι σωστό». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος με συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του 9,84 ζήτησε να «προχωρήσει η χώρα άμεσα στις αναγκαίες τομές στο πολιτικό μας σύστημα, χωρίς φιέστες που έχουν γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να μη χαθεί η ευκαιρία να είναι η επόμενη Bουλή αναθεωρητική», προσθέτοντας πως «όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να απαντήσουν μέσα στο Κοινοβούλιο, χωρίς επικοινωνιακούς τακτικισμούς και παιχνίδια και εκεί να δούμε τι πραγματικά πιστεύει ο καθένας».

Σε άλλη τροχιά, ο Ν. Ανδρουλάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο (Θέμα) έκλινε, διακριτικά μεν, σαφώς δε, προς τη θέση που εξέφρασε ο Ευ. Βενιζέλος. «Η χώρα έχει ανάγκη από μια ουσιαστική συνταγματική αναθεώρηση, αρκεί να υπάρχει το ανάλογο πολιτικό περιβάλλον που να ευνοεί τις συγκλίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή